Befutott a torontói expressz

Darányi Zsolt négyévesen emigrált szüleivel Kanadába, s most arra készül, hogy meghódítsa az őshazát, a magyar ökölvívást.

Ch. Gáll András (Havanna)
2014. 01. 20. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatott keret versenyzői, edzői közül sokan fel sem ismerték a nyurga, szőke, kék szemű fiatalembert, amikor – másfél órával a csapat zöme után – január 6-án késő este – megérkezett a torontói járattal a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtérre. Ami, mondjuk, nem is csoda, hiszen Darányiék tizennégy évvel ezelőtt hagyták el Budapestet, s kötöttek ki Torontóban, ahogy tették a magyar kivándorlók száz évvel ezelőtt is, a tisztes megélhetés reményében, amit az őshaza sem akkor, sem a 21. században nem biztosított számukra. Zsolti azóta gyakorlatilag a 2012-es és a 2013-as korosztályos bajnokságon mutatta meg magát, igaz, akkor jó alaposan, mert mindkét viadalt megnyerte, s jelenleg ő Magyarország bajnoka az ifjúságiak között a 69 kilós súlycsoportban.

– Most már 69 kiló vagyok, ami még mindig nem a végső súlycsoportom, hiszen száznyolcvan centi fölötti magasságommal valószínűleg a 75 kilóban fogok versenyezni felnőttként – mondta a cojimari Hotel Panamericano társalgójában az 1995. március 10-én Budapesten született fiatalember, akinek kiejtésén megérezni a tizennégy, Kanadában töltött évet.

– Mióta bokszol?
– Ó, édesapám már 3-4 éves koromban kesztyűzött velem, ő amatőr ökölvívó volt, tehát családi hagyomány a boksz. Szervezett keretek között kilencévesen kezdtem az ökölvívással foglalkozni, s másfél évvel később bekerültem az egyik legnevesebb kanadai profi, Chris Johnson torontói – Port Credit-i – edzőtermébe, a King’s Gymbe. A jamaicai származású Chris a barcelonai olimpián lett harmadik középsúlyban, az amerikai Chris Byrdtől kapott ki az elődöntőben, majd a profik között 26 győzelem, 3 vereség, 1 döntetlen volt a mérlege, amikor visszavonult a 2003-as Antonio Tarver elleni félnehézsúlyú KO-veresége után.

– Akkor már tudom is, honnan van a profikra jellemző, leeresztett kezű, laza, az amatőrök között szokatlan stílusa.
– Valószínűleg Chris hatása. Tízévesen már elindultam az első versenyemen, életemben összesen négyszer kaptam ki, volt egy négyéves veretlenségi szériám, s most is két éve veretlen vagyok. És ebben a két évben benne van két magyar bajnokság.

– Haladjunk sorjában. Hogyan jutott eszébe, hogy haza kellene jönni, és magyar színekben bokszolni?
– A kanadai korosztályos válogatottaknak is tagja voltam, de mivel még nincs meg az állampolgárságom – nem adják azt olyan könnyen –, inkább a magyart választottam. Így jöttem haza 17 és fél évesen a 2012-es junior bajnokságra, ahol négy nap alatt négy meccset kellett vívnom, és mind a négyet meg is nyertem. Az elődöntőben Sinkót kiütéssel, a döntőben Bangó Edvárdot 5:0-s pontozással vertem, és bajnok lettem. Utána mentem volna a magyar válogatottal a jereváni világbajnokságra, de mivel megromlott a diplomáciai kapcsolat a két ország között, ezért nem utaztunk, és én lemaradtam életem első vb-jéről.

– Viszont tavaly ifjúsági bajnok lett Hódmezővásárhelyen!
– Igen, az elődöntőben Berkit, a döntőben az Eb-bronzérmes Bársony Bernárdot győztem le pontozással. Ezek után decemberben szólt Kovács László szövetségi kapitány, hogy a felnőttválogatott kerettel utazom Havannába, a kubaiakkal tervezett közös edzőtáborba.

– Mit érzett, amikor ezt megtudta?
– Majd kiugrottam a bőrömből! Hogy én a világ legjobbjaival, a kubaiakkal edzhetek együtt! Ilyesmire gondolni sem mertem volna.

– És tényleg a világ legjobbjaival találkozott?
– A legeslegjobbal, konkrétan a 69 kilós Roniel Iglesiasszal is kesztyűztem, az aktuális olimpiai bajnokkal. Igaz, ő 64 kilóban nyert Londonban, de már feljött 69 kilóba. Őt is anya szülte, jó párszor tisztán megütöttem, igaz, kaptam is tőle, de hát a boksz már csak ilyen. Utána felhívtam az apámat, hogy képzeld, az olimpiai bajnokot pofoztam!

– Meg ő is pofozta önt
– Erről kevesebbet beszéltem

– Milyenek a kubai bunyósok?
– Nemcsak erősek, hanem elképesztően jó a ritmus- és egyensúlyérzékük, azaz roppant ügyesek. De kivétel nélkül mindegyikük!

– Torontóban tanul még?
– Most nem, a boksz mellett ez nem megy, előtte a brantfordi St. John’s College-ba jártam – csak úgy jelzem, hogy Wayne Gretzky is brantfordi

– És még melyik celebet ismeri?
– Lennox Lewist, bár ő nem celeb, hanem az egyik legnagyobb bokszoló, aki valaha élt. Jóban vagyunk, jártam már a házában is, és pingpongoztunk! Rendes srác, nagyon jó fej!

– Ahogy hallom, nem szívbajos, mármint ön, úgy beszél a legnagyobb sztárokról, mintha együtt nőttek volna fel.
– Nem félek én senkitől sem, minden meccsemet meg akarom nyerni. Egyébként kanadai bajnokságot is nyertem már, a felnőttet, a saskatchewani Reginában. Nem ismerek lehetetlent.

– Utcán verekedett már?
– Ja, néhányszor előfordult már, de inkább visszahúzódok. Elmegyek, ha belém kötnek. Pedig simán lecsavarnám őket!

– Azt mondta, most nem tanul. A bokszból él?
– Nem, eljárok dolgozni az apámmal, tetőfedés, költöztetés, ilyesmi, Jól kiegészíti a bunyót.

– Mi a következő állomás?
– Február 4-én a Bocskai István Emlékverseny Debrecenben. Tényleg, hol van Debrecen?

– Pesttől keletre, olyan 230 kilométerre. Miért?
– Mert meg akarom nyerni a Bocskait. Legalábbis megpróbálom

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.