A magyar vendéglátás minőségelvű megújulásának szükségességét hirdetők első látványos, a nagyközönség számára is érzékelhető sikereire nagyjából fél évtizedet kellett várni. 2008 volt az az esztendő, amikor több egyértelmű jele is volt annak, hogy a fejlődés immár megállíthatatlan. Ezek közé tartozott a Magyar Gasztronómiai Egyesület holdudvarába tartozó éttermeknek a Budai Gourmet keretei között megszervezett bemutatkozása.
A modell – kis adag, komplex, izgalmas fogások, elérhető áron, az étteremben előkészítve, majd helyben készre főzve-sütve-tálalva – általánossá vált a kétezertízes években,
a rendezvény pedig a legjelentősebb Kárpát-medencei gasztrofesztivállá nőtte ki magát, nem becsülve le a hasonló szakmai színvonalú SVÉT rendezvényeket.
Az évek során kialakult az a hagyomány, melynek jegyében egy adott gondolat köré szerveződik a Gourmet kínálata, tavalyelőtt a „kulináris örökség” volt ez a központi elem, tavaly pedig az új generáció.
Idén a „női energiák” jelentik majd a vezérfonalat, amint azt Nemes Richárd főszervező elmondta a média képviselői számára szervezett, szerényen csak sajtótájékoztatónak hívott valóságos „előrendezvényen”, jelezve, hogy a téma jó ideje az asztalon hever.
Megtudhattuk, hogy ő is akkor látta először egyben az idei „kínálatot”, mely a színpad mögötti összefoglaló keretében került kiállításra. Nekem elsőként a legendás Kádár étkezde tűnt fel a sok név között, kellemes meglepetésként. Jelezte is főszervező ezzel kapcsolatban, hogy tudatos az elmozdulás a fine diningtól a nemzetközi konyhák, a comfort food s a bisztróételek irányában. Példának felhozta Ópium nevű távolkeleti fúziós helyet, a Mazel Tov csapatának új egységét, a Balagant, valamint az Unomas tapasbárt. Elmondta azt is, hogy a vasárnapot a családnak szánják, az ingyenes belépés korhatárát 18-ra emelik, minden cukrászda készül aznapra grátisz meglepetéssel a fogyasztók számára, s különleges ötletekkel is találkozhatunk, például robbanócukros macaronnal.
Az idei rendezvény újdonságának számít, hogy minden kiállítót felkértek arra, hogy legyen legalább egy pénztárcabarát ajánlata, melynek ára nem haladja meg a 2500 forintot.
Az új kiállítók között említést nyert többek között az őriszentpéteri Pajta, melynek működtetőit már régóta hívogatták, a mályinkai Iszkor, s a debreceni Next bistro, idén első ízben lesz jelen két pékség is, a Salt Bakery és a Jenői pékség.