Sörböjt és tavaszi sörök

A sör nem csak a forró nyári napok hűsítő itala, a focimeccsek izgalmainak kísérője. Ahogy minden évszaknak megvan a maga jellegzetessége, úgy különböző sörök illenek ünnepekre, hétköznapokra, társasági összejövetelekhez, baráti beszélgetésekhez, elmélyült magányos merengéshez. Ihatunk-e a böjt idején sört? Kibírja-e az ember a negyven napos böjtöt csak sört fogyasztva, ahogy néhány szerzetes sok száz éve?

Vásárhelyi István
2023. 03. 06. 16:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sörböjt és tavaszi sörök 

A sör nem csak a forró nyári napok hűsítő itala, a focimeccsek izgalmainak kísérője. Ahogy minden évszaknak megvan a maga jellegzetessége, úgy különböző sörök illenek ünnepekre, hétköznapokra, társasági összejövetelekhez, baráti beszélgetésekhez, elmélyült magányos merengéshez. Ihatunk-e a böjt idején sört? Kibírja-e az ember a negyven napos böjtöt csak sört fogyasztva, ahogy néhány szerzetes sok száz éve?  

A szerzetesek söre – a folyékony kenyér 

Az újév után február hónap eleje-közepéig a farsang ünnepi időszaka köszönt be, a szórakozás, a bálok, lakomák hetei ezek. Majd Hamvazószerdával eljön a húsvétig tartó böjt időszaka. A keresztény böjtben a Krisztus és a szentek életét követő szerzetesek igyekeztek minél több lemondással élni. Az itáliai alapítású paulánus-rend (a ferencesek egy ága, nem tévesztendő össze a magyar alapítású Pálos szerzetesekkel) a böjtös időszakban csak folyékony táplálékot vehetett magához a regula szerint. 1627-ben Miksa bajor választófejedelem a München melletti Au kolostorát adományozta a Itáliából érkező paulánus szerzeteseknek, akik hazájuktól távol, a „messzi északon”, a böjtben nélkülözték a mediterrán klíma adta gazdag és változatos tápanyagokat, így egy különösen anyagerős, későbbi nevén ún. duplabak sört készítettek, mely a szerzetesek részére a jóval hidegebb bajor időjárás közepette is tápláló volt. 

A sört először a Szent Atya sörének majd Salvatornak nevezték el. Böjt idején az alkohol élvezetétől is tartózkodni illik. A derék barátok biztosak akartak lenni a dolgukban, így elküldtek egy hordó sert a pápához avval a kérdéssel, hogy istennek tetsző dolog-e evvel a sörrel böjtölni. 

A sztori szerint a sör a hosszú úton Rómáig annak rendje és módja szerint megromlott, és amikor a pápa megkóstolta, akkor rábólintott, hogy aki ezt fogyasztja böjtben, az igazán alázatos keresztény... 

Modern sörböjt 

Majdnem 400 évvel később, egy iowai homebrewer, J. Wilson elhatározta, hogy akár a szerzetesek, kenyér és víz helyett csak duplabakot fogyaszt 46 napig (a teljes böjt 40 nap + a közbe eső vasárnapok). 

 

Hét közben napi 4, hétvégenként napi 5 sört ivott, a helyi sörfőzde által főzött Illuminator névre hallgató duplabakból. (ez sem tévesztendő össze a Kapucinus sörfőzde remek amerikai komlós, szintén Illuminator névre hallgató baksörével) Élményeit és tapasztalatait a Diary of a Part-Time Monk (Egy mellékfoglalkozású szerzetes naplója) írta meg. 

 

És a konklúzió, kérdezhetjük joggal? 25,5 fontot azaz kb 11 kilót fogyott, és könyvében leírja, hogy milyen pozitív volt a lemondás mellett és után tapasztalt szellemi és testi frissesség, a test megtisztulása, valamint pozitív energiák garmadája.  

 

Bármilyen szépen hangzik mindez, akik autóval járnak, ne próbálják ki ezt a fajta böjtöt, mert amellett, hogy rengeteg lemondással jár, nem valószínű, hogy egy magyar rendőrt meghatna, hogy csak böjtölünk, azért ittunk reggelire egy korsó 7% körüli alkoholtartalommal bíró sört vezetés előtt… 

Cervesia Martialis – Märzen – Böjtös ser 

A régi magyar naptár februárt a Böjtelő havának, márciust a Böjtmás havának nevezte. A korabeli városi oklevelekben rendszeresen felbukkan a Cervesia Martialis, németül Märzenbier, azaz a márciusi ser. A Märzen manapság egy testesebb, sötétebb malátákat (müncheni maláta, karamell maláta) is tartalmazó sör, melynek jellegzetes borostyánszíne és 5,6-6,1% alkoholtartalma van. 

Azért is hívják Märzennek, mert márciusban is főztek erősebb söröket, melyek a forró nyáron, a korabeli hűtési technikákkal is eltarthatóak voltak. Ezeket a típusú söröket mérik a híres müncheni Oktoberfesten. 

A korban azonban a márciusi sör, az ősz-tél fordulóján főzött, szintén erősebb, testesebb sör volt, melyet a soványabb kosztot kínáló böjtös időszakban ittak a szerzetesek mellett az egyszerű emberek is. Ugyan szó sem volt még reformétkezésről, tavaszi tisztítókúráról, vitaminkészítményekről, ám a sörben rejlő gazdag tápérték, rengeteg különféle vitamin és ásványi anyag mind hozzájárultak ahhoz, hogy a táplálékszegény böjtös időszakban a sört fogyasztók megkapják a megfelelő „étrendkiegészítő” tápanyagokat. Ez volt a márciusi, azaz a böjtös (bű’tös) ser, amit nem csak a férfiak, hanem asszonyok is ittak. 

Húsvét – Ünnep - Sör 

A Húsvét elérkeztével nemcsak a szellem és a lélek újul meg jelképesen, hanem a kinyíló természet is csodás energiákat ad. A vallási ünnep és a tavasz köszöntésére húsvét idején kezdik csapolni a friss, komlókban gazdagabb, haraphatóbb, testes világos ünnepi sört, a Frühlingsbock-ot, a tavaszi baksört, A májusi időszakban ennek párja a Maibock, ami testes, de üdébb, frissebb, mint egy édeskés ünnepi, karácsonyi baksör. Ezek a sörök markánsan, zöldségesen komlósak, akár a kertben termett friss, ropogós retek és korai zöldpaprika. Fűszeresek, enyhén csípősek a zöldséges, kesernyés komlótól és frissítőek a buborékoktól, mint a sonka mellé kínált torma vagy újhagyma. Az újjászületésnek, az élet szeretetének, a simogató napfénynek, a sarjadó természetnek, a tavaszi szerelemnek a sörei.  

 

Német területen szinte minden nagyobb sörfőzde állandó szortimentjében ott találjuk a világos vagy sötét baksört, vagy a testesebb duplabak söröket. Budapesten csapolva is kapható a Paulaner Salvator és több sörös szakboltban találunk különböző német kolostori vagy sörgyári baksöröket. A híres búzasörfőzdék is elkészítik a búzabak-söröket. 

 

 

Több magyar sörfőzde is készített vagy folyamatosan kínál baksört. A legismertebb a Dreher Bak, de a KKK-főzdék is készítenek. A bajor sörkultúra hirdetője, a pilisvörösvári Rotburger emlékezetes baksöre volt a Teufel. 

A kőbányai Hop Top Die Ramme (kos) vagy Eisbock söre izgalmas kóstolást ígér, a Szent András állandó szortimentjében megtalálható Black Rose, sötét duplabak, amiből évjáratos kóstolópakk is kapható. Búzabakjuk a Hildegard is sok helyen elérhető. A csepeli Rizmajer élen jár a német-sváb sörös hagyományok bemutatásában. Már csapra verték idén is a Märzenjüket és április végén május elején ismét kóstolhatjuk a remek Maibockjukat. 

 

A sör egész évben élvezhető. Ahogy az évszaknak megfelelően öltözködünk, ennek megfelelően söröket is így fogyasszunk. Ősztől tavaszig a testesebb, komlósabb malátásabb fajtákat, tavasztól őszig a könnyed, frissítő söröket. Ugyan a táplálkozásunkban ma már nem játszik olyan fontos szerepet a vallás, a spiritualitás, de mindenki számára jól esik tavasszal kiülni a simogató napfényre, és egy kellemes teraszon, behunyt szemmel jóízűt kortyolni a frissen csapolt sörből. Egészségünkre! 

Borítókép: Tavaszi sörök. (Forrás: a szerző)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.