Menny és pokol között

Női kézilabdázóink rendületlenül hittek benne, hogy a szerbiai világbajnokságon bejutnak a legjobb négy közé. Nem így lett.

Ch. Gáll András
2013. 12. 19. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női válogatottunk visszatért a legjobb nyolc közé, ahol legutóbb 2007-ben járt. Sőt, visszatérhetett volna a legjobb négy közé is, ahol 2005-ben láttuk. Azaz az első, általános értékelések szerint együttesünk ismét ott feszít a világelitben. Kérdés persze, mi a világelit, és hosszabb távon hol lehet a magyar csapat helye benne. A sűrűjében vagy a peremén?

Ha a szerdai negyeddöntő kulcsszituációiban csak picit kevesebb a hiba – ráadásul ki nem kényszerített hiba –, a magyar válogatott elődöntős, azaz tavalyi Eb-bronza után ismét a dobogót célozhatja, mi pedig most bizonyára azzal áltatnánk magunkat, hogy tartósan, megingathatatlanul ott vagyunk az éremesélyesek között. Ha viszont egy körrel korábban, hétfőn nem játszik minden és mindenki a kezünkre, még az arra a napra tartásukat és eszüket veszett spanyolok is, valószínűleg nyolcba sem jutunk, és most a kézilabdás társadalom fele reményvesztett, míg a másik fele nagyon okos. Mindebből az következik: a magyar válogatott eredményét, ha nem is a pillanatnyi, de a tíznapi forma, diszpozíció dönti el az aktuális világversenyen, hisz aki mondjuk a nemzetközi massza 3-13. helye között lebeg, az mindig lehet éppúgy bravúros bronzérmes, mint sehol sem jegyzett tizenvalahányadik is.

Tulajdonképpen ez a kettősség dolgozott Hajdu János megbízott szövetségi kapitányban is, amikor az első gyorsértékelésre vállalkozott: „Elméletileg két úton indulhattunk volna el. Az egyik a fiatalítás, amihez meg is lettek volna a kiszemeltjeim, a másik a tavalyi Eb-keretre építés. Előbbi azonban nem jöhetett szóba, mert átmeneti volt a szerepem a válogatott élén, úgyhogy maradt az utóbbi. Örülünk neki, hogy a tavalyi Eb-3. helyezés után sem süllyedtünk vissza katasztrofálisan, erre építhet Karl Erik Böhn is, ha visszatér a csapathoz, és megkezdik a közös munkát a jövő decemberi, magyar–horvát közös rendezésű Európa-bajnokságra.”

Hajdu hozzátette még, pici koncentrációs hibákon és balszerencsén múlott, hogy nem sikerült négybe kerülni; hogy a jövőben ne feltétlenül mindezen múljon, csökkenteni kellene az esetlegességet, a hiányposztok számát. Hisz igazából csak irányítóban és papíron balátlövőben állunk extraklasszis szinten; ami utóbbiakat illeti, ez nem Tomori, és még kevésbé Zácsik vb-je volt, ha pedig egyszerre küldjük pályára Görbiczet, Szucsánszkit és Kovacsicsot, a mezőny legvirtuózabb, ám egyúttal legalacsonyabb sorát vetjük be. Mondani sem kell, Pálinger Katalin visszavonulásával kapunkból eltűnt a megingathatatlanság, ő szinte nem is tudott rosszul védeni, mert az ellenfelek annyira tisztelték, hogy olyan lövéssel nem is kísérleteztek, amely csak kapushiba árán lehetett volna gól. A középen összesűrűsödő magyar akciók során a szélsőket általában csak jobb híján játsszák meg, posztképzésünk legsúlyosabb kritikája a krónikus beállóshiány, régi fegyverünk, a lerohanás is csak a statikusabb riválisokkal szemben érvényesül, és így tovább.

A fent említett bizonytalansági tényezők közül azonban az egyik legélesebb rizikófaktor maga a szövetségi kapitány személye. Hajdu János utalt arra a roppant nehezen kezelhető helyzetre is, hogy ő csupán beugróként landolt a csapatnál a lassan egy éve leukémiával küzdő Karl Erik Böhn helyett; a szituációt nem is igazán sikerült kezelni, senkinek sem. „KEB” pár hónapja még az életéért harcolt, ezt a csatát remélhetőleg sikeresen megvívta, de orvosi értelemben gyógyultnak legkorábban öt év múlva nyilvánítható. Most mégis arra készül, hogy a hazai rendezésű világverseny évében újra a válogatott élére álljon, visszalépjen a még a tavalyinál is eszelősebb pörgésbe.

A kockázat óriási, és nemcsak ő maga, hanem a magyar női kézilabdázás egésze számára is. Pedig szerda este Belgrádban „ezredszer” derült ki: menny és pokol között résnyire nyitott ajtókon át vezet az út.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.