A délvidéki magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénye a Malomfesztivál, melyet idén kilencedik alkalommal rendeztek meg az 1500 lelkes, magyarlakta bácskai Orom határában, a település üzemen kívül álló, ódon malma körül. Sátortábor, kézműves vásár, megannyi előadás s persze koncertek három színpadon. A nagyszínpad előadói különböző zenei stílust képviselnek, mi a Vágtázó Halottkémek zenekar produkcióját szerettük a legjobban, de emellett működik folk- és rock-színpad is.
A népzenei színpad, hivatalos nevén Etnocamp mellett a 0-tól 24 óráig működő Folk kocsmában kézműves söröket, helyi 100 százalékos kézműves gyümölcsleveket, borokat és kiváló házi pálinkát ihattunk.
Egészen megdöbbentő egyébként, hogy milyen magas minőségű házi főzésű pálinkákat kóstolhatunk ezen az elszakított területen. A Délvidéken minden túlzás nélkül tökélyre fejlesztették a kisüsti pálinkafőzést. A folk-színpadnak és kocsmának felelőse a kezdet kezdetétől az óbecsei Gasztrofeszt főszervezője, Jovanovich Dániel, vélhetően ennek köszönhető, hogy a tábor gasztronómiai felhozatala is tartogatott meglepetéseket.
Több street food egység, többnyire egy témára szakosodott food truckok biztosították az ételfelhozatal gerincét. De ezek mellett, a Folk színpad tőszomszédságában működött egy gasztrosátor is, ahol az idén sajnos bezárt óbecsei Largos étterem séf-tulajdonosa, Lasztovits Árpád irányításával kínáltak tartalmas fogásokat.

Mi falafelt, sült kolbászt és vákuum alatt készült sertésoldalast kóstoltunk, amit vaslapon pirított, kolbászzsírral locsolgatott, ciabattaszerű kenyérrel és jól sikerült coleslaw salátával körítettek.
Értékeltük, hogy a Közel-Kelet népszerű, csicseriborsóból készült, fasírtszerű, vega fogását nem mirelitzacskókból szórták ki a forró olajba, hanem maguk készítették. Érdemes azt is kiemelni, ahogy a sertésoldalas éttermi szinten is kimagasló lett volna, a kolbász sem okozott csalódást.

Megkóstoltuk a hihetetlen munkabírással megáldott, landakatlan szorgalommal hajnalig dolgozó oromi nagymamák által sütött lángost is, ami remek volt, foszlós, könnyed.