Ami a foodieknak a múlt hétvégén a Gourmet Fesztivál volt, a beergeekek számára ugyenezt jelentette Budapest Beer Week két kóstolónapja, ahol a magyar és külföldi sörfőzdék elitje kínálta különleges söreit. Ebből a kavalkádból igyekeztem kiválasztani, milyen trendek mozgatják idén a craft sörök világát.
Fröccs helyett sour
A nyári szezonban az alap búzasörök mellett továbbra is hódítanak a különleges búzák és a savanyított sörök. A gyümölcsökkel dúsított gose és berliner weisse továbbra is az egyik legkedveltebb sörstílus. A Reketye a Hop Tails-szel közösen készítette a Seppuku Far East Gosét, melybe a mangó és a lime mellé a kötelező só, egy különleges japán tengeri só a Manju felhasználásával készült. A bukaresti Hop Hooligans a Pocket Sourpusst tette csapra elsőként, ami mangóval és cseresznyével erjedtek. Állagra olyan volt, mint egy sűrű napközis ivólé, de elképesztő gyümölcsaránnyal. Az 5% alkohol szinte nem is volt érezhető, csak a kis murcis buborékok jelezték, hogy ez nem a napközinek készült.

A belga frissítő irány a saison avagy amerikai változata a farmhouse ale és a witbier is megjelent a standokon. A holland Moersleutel a klasszkus witbiert hidegkomlózta Nelson Sauvin komlóval, amitől kapott egy kellemes szőlős, fűszeres illatot és az ízben egy kicsit határozottabb keserűt. A Mad Scientist a nagy sikerű Uborka Salátát gondolta tovább és elkészült az Uborka Saláta Funk 2024 Farmhouse Ale, ami az eredetihez uborkás ízek mellett izgalmasan hozza a stílus természetes jegyeit a különleges (vad)élesztős erjesztés miatt. Ha már uborka, akkor ne feledkezzünk meg a Horizont My Crazy Cucumber lágerről. A tavalyi nagyon kellemesen frissítő alapváltozatot most egy kis bazsalikommal és a jellegzetesen kapros ízekkel is megáldott japán Sorachi Ace komlóval készítették. A könnyed uborkás ízek mellé így kaptunk egy határozottabb fűszeres, mégis könnyed, zöldséges keserűt. A 11+%-os imperial stoutok mellett igazi felüdülés volt megkóstolni.
Amerikában „a láger a sláger”
Több meghívott főzde volt az USA-ból és Kanadából. Amíg Európában a sour és a NE IPA a kötelező menőség egy-egy craft főzdénél, Észak-Amerikában a különböző lágerek élik a reneszánszukat. Az utóbbi időben egyre jobban kedvelt stílus az italian pilsner. Az olasz jelző itt nem a készítés helyére, hanem a mikéntjére utal. Tulajdonképpen egy német stílusú pilsner sör, amit nemeskomlókkal (német vagy cseh) hidegkomlóznak. Így kap egy kellemes száraz, frissítő kortyérzetet és egy virágos, enyhén fűszeres illatot, nem




















Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!