A világbajnoki részvétel a cél

Jönnek a pótselejtezők: pályán Franciaország, Portugália és Svédország – utóbbi kettő ráadásul éppen egymás ellen mérkőzik.

Károly Gábor
2013. 11. 15. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pótselejtezők sorsolását követően a pártatlan futballrajongók egyik szeme sírt, a másik nevetett, ugyanis sorsdöntő összecsapásra készül egymás ellen a jelen talán két legmeghatározóbb futballistája, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic – Lionel Messivel nem számolva. Ez azt is jelenti, hogy az egyik klasszis nem lesz ott Brazíliában...

A portugál–svéd egyértelműen a pótselejtezők slágerpárosítása. A luzitánok Oroszország mögött végeztek a második helyen, míg a svédek Németországgal nem bírtak csoportjukban. A találkozót természetesen Ronaldóra és Ibrahimovicra helyezi ki a sajtó: mindkét játékos bármikor el tud dönteni egy ilyen párharcot. Kérdés, hogy a játékostársak mennyire tudnak felnőni a feladathoz, s ebben talán a portugálok kerete izmosabbnak tűnik.

Ugyanakkor Ibrahimovic képes egymaga megverni olyan csapatokat is, mint például Anglia – szinte napra pontosan tavaly novemberben lőtt négyet a szigetországiaknak, csapata pedig 4–2-re nyert. Egyik gólját ráadásul jelölték a Puskás-díjra is.

A két szövetségi kapitány kölcsönösen udvariasan nyilatkozott az ellenfélről a lisszaboni első meccs előtt, s az esélyekről is – erről bővebben ezen a linken olvashat.

A franciáknak nem sok babér termett a spanyolok selejtezőcsoportjában, de a második hely így is borítékolható volt. Sokáig nem is kell visszamenni ahhoz, hogy Franciaországgal a pótselejtezők közt találkozzunk: a legutóbbi, dél-afrikai világbajnokságra ugyanis így jutottak ki – Írországot verték hosszabbítás után. (Ez volt egyébként az a mérkőzés, amikor Thierry Henry kézzel vette le a labdát az írek öt és felesén, majd adott gólpasszt William Gallasnak, Írország pedig újrajátszást követelt – mindhiába.)

A franciáknak ezúttal Ukrajnán keresztül vezet az út a vb-re, de ez így elsőre igen rögösnek tűnik. Ukrajna ugyanis selejtezős csoportjában mindössze egy ponttal maradt le Angliától, ráadásul tíz meccsen csupán négy gólt kapott – ahogy a háromoroszlánosok is. Négy gólnál kevesebbet csak a címvédő spanyolok kaptak – hármat –, igaz, az ő csoportjukban csak öt csapat volt. A kelet-európaiaknak nem csak a védelmük van rendben: tíz meccsen 28 gólig jutottak.

Sevcsenko és Rebrov már nincsen, de olyan klasszisokat így is ki tudunk emelni, mint... Igazság szerint senkit. Talán Anatolij Timoscsuk neve az egyetlen, akinek a neve ismerősen csenghet. Ő az ukrán együttes csapatkapitánya és a válogatott egyetlen(!) légiósa is – a többiek mind az ukrán bajnokságban kergetik a labdát.

A horvátok új szövetségi kapitánnyal vágnak neki az Izland elleni pótselejtezőnek. Történt ugyanis, hogy Igor Stimac a csapaton belüli „rossz hangulatra” hivatkozva felajánlotta a lemondását, azzal a kitétellel, ha változatlanul megbíznak benne, akkor folytatja a munkát. A Davor Suker vezette helyi szövetség pedig döntött, s már Niko Kovac a szövetségi kapitány.

Sokan Stimac megpuccsolásáról beszélnek Horvátországban – ha az eredményeket nézzük, ebben lehet is valami: az utolsó négy vb-selejtezőn ugyanis mindössze egyetlen pontot szereztek, de ez is elég volt ahhoz, hogy Belgium mögött meglegyen a második hely a csoportban. Ha a horvát csapat azt játssza Izland ellen, amit tud, akkor déli szomszédunknak nem kell aggódnia a vb-részvétel miatt.

Románia a „mi csoportunkból” jutott a pótselejtezőbe, ahol Görögország az ellenfele. Őket ennélfogva jól ismerjük, és az nyugodtan kijelenthető, hogy az elmúlt néhány évtized egyik leggyengébb román válogatottjáról van szó. Görögország mellett talán Izland lehetett volna egyedül kellemesebb ellenfél a szomszédunknak, de így sem panaszkodhatnak. A görögök tíz meccsen 12-4-es gólkülönbséget értek el a selejtezőcsoportban, igaz, 2004 óta tudjuk, hogy egy jól szervezett (görög) védelemmel akár Európa-bajnokságot is lehet nyerni...

 

első mérkőzések (péntek):

Izland – Horvátország, Reykjavik 20.00
Portugália – Svédország, Lisszabon 20.45
Ukrajna – Franciaország, Kijev 20.45
Görögország – Románia, Pireusz 20.45

visszavágók (kedd):
Románia – Görögország, Bukarest 20.00
Horvátország – Izland, Zágráb 20.15
Svédország – Portugália, Solna 20.45
Franciaország – Ukrajna, Párizs 21.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.