Gluténmentes sörök

Egyre több ember szenved Magyarországon is gluténérzékenységben. Számukra a gluténmentes étrend alapvető szükséglet, hogy a betegség közvetlen, illetve hosszabb távú tüneteit elkerülhessék. A hagyományos sörök árpa, zab, búza felhasználásával készülnek, így szóba sem jöhet a cöliákiában szenvedőknek ezek élvezete. Vagy mégis? Magyar boltokban, webshopokban viszonylag könnyen elérhető gluténmentes söröket kerestünk, és meg is kóstoltuk azokat.

Vásárhelyi István
2023. 03. 21. 14:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy lesz gluténmentes egy sör?

Egyik módja a gluténmentes sör készítésének, hogy olyan gabonát használnak föl a készítéséhez, amiben nincs glutén. Ilyen – az amúgy Afrikában rendszeresen használt – cirok, a jóval gyakoribb kukorica és rizs, de lehet a köles vagy rozs is. A másik mód, hogy a sörkészítés folyamán a glutént egy hozzáadott enzim segítségével – majdnem – teljesen kivonják a sörökből, így elérik a törvény által megszabott 20 mg/kg értéket. (Sok import palackon-dobozon a ppm érték szerepel, ez az angol parts per million rövidítése, és ugyanezt az értéket takarja.) Sőt, a ma használatos technológiával általában ezt az értéket sikerül leszorítani 3-6 mg/kg értékre a piacon kapható gluténmentesként árulható sörök többségénél. Fontos mozzanat, hogy a főzési eljárás során is ügyelni kell arra, hogy a főzőrendszer, amelyen a gluténmentes sör készül, ne legyen gluténtól szennyezett. Technológiailag tehát ma már nem akkora kihívás gluténmentes sört készíteni. Kérdés, hogy – akár az alkoholmentes söröknél – ez mennyire megy az élvezeti érték rovására. Az is egy fontos tényező, hogy a gluténérzékeny sörbarátok pénztárcáját mennyire terheli meg.

A gluténmentes sörök legolcsóbbja, amit találtam, a Penny Marketben kapható Edelmeister márka (a lengyel Van Pur sörgyár gyártja, ahol több kiskereskedelmi lánc saját márkás sörei is készülnek bérfőzetként) gluténmentes lágersöre 359 Ft/0,5 l áron vehető meg. Ez a sör egy 4,2 százalékos átlag nagyüzemi láger. Ne várjon senki csodát, aki ezt veszi, itt a funkcionalitás és az ár lehet egyedül vonzó, komoly élvezeti értéke nincs, tucattermék.

Fotó: Vásárhelyi István

A hagyományos lágerek nemzetközi kínálatból a legkönnyebben az Estrella Damm, egy spanyol, az elzászi Damm testvérpár által alapított sörgyár márkája elérhető. Az Estrella a gasztronómiából ismerős lehet, mivel a híres séffel, Ferran Adriával közreműködve készítették Inedit nevű sörüket, ami a mesterszakács szerint minden fogás mellé kiváló kísérő. A jokersörökben ugyan nem hiszünk, de az Estrella Dammnál a sima gluténmentes Daura az Edelmeisternél egy anyagerősebb (5,4 százalék) és ízesebb lágersör. Megkóstoltuk, és kis kompromisszumokkal jól fogyasztható. Kevesebb, mint 3 mg/kg glutént tartalmaz, ezt a címkén is büszkén hirdetik. Mellette találunk alkoholmentes és alkoholmentes citromos változatot, ez a FreeDamm, melyeknek még a kalóriaértéke is rendkívül alacsony 66 kcal/0,33 l. Az áruk már borsosabb, 800 forint körül van a 0,33-as palack.

 

 

Magyar, német vagy cseh?

A Pécsi Sörgyár, amióta az osztrák Ottakringer család eladta magyar befektetőknek kisüzemi sörfőzdévé vedlett át, mivel éves termelése nem haladja meg a 200 ezer hektolitert. A régi márka, a Szalon sör mellett egy új, magasabb minőséget hordozó termékpaletta került a piacra. A láger, a pils és a búza, illetve az APA és a gyümölcsös sörök mellett egy gluténmentes láger is kapható a pécsiektől. Ez egy 5 százalékos borostyánszín, bécsi stílusú láger, ami a gluténmentesség mellett ráadásul biominősítést is kapott. Ennek a palacknak – lehetséges, hogy a kiszállítás, tárolás alatt sérült a minősége – kis fémesség érződött az illatán és az ízén kibontáskor, de miután kiszellőzött, hozta a magyar nagyüzemi prémium lágerek minőségét, annak minden erényével és kompromisszumával, de semennyire nem érződött rajta a gluténmentesség „mellékíze”. Pécsett egyébként minden főzet külön minősítést kap gluténmentességéről és tartja a 4 mg/kg gluténes értéket, az ára meg 400–550 forint között van a 0,33 literes üvegesnek és a félliteres dobozosnak is.

Nehezebben, néhány sörös szakboltban, de online webshopon keresztül bárhol elérhetően megvásárolható a német Neumarkter Lammsbräu gluténmentes söre. A cég fő profilja a speciális gabonákból készített, legtöbbször biokomló és -maláta felhasználásával főzött sörök. Az ő gluténmentesük a klasszikus „feinherb” ízvilág, száraz, virágos német komlókkal és kellemes pezsgéssel rendelkező kesernyésebb lecsengésű németes pils. Ára 800–900 Ft/0,33 l között van.

Fotó: Vásárhelyi István

A cseheknél is van piaca a gluténmentes söröknek. A Carslberg által forgalmazott Celiat sajnos nem sikerült beszereznem, de korábbi kóstolásaim során ez a sör nem adta az igazi cseh sörfeelinget. A Liquid Gold is forgalmaz egy gluténmentes cseh sört. A Bernard egy közepes méretű cseh sörgyár, a Prágától nem messze eső Humpolecben található. Jellegzetes csatos (nyeregzáras) félliteres üvegekben forgalmazza remek söreit. 

Fotó: Vásárhelyi István

A gluténmentes (Bezlepkovy lezák) sörük az összes eddig felsorolt lágersört tekintve messze kimagaslik a kínálatból. Klasszikus cseh édes, mézeskenyeres malátásság és ropogós, fűszeresen zöldséges cseh komló kombinációja. A tökéletes – gluténmentes – láger. Magasra teszi a mércét. Ha igazán jó gluténmentes lágerre vágyunk ne is keresgéljünk tovább, megtaláltuk. Az ára azonban ennek is „európai”, 800–850 forint plusz a félliteres csatos üveg.

 

 

IPA nincs?! De van!

Az új hullámos kisüzemi sörfőzdék is igyekeznek a gluténérzékeny fogyasztókat megnyerni.

Fotó: Vásárhelyi István

A Monyo kőbányai új üzemében még a Covid-érában készült el az ő gluténmentes IPA-juk, a Grumpy Octopus. Ez az IPA – a Monyo sok más söréhez hasonlóan – ügyesen egyensúlyoz a kezdő és haladóbb sörfogyasztók ízlése között. Ez az IPA is a fajtán belül könnyedebb (5,8 százalék) és visszafogottan keserű, világosabb borostyán árnyalatú, jó ivású, kellemes sör. A 0,33-as doboz ára 900 forint körül mozog.

Fotó: Vásárhelyi István

Mad Scientist és a Ninka Projekt közösen készített Cherry Bomb néven meggyes sört, és természetesen találunk a Mad Scientist alapkínálatában gluténmentes IPA-t is. A Popstar egy klasszikus hatszázalékos Single Hop, azaz egyféle komlóval (Citra) főzött West Coast IPA. A nemrég elkészült a „nagytestvér”, a K-Popstar, egy dupla IPA is kapható, már 8,8 százalék alkoholtartalommal, amibe a karakteresebb, a nagyobb testet jobban kihangsúlyozó Colombus komlót tették a Madnél. A főzde maximalizmusára jellemző, hogy mindkét IPA oly mértékben gluténmentes, hogy igazán ki sem mutatható az érték. Ízben, összekóstolva egy hagyományos „normál” IPA-val nem tudnánk megmondani, melyik a gluténmentes darab, mert karakteres, illatos és markánsan keserű. A színe ködösen narancssárgás. Az áruk a craft sörpiacon nem nagy meglepetés, de az Edelmeisterhez képest azért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni. Hasonló a Monyo söréhez, a 0,44 l-es dobozban kapható sima Popstar 1100 forint. A K-Popstarban magasabb a beltartalmi érték, így azt 1500 forintért rendelhetjük vagy vehetjük meg.

Fotó: Vásárhelyi István

A fogyasztói igényekre és trendekre a sörpiac rugalmasan és megfelelően reagált, és a gluténérzékeny sörfogyasztók is megtalálják a nekik ízben, valamint árban és/vagy minőségben leginkább megfelelő söröket. Mint sok más élelmiszernél, ezeknél a söröknél is hasznosabb lehet a mennyiség és olcsóság helyett a kevesebb, de minőségibb árut választani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Vásárhelyi István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.