Az ételekről, italokról Magyarországon az Élelmiszerkönyv rendelkezik. Ebben van leírva, mit is nevezhetünk sörnek és minek kell szerepelni egy termék csomagolásán. A magyar sörcímkéken az összetevőkön kívül a sör típusa és színe (világos, barna, félbarna) illetve az alkoholfok és az allergén alapanyagok (a sörnél főként a glutén, de a laktóz is) és a lejárat, kell, hogy feltétlen szerepeljen. Sok sörön szerepel a 'minőségi sör' kitétel is. A multinacionális cégek európai szövetsége a European Brewers Association előirányozta, hogy 2030-ig a tagok sörgyárai szerepeltessék az energia- és az adott keserűségtartalmat is a címkéken.

Sajnos az Élelmiszerkönyv nagy hiányossága, hogy a 2013-as utolsó szabályozás szerinti sörmeghatározást messze túlhaladta már a nagyüzemi söripar is. Ugyan a Covid-időszak előtt összehívtak egy bizottságot, de még el sem kezdődött az érdemi munka, pedig a fent említett világos-félbarna-barna ill. minőségi sör kitételeknél a sörök jóval differenciáltabbak és sokrétűbbek.
Már a nagyüzemi sörökön is szerepeltetnek keserűség, aroma- és ízprofilokat jelölő skálákat a gyártók, de ezek inkább a marketing oldalát erősítik, nem adnak pontos információkat. A KKK (kézműves-kisüzemi-kraft) sörfőzdék sörein szerepel több további adat, ami egy értő fogyasztó számára olyan információkat tartalmaz, amiről, ha már gyakorlott kóstoló, nagyjából el tudja dönteni, hogy kedvére való lesz-e a sör. Milyen betűszókkal, adatokkal találkozhatunk? Lássuk a leggyakoribbakat.
IBU (International Bitterness Unit): Egy 0-120-ig terjedő skálán leírja az adott sör keserűértékét. Minél magasabb az érték, annál keserűbb egy sör. Egy tisztességes IPA például 40 IBU értéknél alább nem adja, de nem ritkák a 70-80 IBU-s masszívan keserű IPA-k sem. Vigyázzunk, mert sok stoutnál csalóka lehet az érték. Egy 60 IBU-s Russian imperial Stout nem feltétlen keserű ízű, csak a belefőzött rengeteg maláta ellensúlyozására jókora adag komlót is főznek bele a főzdében a megfelelő egyensúly miatt. Találkozunk néha EBU (European Bitterness Unit) értékkel, ez kis eltérésekkel megegyezik az IBU-skálával.