Az első nagy sörforradalom
A XIX. századi első nagy sörforradalom elindulását a tükrösen tiszta lágersörök megjelenése jelentette. A Dreher által 1841-ben kifejlesztett borostyánárnyalatú bécsi (vienna) láger és az első klasszikus aranyszínű lágersör, az 1842-es Pilsner Urquell volt az új korszak két olyan innovációja, ami máig kiható dimenziókat nyitott a sörkultúrában.
Szenvedélyes sörcikkgyűjtők becses darabjai a középkori, kora újkori ónkupák, cserépkorsók. Ebben az időszakban a sör még nem volt egyenlő azzal a tükrös, aranyszínű nedűvel, amire ma gondolunk, ha meghalljuk a sör szót. Nem voltak még átlátszó üvegpoharak, mert a ködös, enyhén zavaros ital nem mutatott még olyan szépen. Az illata és az ízvilága is szokatlan volt a mai sörökhöz képest.
Malátázás régen és ma
Ahogy a tarhonya se, úgy a maláta sem a mezőn terem. Viszonylag hosszú és komplikált eljárással lesz a gabonaszemekből (a sörnél elsősorban árpa, de búza vagy rozs stb. is) maláta. A gabonamagvakat beáztatják, majd a csírakezdeményeket eltávolítják és forró levegővel megszárítják, vagy, akár a kávészemeket, pörkölik. Az ipari forradalom kibontakozása előtt tűz fölött szárították, aszalták a malátát, amitől kapott egy jellegzetes füstös aromát és ízt.
A régi magyar uradalmaknak, ahol sörfőzde is működött, fontos létesítménye volt a malátapadlás, ahol a malátát vagy régiesen szaladot (lásd: slad = maláta szláv nyelveken) szárították.
Ez természetesen a sörben is kiérződött. A gőzgép megjelenésével a tűz fölötti szárítást fokozatosan átvette a forró levegős szárítási eljárás, amelyet angol stílusú malátázásnak hívtak. A kor Angliája messze Európa előtt járt egy időben a sörgyártásban.
Nem véletlen, hogy oda ment tanulmányútra Dreher Antal és Gabriel Sedlmayr, a müncheni Spaten tulajdonosa. A technikai fejlesztések megfigyelése mellett állítólag sörmintákat is kicsempésztek az angol sörfőzdékből Dreher üreges sétapálcájában.
Minél forróbb levegővel szárítják, illetve 100 ⁰C fölött pörkölik a malátát, annál sötétebb lesz a színe, és karakteresebb az ízvilága. A világos pilseni malátától a koromfekete pörkölt malátákig szinte minden változat kapható a nagy malátagyárak kínálatában. A hosszú ideig kíméletesen szárított-pörkölt maláták ízesebbek és jóval drágábbak.
Füstölt maláta
A régi hagyományokat idézve, a piaci igényeket kiszolgálva készülnek füstölt maláták is a nagy malátázó üzemekben. Ez a maláta általában bükkfafüst fölött (Rauchermalz) nyeri el végső aromáját. Készül tőzegfüst fölött is maláta (peated malt), amelyet whiskyhordós érlelésű vagy angolos, skótos stílusú ale-ekben használnak.
