A witbier újjászületik
Pierre Celis a flandriai Hoegardenben született, amely nagy sörmúltra tekint vissza, mivel a 18. században nem kevesebb, mint 36 sörfőzde működött itt. Celis ifjúkorában többször segédkezett a Tomsin sörfőzdében, ami – Hoegardenben utolsóként – 1957-ben végleg bezárt, így a környékről eltűnt a witbier. A helyiek 1965-ben összefogtak és elhatározták, hogy megőrzik az eredeti receptet. A tejesemberként dolgozó Celis az édesapjától kapott pénzből megvett egy főzőberendezést, és a közeli faluban megnyitotta a Brouwerij Celist, ahol elkezdte gyártani a saját búzasörét.
A termelés fellendült, így 1980-ban egy nagyobb épületbe költözött a cég, ami sajnos 1985-ben leégett, így Celis kénytelen volt eladni a főzdét az Interbrewnak (ma AB Inbev, a világ legnagyobb sörgyártó mamutcége). Kivándorolt az USA-ba, és ott új főzdét létesített, ami meg csődbe ment, de a lánya a texasi Austinban 2017-ben újraalapította a Celis Breweryt, ahol ma is gyártják a régi recept szerinti sört. A belga változatot főző céget Hoegardenben ugyan be akarták zárni, de a helyi lakosok tiltakozása miatt megmaradt az eredeti helyen a gyártás. A Hoegarden azóta is a legnépszerűbb witbier.
A mai witbier
Az amerikai házi sörfőzők versenyszabványa a BJCP (Beer Judge Certification Program) 2015-ös összegzése pontosan leírja az összetevőket, az illatot, megjelenést, ízt és kortyérzetet, valamint színt, alkoholfokot és testességet, ezen felül néhány, a boltokban kapható példát is említ. Összefoglalva:
„Egy frissítő, elegáns, ízes, közepesen erős, búza alapú ale. Mérsékelt malátás édeskés illat (gyakran könnyű méz és/vagy vanília érzettel), könnyű gabonás, fűszeres búzaaroma, egy kis fanyarsággal. Mérsékelten parfümös koriander, gyakran összetett gyógynövényes, fűszeres vagy borsos háttér érzettel. Mérsékelt savanykás, citrusos, narancsos gyümölcsösség... Megjelenése a nagyon világos szalmasárgától a világos arany színig terjed. A sör ködös a keményítőtől és/vagy élesztőtől, ami tejes, fehéres- sárga megjelenést ad. Sűrű, fehér tartós hab... Kellemes malátás ízvilág, (gyakran méz és/vagy vanília karakter) és savanykás, narancsos-citromos gyümölcsösség. Frissítően csípős, száraz, gyakran fanyar befejezéssel. Lehet egy kevés kenyeres búza íze...Jellegzetes összetevők: Kb. 50% malátázatlan búza 50% világos árpamaláta, néha zab, zabpehely. Frissen darált koriander, Curacao vagy ritkábban édesnarancshéj. 4,5-5,5%-os alkoholtartalom, 8-20 IBU keserűérték, és 11-13 Balling fokos szárazanyagtartalom.”