Ami a foodieknak a múlt hétvégén a Gourmet Fesztivál volt, a beergeekek számára ugyenezt jelentette Budapest Beer Week két kóstolónapja, ahol a magyar és külföldi sörfőzdék elitje kínálta különleges söreit. Ebből a kavalkádból igyekeztem kiválasztani, milyen trendek mozgatják idén a craft sörök világát.
Fröccs helyett sour
A nyári szezonban az alap búzasörök mellett továbbra is hódítanak a különleges búzák és a savanyított sörök. A gyümölcsökkel dúsított gose és berliner weisse továbbra is az egyik legkedveltebb sörstílus. A Reketye a Hop Tails-szel közösen készítette a Seppuku Far East Gosét, melybe a mangó és a lime mellé a kötelező só, egy különleges japán tengeri só a Manju felhasználásával készült. A bukaresti Hop Hooligans a Pocket Sourpusst tette csapra elsőként, ami mangóval és cseresznyével erjedtek. Állagra olyan volt, mint egy sűrű napközis ivólé, de elképesztő gyümölcsaránnyal. Az 5% alkohol szinte nem is volt érezhető, csak a kis murcis buborékok jelezték, hogy ez nem a napközinek készült.

A belga frissítő irány a saison avagy amerikai változata a farmhouse ale és a witbier is megjelent a standokon. A holland Moersleutel a klasszkus witbiert hidegkomlózta Nelson Sauvin komlóval, amitől kapott egy kellemes szőlős, fűszeres illatot és az ízben egy kicsit határozottabb keserűt. A Mad Scientist a nagy sikerű Uborka Salátát gondolta tovább és elkészült az Uborka Saláta Funk 2024 Farmhouse Ale, ami az eredetihez uborkás ízek mellett izgalmasan hozza a stílus természetes jegyeit a különleges (vad)élesztős erjesztés miatt. Ha már uborka, akkor ne feledkezzünk meg a Horizont My Crazy Cucumber lágerről. A tavalyi nagyon kellemesen frissítő alapváltozatot most egy kis bazsalikommal és a jellegzetesen kapros ízekkel is megáldott japán Sorachi Ace komlóval készítették. A könnyed uborkás ízek mellé így kaptunk egy határozottabb fűszeres, mégis könnyed, zöldséges keserűt. A 11+%-os imperial stoutok mellett igazi felüdülés volt megkóstolni.
Amerikában „a láger a sláger”
Több meghívott főzde volt az USA-ból és Kanadából. Amíg Európában a sour és a NE IPA a kötelező menőség egy-egy craft főzdénél, Észak-Amerikában a különböző lágerek élik a reneszánszukat. Az utóbbi időben egyre jobban kedvelt stílus az italian pilsner. Az olasz jelző itt nem a készítés helyére, hanem a mikéntjére utal. Tulajdonképpen egy német stílusú pilsner sör, amit nemeskomlókkal (német vagy cseh) hidegkomlóznak. Így kap egy kellemes száraz, frissítő kortyérzetet és egy virágos, enyhén fűszeres illatot, nem