A – valószínűleg – a Kaukázus vidékéről elterjedt komló mára elengedhetetlen fűszerévé vált a sörnek. A növény érett, toboz formájú csészelevélkéinek tövében lapuló sárga por, a lupulin adja a sörök jellegzetes kesernyés ízeit, és az új eljárásoknak köszönhetően utánozhatatlan illatához és zamatához is hozzájárul. De a kezdetektől hosszú út vezet a komlóval készült sörökhöz.
Az ókori Mezopotámia és Egyiptom sörei még édeskésebb malátalevek voltak, melyekbe különböző gyümölcsök és fűszerek adták az ízeket. A kelta-germán területen főzött sörökbe pedig sokféle gyógynövény került, ami a keserű ízek mellett az italt is fertőtlenítette. A komló ekkor még csak főleg Kelet-Európában volt használatban, a frank és angolszász területeken sajátos keverék volt a sör fűszere. Ez a grut.

A grut (gruyt, gruit) vagy nevezték Gagelnek, illetve Porstnak is (néhány gyógynövény germán–német neve után) tulajdonképpen egy keverék, mely országonként, területenként, sőt főzőhelyenként is változó volt. A Rajna-vidéken már időszámításunk szerinti első században is több régészeti leletben találtak sörfőző helyeken erre utaló nyomokat. A leírt, sokféle használatos növénymixből a hozzávalók két nagy csoportra bonthatók. Egy részük mindenféle gyógyhatású – mit szépítsük – úton-útfélen termő mezei gaz. A fenyérmirtusz (ennek német neve a Grut), cickafark, legyezőfű, kerek repkény, orvosi pemetefű, csarab általában vízhajtó, gyulladásgátló, tisztító ismert. Jellemző – főleg a volt kelta, illetve észak-európai területeken használatos – alapanyag a fekete ürömfű, amelynek gyógyhatása mellett mágikus oltalmazó hatást tulajdonítottak már a rómaiak idején is. Nem tévesztendő össze ez utóbbi a Kristálykeserű névre hallgató 1980-as években kreált magyar tonikpótló üdítőben lévő fehér ürömfűvel, bár ez is hasonlóan keserű. Külön említem a beléndeket, amely nagyobb mennyiségben mérgező hatású, és ezért is hivatkoztak, főleg a XVI. században a komló pártolói arra, hogy a gruttal főzött sörök mérgezők. Ezeknek a gyógynövényeknek általánosan van bizonyos fertőtlenítő hatása is, így a sör eltarthatóságát segítették.
A grutba tett növények másik csoportja sokkal inkább a mai értelemben vett ízesítéshez használt, részben fűszernövény. Ilyen a borókabogyó, a gyömbér, a fahéj, de a rozmaring, a babérlevél, a zsálya vagy akár a szerecsendió is. Ezek mellett a keverék alkotórészeként is megtalálható már a komló, de csupán összetevőként.
Kelet-Európában már a XI–XII. században elterjedt a komló használata. A cseheknél törvény vigyázta, hogy az országból ne kerülhessen ki a már akkor is híres cseh komló. Magyarul először egy 1083-as pannonhalmi oklevélben szerepel maga a komló szó, komló-aszó formában, mely zárt völgyet jelent, ahol komlót termesztenek. Így ebből kikövetkeztethető, hogy ilyen mennyiségben csak sörfőzéshez használhatták a komlót. Nyugat-Európában Barbarossa Frigyes még 1199-ben is rendeletileg tiltotta is a komló használatát. Ez azzal is összefüggésben van, hogy a frank utódállamokban a sörfőzés jogát a gruthoz kötötték (Grutrecht), így a komló csak a XV–XVI. században vált általánossá és szorította ki a grutot a sörfőzésből. Angliában még a XVI. század második felében is dívott a gruttal főzött sör, melynek indogermán eredetű neve az ale. Ettől különbözött az északnémet területről németalföldi kereskedők közvetítésével a Brit-szigetekre eljutott komlózott sör, a beer. Ma már persze az ale-ek is komlóval készülnek.
A XIX. századra a fejlett malátázási eljárások mellett nemcsak az élesztőt „fedezték fel”, hanem a genetika tudományának megjelenésével az ősi komlóalfajokat is elkezdték kutatni és nemesíteni.
Ennek úttörője az angol gombakutató, Ernest Stanley Salmon professzor, aki Kentben, az angol komlótermesztés szívében tanulmányozta és nemesítette a komlókat. Ennek a programnak elsősorban az volt a célja, hogy olyan komlóalfajokat nemesítsenek, amelyek több keserűanyagot (alfasav) tartalmaznak, így kevesebbet kell használni a sörfőzdéknek. A kutatás eredménye a Brewers Gold és a kor „szuperkeserű” komlója a Bullion is. Persze ma már ennél jóval magasabb alfasavtartalmú komlók is vannak.
