Kompromisszummentes minőség: a nagyszebeni Lumos coffee and brunch

A Lumos azon kevés vendéglátóegység közé tartozik, mely a tömegtermékeket be sem engedi az üzletbe.

Borbély Zsolt Attila
2023. 08. 03. 9:15
null
Forrás: Repeta - Szerző felvétele (BZSA)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Come de Cherisey, a Gault Millau kiadó igazgatója az étteremkalauz 2016-os magyar kiadványának a Larus rendezvényközpontban megtartott bemutatóján elmondta, hogy Európa étterembe járó közönségének három legfontosabb orientációs pontja a Michelin, a Gault Millau és a Tripadvisor. Azt is hozzátette, hogy utóbbi esetében az értékelések negyven százaléka nem valós. Mint rutinos törzsfelhasználó merem állítani, hogy ez így, ebben a formában megfogalmazva erős túlzás, de hogy létező jelenséget fed, az nem kétséges. Amikor egy étterem értékelései között megjelenik több ötpontos vélemény, olyan emberektől, akik összesen két-három egységet értékeltek, garantált, hogy a tulajdonos, a családja és az ismeretségi körük áll ezek mögött. S az is megeshet, hogy egy teljesen alaptalan leértékelés a tulajdonos valamely ellenségének vagy a konkurenciának tudható be. 

Mindazonáltal a Kárpát-medence legnépszerűbb helyeit ezrek megítélése alapján sorolják be a Tripadvisoron, ekkora tömegben elvesznek, feloldódnak a manipulált értékelések.

2016 óta változott a képlet, ma már nagyon sokan a Google Mapsre beküldött vélemények mentén választanak célpontot, még igényes barátaimtól is hallottam olyan érvelést, hogy melyik hely hány ponton áll ezen a fórumon. Holott a közönség meglehetősen alacsony igényszintje miatt itt alig van négy pont alatti hely, a középszer tarol, a teljesen érdektelen, mind étel, mind ital tekintetében ultrakommersz helyek 4,5 pont körül teljesítenek, míg a kiemelkedő egységek szintén.

A Triadvisor jobban közelít a minőségelvhez, hogy miért, arról már szóltam korábban. Itt regisztrálni kell és legalább száz karaktert írni minden egységről. Gyenge szűrő ez, de működő szűrő. Épp elég ahhoz, hogy a több tízezres, illetve két-háromszázezres városok esetében többnyire az élre kerüljenek a legjobbak. (Budapest nagyságú városok esetén már ne várjuk azt, hogy a csúcsok domináljanak, ott annyi a hely és az értékelő, hogy ez szinte lehetetlen.)

Nézzük Nagyváradot, Marosvásárhelyt és Sepsiszentgyörgyöt, hogy ezúttal ne legfőbb vadászterületemmel, Araddal, Temesvárral és Szegeddel példálózzam.

Nagyvárad első öt helyezettje a Piata9, a Japanos, a Graf, a Rivo és a Via29. Ezek közül négy étteremben volt szerencsém megfordulni, (a Japanosba még nem jutottam el), ezek mind az élvonalba tartoznak. Amit egyébként a Gault Millau kalauz is visszaigazol: a Piata9 még nem nyitott meg a kalauz kiadásának idején, de kétségkívül bekerülne, nagyjából azt nyújtja, mint a temesvári pop kategóriás @fabrika, csak még magasabb szinten. A Graf akkor épp Meatic néven működött s 12 pontot kapott, a Via29 11-et, a Rivo 10-et.

Marosvásárhelyen a Petry család étterme, a Petry bistro, grill and wine áll az élen, ezt követi a Privo , a Laci csárda a La Teo és a New Chicago. Utóbbit még nem látogattam meg, tény viszont, hogy az első két helyen a város két legjobb étterme található, ezek közül az egyik, a Privo az egyetlen vásárhelyi egység, mely a Gault Millau kalauzban is helyet kapott. A Laci csárda és a La Teo jobbacska helyek, nem biztos, hogy az első ötbe sorolnám őket.

Sepsiszentgyörgyön a város legjobb étterme, a Szikra áll az élen, azt követi a tisztes fősodort képviselő Szentgyörgy pince , az Eleven  nevű új hullámosnak mondható burgerező (mely egyébként összebútorozott a helyi top 10-ben szereplő Teinnel), a remek Gado és a Big Mama. Utóbbinak lejjebb lenne a helye, miközben Kastélynak viszont az élbolyban. A B The Hotel, mely nemrég nyílt, még nem tudta feltornászni magát a megérdemelt helyre. Ezzel együtt a kollektív bölcsesség itt is megmutatkozik, a legszínvonalasabb étterem áll az élen, s többnyire vállalható, jó helyek követik.

Nagyszeben Erdély egyik kulináris centruma, ahol mindig megállok egy ebédre, ha tehetem. Múlt hónapban Székelyföldről hazafelé utazva gondoltam, nézzük meg, mit tud az a hely, mely a Tripadvisoron a regisztrált 234 szebeni egység élén áll. Ez a Lumos volt, amit időközben megelőzött a Kombinat, melyről esett már szó e rovatban.

A helyet egy több évszázadra visszatekintő belvárosi polgári bérház földszintjén rendezték be A szerző felvétele

Elöljáróban annyit leszögezhetünk, hogy a minőségi kávé szerelmesei hálás közönséget alkotnak, a csúcskávézókat akkor is előkelő helyhez juttatják az étterem-értékelő közösségi oldalakon, ha azok gasztronómiai síkon nem nyújtanak semmit. A Lumos esetében nem ez a helyzet, itt a speciality kávé mellett, ami kétségkívül kiemelkedő, prémium italokat és jó minőségű ételeket is kínálnak, leginkább a brunch műfajban.

Mi több, a Lumos azon kevés vendéglátóegység közé tartozik, mely a tömegtermékeket be sem engedi az üzletbe. Itt nincs kóla, Fanta, Sprite, nincs nagyipari multisör, melyek hiányát kevesen értékelik, vélhetően többen vannak azok, akik ezen inkább bosszankodnak. Az ilyenfajta minőségelvi kompromisszummentesség rendkívül imponáló és példamutató. Prémium üdítőket, frissen facsart leveket, limonádékat, valamint Paulanert és Tiltott Csíki Sört tartanak. Illetve aki rákérdez, az megtudhatja, hogy van egy helyi kézműves sörük is.

A helyet egy több évszázadra visszatekintő belvárosi polgári bérház földszintjén rendezték be. A beltér magas, boltíves a dekoráció visszafogott, de ízléses. Az asztalon száraz virág, itt-ott zöld növények, továbbá só- és borsdaráló.

A klasszikus reggelik (rántotta, egg Benedict, granola, quiche, croissant, toastok, amerikai palacsinta) mellett kínálnak többek között kemencében készült shakshukát, szezonális krémleveseket, humuszt marhasteakkel, burgereket és rizottókat, banánkenyeret és lávacsokit.

Egy vegyes bruschetta-tálat kértem, ami két-két szelet pirított bagettet jelentett, jóízű tapenade-val, kissé óvatosan fűszerezett, de ízletes guacamole-val, jól sikerült humusszal, valamint aszalt paradicsommal toppingolva, középen megfelelően dresszingelt vegyes levélsalátával és néhány mozzarellagolyóval. A kenyér átlag feletti minőségű, de lehetne frissebb, a bagettkarikák nehezen haraphatók, ezzel együtt ez egy messze átlag feletti komplett reggelinek felel meg, 2300 forintnak megfelelő lejért jó vételnek ítéltem.

Posírozott tojás lazaccal, spárgával és pirítóssal - Fotó: A szerző felvétele

Rendeltem még posírozott tojást lazaccal, spárgával és pirítóssal. A tojás egy cseppet túlment, de ez a fogás is megelégedésemre szolgált, különösen, hogy a mellé adott spárga kifogástalan volt, üde, friss, roppanós. A díjszabást ezúttal is értékarányosnak találtam, 3200 forintot megért ez a produkció. A kávén kívül mindemellé egy frissen préselt vegyes narancs- és grapefruit-levet ittam.

A kiszolgálás példás: kedves, szívélyes, udvarias és segítőkész.

Minden összevetve nem kétséges, hogy a Lumos kiemelkedő hely, további sok sikert kívánok a minőségelvet követő, motivált csapatuknak.

Elérhetőségek:

Lumos coffee and brunch

Nagyszeben, Mitropoliei u 1.

Telefonszám: -

Honlap: https://www.facebook.com/lumoscoffeebrunch/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Vegyes bruschettatál (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.