Marosvásárhely nem volt benne a merítésben, azokra a területekre összpontosítottam, melyek lakóiban intenzíven él a székely öntudat, amivel e történelmi egység hajdani fővárosában már alig találkozni. A Fabescónál sokkal igényesebb szovátai Pacsirta étterembe már a szöveg leadása után jutottam csak el.
A lista összeállítása óta eltelt négy év, egy sor kiemelkedő étterem nyitotta meg azóta a kapuit, melyeknek ott a helye a legjobbak seregszemléjén. Gyorsan össze is állítottam és közzétettem a közösségi oldalamon az aktuális top tízest, amit kis kiegészítéssel ideillesztek, beemelve ezúttal a legjobb marosvásárhelyi éttermeket is:
Páva, Székelyudvarhely
Szikra, Sepsiszentgyörgy
Gastrolab, Bálványos
Schwartz, Székelyudvarhely
Petry, Marosvásárhely
Privo, Marosvásárhely
Kotyogó, Farkaslaka
Kastély, Sepsiszentgyörgy
Jazz bisztró, Kézdivásárhely
Pacsirta, Szováta
Az elmúlt napokban több, idén nyitott, kiemelkedő helyet volt alkalmam meglátogatni Székelyföldön, melyek egyértelműen az élbolyba tartoznak. Ezek közül hadd szóljak elsőként a B – The Hotel nevű étteremről.
Mint nevéből is kiderül, szálloda-étteremről van szó, mely a Pávához, a Pacsirtához, a Kastélyhoz és a Privo-hoz hasonlóan minden betérőt örömmel lát, nemcsak a szállóvendégeket.
A beltér elegáns, zöld-feketében pompázik, hála a fekete falfestésnek s az utóbbi időben egyre népszerűbb élő moha- illetve zuzmófalnak. Az asztalon zöld növény, valamint só- és borsdaráló, jó minőségű olívaolaj és balzsamecet.
A szálloda halljából az étterembe belépve jobbra látványos húsérlelő, valamint esztétikus borhűtő fogad, amibe állítva kerülnek a jobbnál jobb borok, megkönnyítve ezzel a válogatást azoknak, akik szívesebben választanak címke alapján, mint borlapról.