Új szelek és némi vihar a vitorlásoknál

A három olimpikon dicséretesen helytállt Londonban, s emellett felnőtt és korosztályos világbajnoki címet is szerzett idén a magyar vitorlássport.

2012. 12. 18. 10:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) hétfő esti évzáró, egyben karácsonyi ünnepségén Gál András Levente elnök azzal kezdte köszöntőjét, hogy mindössze fél év van az új elnökség mögött, de már ez az időszak is meglehetősen tartalmas volt. „Mindenekelőtt dolgoznunk kellett azon, hogy az előző vezetés után megörökölt, valamint a gazdasági válság nyomán folyamatosan keletkező hiányt pótoljuk. A 2013-as esztendő nagy feladata pedig a Festetics György Program megvalósítása a lesz, amihez elengedhetetlen a megfelelő lobbitevékenység, de legalább ilyen fontos, hogy mindenki elkötelezetten végezze a munkáját, valamennyi tagszervezet partner legyen, és ennek érdekében kicsit többet beszélgessünk egymással” – fogalmazott Gál András Levente.

A szövetség egyébként már megkezdte a magyar vitorlázás átfogó fejlesztését szolgáló Festetics György program megvalósítását; ennek fontos lépése volt hétfőn a Festetics Hajós Klaszter megalakítása. A magyar hajó- és felszerelés gyártókat támogató érdekvédelmi rendszer azzal a céllal jött létre, hogy a klubok beszerzéseit akár már rövid távon is gazdaságossá tegye.

Remek eredmények

A 2012-es versenyeredményekkel mindenképpen elégedett lehet a sportág, amely három sportolót adott a londoni olimpia csapatba. A szörfösöknél a nőknél Detre Diána a szakágban az eddigi legjobb magyar eredményt elérve 18. lett, a férfiaknál az ötödik olimpiáján szerepelt Gádorfalvi Áron a 25., a Laser hajóosztályban pedig Berecz Zsombor a 21. helyen zárt. Az olimpia műsoráról már régebben lekerült Repülő Hollandiban a Majthényi Szabolcs, Domokos András duó kilencedik vb- és negyedik Eb-aranyát gyűjtötte be, Vadnai Benjámin pedig Laserben a magyar vitorlássport első korosztályos világbajnoki címét szerezte meg a 18 éven aluliak között. De meg kell említeni Laserben Vadnai Jonatán U16-os Eb-címét is.

Detre hullámai

A Magyar Vitorlás Szövetség az év legjobb versenyzőjét megillető címet Vadnai Benjáminnak és Detre Diánának ítélte, utóbbi elismerése azonban meglepő „hullámverést” okozott. Mindennek az eredője az, hogy Magyarországon – a nemzetközi gyakorlatól alapvetően eltérően – önálló szörfszövetség (MSSZ) is működik. S utóbbi, túl azon, hogy az olimpiai kvalifikációs szintet ugyancsak teljesített Cholnoky Sárát látta az év legjobbjának, még azt is nehezményezte, hogy a vitorlásoknál Detre lett a befutó. A szörfszövetség hétfői közleményében azt sem titkolta, azért orrolt meg Detrére, mert előzetes ígéretével ellentétben nem indult el a magyar bajnokság futamain.

 

Az MVSZ karácsonyi ünnepségén a versenyző szomorúan kommentálta a történteket: „Az ob-futamokon azért nem vettem részt, mert az olimpiai felkészülési tervem úgy alakult, hogy ezt egyszerűen nem tette lehetővé. A hazai versenyek időpontjában szinte mindig külföldön voltam edzőtáborokban. Mindezt egyébként klubom, a Balatonfüredi Yacht Club letárgyalta a szörfszövetséggel, és az a döntés született, hogy készüljek nyugodtan az olimpiára. Így nem értem a mostani szituációt Nem tagadom, rosszulesik ez a bánásmód, különösen egy olyan olimpia után, amelyen az eddigi legjobb magyar szörfös eredményt értem el. Mindenesetre én békét szeretnék, hogy egy irányba húzzunk.”

Megmaradtak a riói remények

Detre Diána ugyanis a Rio de Janeiró-i olimpiát is megcélozta. „Novemberben majdnem elsírtam magam, amikor úgy nézett ki, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség a szörföt a kite szörfre cseréli az olimpiai programban, de végül minden maradt a régiben. A kite közelebb van a vízisíhez, mint a valódi szörfhöz, és hiába hosszú idő négy év, ahhoz rövid, hogy egy teljesen új sportágba beletanuljak” – mondja.

A helyzet azért így sem könnyű, mert az a nemzetközi csapat, amellyel az elmúlt években készült, a londoni olimpia után gyakorlatilag szétszéledt. „A francia edzőm is inkább már a családjával töltené az idejét, és újra szükség lenne olyan edzőpartnerekre, akikkel együtt lehet készülni. A nemzetközi élmezőny úgy tart számon, mint potenciális tréningpartnert, és az olaszok már érdeklődtek, hogy mit csinálok a télen, de ez egyelőre most még csak a puhatolózás időszaka. A másik nagy kérdés, hogy összejön-e az anyagi háttér, ami évi több millió forint lenne. Vitorlázásban sajnos nincsenek magyar olimpiai bajnokok, az állami támogatásunk csekély, és az sem könnyíti meg a helyzetemet, hogy tengerparttal sem rendelkezünk. De ezek is mind plusz motivációt, hajtóerőt jelentenek számomra, és igenis hiszem, hogy Rio de Janeiróban képes lehetek jóval túlszárnyalni a londoni eredményemet is” – állítja Detre Diána.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.