Vevő lesz Nagy László húzására Mocsai?

A világklasszis átlövő meghonosítaná a válogatottnál a Veszprémben már olajozottan működő rendszert.

GB
2013. 12. 06. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valóban nehéz csoportunk van, de azért egyik ellenfelünk sem legyőzhetetlen, s ha a csoportból tovább tudnánk jutni, utána szerintem már könnyebb dolgunk lenne a középkörben. Ehhez azonban döntő fontosságú az erőnk precíz beosztása” – véli Nagy László. „Nem érdemes az egy évvel ezelőtti válogatottat összehasonlítani a mostanival: az Eb-n az utazóknak kell megmutatniuk a tudásukat 10-13 nap felkészüléssel. Ezen a kontinenstornán lehetne a fiatalokkal kísérletezni, hiszen ez tét nélküli Európa-bajnokság, mivel nem kvalifikál sehova. A többi válogatott már elkezdett egy ilyen fiatalokat beépítő tendenciát; nálunk is edzői döntés, kikkel akar a kapitány nekiugrani az Eb-nek.”

Szóba került, hogy a novemberi, spanyolok elleni mérkőzésen Nagy mintha a kapitány utasítása nélkül is cserélt volna. „Ez Veszprémben már megszokott dolog: ha valaki fáradtnak érzi magát, jelzi, és lemegy, lecseréli magát – pontosan azért, hogy mindig friss emberek legyenek a pályán, s mindenki teljes erőbedobással játsszon, amikor fent van. Ez nagyon fontos egy Eb-hez hasonló sorozatterhelésnél, mert hat-nyolc meccset nem lehet maximumon végigjátszani. Lényeges bevezetni ezt a dinamikát, amelyben mind a 14-16 játékos ugyanannyira fontosnak érzi magát, játsszon 5 percet vagy 29-et. Hogy vevő-e erre Mocsai Lajos a válogatottban? Szerintem igen, kommunikáció kérdése, meg jó erőbeosztásé, hisz mindannyiunk szervezete másként reagál a terhelésekre.”

Az átlövő klubcsapata Bajnokok Ligája-szerepléséről is beszélt. „Egyedüli csapatként hibátlanok vagyunk a BL-ben [ ], ez a csoport nyilván nem olyan erős, mint a tavalyi, de azért nem becsülném le. Még nincs zsákban a csoportelsőség. Egy elképesztően nehéz németországi Löwen-meccs vár ránk februárban, egyből az Eb után, az meghatározhatja a csapat jövőjét, de ha esetleg vereség csúszna be, akkor is javíthatunk még. Az első hely a riválisok elkerülése végett fontos, közülük a Barcelonával és a német csapatokkal nem szeretnék a Final Fourig találkozni. A Veszprém már tavaly megmutatta, hogy bárkit képes megverni, ám sajnos bárkitől ki is tudunk kapni. A játékunk nem igazán lett más, mint egy éve, legfeljebb egy-két külön taktikai elemmel készülünk más-más ellenfelekre.”

Hozzáfűzte, hazai pályán nagy riválisuktól, a Szegedtől egyetlen góllal kikaptak, de a mérkőzésnek van visszavágója, szeretnének javítani és győzelmet aratni: „A rájátszásban is, ha döntősök leszünk, mindenképpen szeretnénk majd felülkerekedni rajtuk.” Arra a kérdésre, hogy látja-e már a Szegeden a spanyol vonal hatását, azt mondta, idővel meg fog látszani ez a stílus. „A szegedi válogatott játékosokkal beszéltük is, hogy előbb-utóbb rá fognak állni erre a vonalra. Az EHF-kupában, ahol brillíroznak, ez a fajta játékstílus remélhetőleg majd az ellenfeleket is meglepi. Ez azt jelenti, hogy védekezésben sok a lábmunka, vagyis ha egy egy ellen védekeznek, akkor nem a fizikai kontaktus van előnyben, hanem inkább a labdaszerzés, majd lerohanás. Szerintem ők erre törekszenek, hasonlóképpen, mint mi.”

„Valóban gyengült a spanyol bajnokság, így már nem vagyunk hátrányban a Barcelonával szemben, amely otthon szintén nagy különbségekkel nyeri bajnokijait. Nem ez a helyzet a németekkel, illetve a franciákkal, mert ott megerősödött a hazai bajnokság. De inkább közelítsük meg a dolog jó oldalát: így több időnk van felkészülni egy BL-meccsre, jobban gazdálkodhatunk az erőnkkel” – értékelte a nagy különbségű hazai bajnoki győzelmek előnyét és hátrányait.

A világklasszis játékos térdsérülése gyógyulásáról elmondta: „Gyógytorna és rehabilitáció áll a napjaim középpontjában, az a legfontosabb, hogy a térdem minél hamarabb százszázalékosan rendbe jöjjön: a legutóbbi két meccsen a pályán töltött negyedórák inkább félelemelűző játékidők voltak. Napról napra érzem a javulást, ám ez a fájdalom biztos ott lesz egy jó ideig, hiszen amellett, hogy a hátsó szalagom meghúzódott, kaptam egy nagy ütést a csontra, amitől megrepedt és bevérzett. A kézilabdában benne vannak ezek a sérülések, remélem, a pályafutásom során ez lesz a legkomolyabb, ami ugye nem mondható túl komolynak. Volt egy csuklótörésem és a bal kezemen egy hüvelykujjtörésem – 32 éves vagyok, és eddig hála Istennek, eddig elkerültek a sérülések.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.