Három az egyben: thai, vietnámi és japán ételek a kecskeméti MyThaiban

A távol-keleti konyha meghódította Közép-Európát.

2024. 03. 06. 15:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ceausescu-korszakot még azok is, akik megélték, a nincstelenséggel, az üres üzletekkel, a sötét utcákkal asszociálják, holott a diktátor közel negyed évszázados uralkodásának nagyobbik részében nem ez volt a jellemző. A hanyatlás a nyolcvanas években indult, az évtized közepétől vált egyre inkább általánossá mindaz, amit leírtam, akkor vezették be a jegyrendszert az alapélelmiszerekre, akkor vált egyre jellemzőbbé az áramszolgáltatás szüneteltetése, s akkor tűnt el szinte minden az élelmiszerboltokból a halkonzervet és a szinte ehetetlenül édes török sörbetet leszámítva. 

A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján még viszonylagos bőség volt, legalábbis ahhoz képest, ami utána következett. Akkor jelent meg az utcákon az első igazi street food fogás, a hot dog. A kiflit forró, a végén hegyesedő acélrudakra húzták, megpirították belülről, majd élvezhető, a mainál vastagabb és jobb ízű virslit passzítottak bele a mustárral való ízesítés után. Az attrakció egyből népszerűvé vált. Szülővárosomban, Temesváron az első hónapokban hosszú sorok kígyóztak a hot dog árusok előtt, pedig ez nem volt még a több órás sorbaállások időszaka.

Persze akkor még nem tudtuk, nem is tudhattuk, hogy mekkora divat ez Nyugaton, s micsoda jövő előtt áll az egész műfaj. Az utcai étkezés, a „menet közben gyorsan bekapni valamit” filozófiája tökéletesen beleillik rohanó élettempónkba. 

A magyar vendéglátás gasztro-forradalomnak is titulált minőségelvű megújulása 2008-ban kezdte éreztetni a hatását, ebben az évben jelent meg az Alexandra étteremkalauz, ekkor rendezték meg az első Gourmet fesztivált, s ekkor indult először magyar csapat a Bocuse d’Oron, hogy csak pár konkrétumot említsek. 

Nagyjából fél évtizeddel később következett be a street food műfaj robbanása. Az utcai étkezés palettájának szüntelen gazdagodása máig tart, ennek oldalvizén indultak országhódító útjukra a vietnámi éttermek is. Ekkorra a lebutított kínai egyenbüfékkel már Dunát lehetett rekeszteni, kifejezetten jól jött valami izgalmas, egzotikus, addig nem ismert távol-keleti ízvilág. Ezzel együtt persze gyarapodtak a szusizók, az indiai és a thai helyek is, amelyek egyébként már a kilencvenes években megjelentek a magyar fővárosban. 

A távol-keleti konyha meghódította Közép-Európát, aminek egyértelmű jele, hogy aligha találunk olyan, legalább százezer lelkes várost a Kárpát-medencében, ahol ne működne egy vagy több képviselője, legyen az szusizó, pho-bár, kínai büfé, ramenező, vagy ezek sajátos ötvözete, mint a kecskeméti MyThai étterem, amire a világhálón akadtam rá. Kecskemét nagyjából félúton helyezkedik el a főváros és a nagylaki határátkelő között, így jó alkalmat ad az egyébként sem túl hosszú úton egy kisebb kulináris kitérőre.

 

A honlapról megtudhatjuk, hogy az éttermet családi vállalkozásként alapították 2019-ben, s azóta is ebben a formában működik. Beltere ügyesen elegyíti a modern európai belsőépítészet elemeit a távol-keleti kultúrák motívumaival. Ahogy az emeleten elhelyezkedő vendéglő felé haladunk, falnagyságú, távol-keleti ételek fotóival ékített Coca-Cola reklámokkal találjuk magunkat szembe, ami nem jó ómen, de nem kedvetlenedünk el tőle. Jól tesszük. 

A szerző felvétele

Mint írják, Ázsiából rendelt minőségi alapanyagokkal dolgoznak, az elkészítési mód hitelességét thaiföldi szakácsuk, Lomwong úr garantálja. Thai, japán és koreai fogásokat kínálnak. A honlap azt is jelzi, hogy az összes receptjük „egy igazi ínyenc világvándor, „Lee Úr” jóváhagyásával került az étlapra, akinek volt szerencséje e fogásokat származási országaikban végigkóstolni.” 

Kínálnak többek között satay-t, gyoza-t, tom yum levest, rameneket, kim chi jigae-t, pad thait, számtalan szusi-félét, különféle rizses főételeket és távol-keleti desszerteket.

A szerző felvétele

Tucatnyi minőségi magyar bort tartanak, továbbá nagyipari söröket, de értelemszerűen nem ez itt a fő profil, hanem a szaké, a japán szilvabor, a távol-keleti ihletésű koktélok, amiből tisztes választékot kínálnak. Figyelemre méltó a hagyományos koktélszortiment. Az európai töményitalok között is akadnak prémium tételek.

Rendeltünk egy előételes tálat, amely két személyre szólt, rajta jól sikerült tavaszi tekercs, nyári tekercs, pankó morzsás rák, edamame bab és mártások. Jó indítás. 

A szerző felvétele

A lazacos szush bento box részeként kapott miso leves korrekt, élvezetes, a szusik sem okoznak csalódást, bár azt meglepődve tapasztaljuk, hogy a lazacos maki-sushiban füstölt lazac lapul. Egyébként ettünk már jobb hal/rizs arányt produkciót e műfajban. Összességében ez a fogás is élvezetes volt. 

A szerző felvétele

A Tom Ka leves ízletes, harmonikus, de zöld koriandert nem leltük benne, kérésre megsárgult leveleket hoztak, ez az az eset, amikor szerencsésebb azt mondani a vendégnek, hogy valami elfogyott. 

A szerző felvétele

A Chadol Baegi (Angus marhaszegy) asztalnál való, koreai stílusú grillezéséhez kaptunk szezámolajos sót, vöröshagyma- és pórésalátát, sütni pedig ördögszekérgombát, hagymát, fokhagymát, meg persze húst. Felszolgálónk elmagyarázta, hogy a fodros salátalevélbe kell tekerni a megsütött, majd kedvünk szerint ízesített elemeket, s úgy fogyasztani. Jó játék, ára sem eltúlzott.

A szerző felvétele

A felszolgálók udvariasak, segítőkészek, szívélyesség dolgában van különbség a személyzet tagjai között. A szervíz lehetne szervezettebb, kis időbe telik míg észrevesznek, de onnan simán megy minden. A felszolgálási díj benne van a számlában, de ezzel együtt kártyás fizetéskor „megkérdi” a leolvasó, hogy akarunk-e borravalót adni, ami igencsak visszás.   

A jelzett apró kellemetlenségek dacára nagyon jól éreztük magunkat a MyThaiban, mindent egybevetve ez egy jól kitalált és ügyesen megvalósított, sikerre ítélt projekt. Jó szívvel ajánlom azoknak, akik megismerkednének a Távol-Kelet elképesztően színes kulináris világával, de azoknak is, akik e műfaj hardcore rajongói.  

 

Elérhetőségek:

MyThai étterem

Kecskemét, Dobó István krt 2.

Telefonszám: +36 30 184 0375

Honlap: https://www.mythai.hu

E-mail-cím: [email protected]

 

Borítókép: Ízelítő az étterem kínálatából (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.