Mitől lesz erős egy sör?
Az élesztő az erjeszthető cukrot alkohollá és szénsavvá bontja, ezért a cefrézési eljárásban minél több malátát és egyéb cukrot használnak, annál erősebbre erjeszthető egy sör. Ezt mérik a sör Balling-fokával vagy Platojával. Míg egy normál minőségi láger 11-12 ⁰B szárazanyagtartalmú, addig egy erős belga quadrupel, vagy egy imperial stout akár 28-30 ⁰B is lehet. A lágereknél is megtalálható az úgy nevezett jégbak, amit úgy készítenek, hogy egy erős baksör folyadéktartalmának egy részét kifagyasztják és így egy sűrűbb még testesebb sört kapunk. Evvel az igen költséges eljárással maximálisan 82% alkoholtartalmú sört lehet elérni, így az 5 százalékos lágerekhez képest a felső határ szinte a csillagos ég.
Skót-bajor számháború
A Guinness-rekordok rengeteg agyament dologban mutatnak be legeket. Az amerikai craft főzde, a Samuel Adams kezdte 2002-ben a számháborút. A 24 majd 27 és 28 százalékos Utopias ma is a világ egyik legdrágább söre.
Az egészen különleges palackért csaknem 500 amerikai dollárt kérnek el a szakboltokban. A rövid csendesség után 2009-ben indult el újra a vetélkedés a skótok és a bajorok között. A bajor Schorschbräu tulajdonosai is szerették volna a legerősebb sört megalkotni.
Ez volt az első 31%-os Schorschbock, amire a polgárpukkasztó reklámjaival elhíresült skót punk főzde, a Brew Dog válaszul elkészítette a Tactical Nuclear Pinguin névre hallgató sört 32%-os alkoholtartalommal.

Az elnevezés a folyékony nitrogénes kifagyasztás technológiájára is utal. A bajorok persze nem hagyták magukat és megfőzték a Schorschbock 2.0-s változatát 40% százalékkal. Természetesen érkezett a válasz a 41%-os skót sörrel. A Sink the Bismarck egy II. világháborús filmsorozat címe is, egyben utalás a brit sörfölényre. A bajor főzde ismét feljebb srófolta a licitet és a naftát, és a következő baksörük immár 43%-os volt. Erre a skót punkok egy virtuális all-int terítve az End of History fantázianevű 55%-os sörrel rukkoltak elő.
Az 500 palack nedűt balesetben elhalálozott mókuskák bőrébe preparálták, ami még morbidabbá tette a vállalkozást. Egyben ki is jelentették, hogy részükről a játék itt véget ért, befejezték a virtuskodást. A Schorschbräu azért még megfőzte a maga 57%-os sörét, amit már egy holland 58%-os főzet taszított le a dobogóról.