időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Állami pénzekből hasítanak a spanyol focicsapatok?

WL
2013.12.18. 16:53

Három vizsgálatot is indított az Európai Bizottság a spanyol csapatok állami támogatása miatt.

A bizottság vizsgálja egyrészt, hogy a Real Madridnak, az FC Barcelonának, az Athletic Bilbaónak és az Osasunának nyújtott adókedvezmény összhangban van-e az uniós joggal, másrészt hogy a Real Madridnak a város által átadott telek támogatásnak minősül-e, végül pedig arra is szeretne fényt deríteni, hogy összeegyeztethetők-e az uniós versenyjoggal azok a garanciák, amelyeket az állami Valenciai Pénzügyi Intézet az FC Valencia, az Elche CF és az alicantei Hércules CF futballklubok által felvett hitelekhez nyújtott.

A bizottság hangsúlyozza, hogy a vizsgálat megindítása nem előlegezi meg az eredményét, vagyis az, hogy vizsgálat indult, önmagában nem jelenti azt, hogy valami nincs rendben. Brüsszel azt is tudatta, hogy a spanyol hatóságok nem értesítették a bizottságot egyik lépésről sem, „aggódó polgárok” tettek bejelentést.

A bizottság attól tart, hogy a szóban forgó csapatoknak nyújtott állami segítség miatt hátrányba kerültek azok a csapatok, amelyek nem kaptak telket, állami garanciát hiteleikhez vagy adókedvezményt, ezek a profi csapatok ugyanis az EU egységes piacán üzleti vállalkozásként működnek.

„A profi futballcsapatoknak befektetések és megfelelő menedzsment révén, nem pedig az adófizetők kárára kellene finanszírozniuk saját működésüket. A tagállamoknak és hatóságaiknak ebben a szektorban ugyanúgy be kell tartaniuk az állami támogatások szabályait” – idézte a bizottsági közlemény Joaquín Almunia versenyjogi biztost.

A bizottság kitért rá, hogy az állami támogatást rendben lévőnek találhatják, ha nem torzítja indokolatlanul a versenyt, és közösségi célt szolgál. A testület arra is tekintettel lesz, hogy a segítségnyújtás idején ezek a csapatok anyagi nehézségekkel küzdöttek, így az is előfordulhat, hogy a nekik nyújtott segítség összhangban van a cégek megmentésére és átalakítására nyújtható állami támogatások szabályaival.

„Jelen pillanatban kételyeink vannak azzal kapcsolatban, hogy a támogatás megfelel-e az előírásoknak” – közölte ugyanakkor a bizottság.

Ugyancsak szerdán arról is döntött a testület, hogy jóváhagyja azt a támogatást, amelyet a francia állam kilenc stadion építéséhez vagy felújításához kíván nyújtani, hogy az ország megrendezhesse a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságot. A munkálatokat az állam mintegy egymilliárd euróval támogatja. A pénz felhasználásával négy új stadion épül, öt másikat pedig felújítanak.

A francia állami támogatásról gyakorlatilag azt állapította meg a brüsszeli versenyhatóság, hogy senki kárára nem torzítja indokolatlanul a versenyt, hasznára válik a gazdaságnak, egyebek között az építőiparnak és a sportnak is.

Brüsszel szerint a beruházás állami támogatás nélkül nem volna megvalósítható, a francia állam pedig nem tesz több közpénzt a projektbe, mint amennyi minimálisan szükséges ahhoz, hogy a létesítmények megfeleljenek az UEFA elvárásainak, s így megrendezhető legyen a kontinensviadal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.