„Ich bin ein Berliner”

Dárdai Pál egyelőre nem akar szerepet vállalni a magyar labdarúgásban. Interjú.

2014. 01. 31. 3:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Idestova tizennyolc éve él, dolgozik a német labdarúgásban, két éve utánpótlás edzőként. Nem is lehet kérdéses, hogy a német futball rendszerét ismeri. És a magyart?
– Azt is. Ha itthon vagyok, meccsekre járok, nézem a tévét, de az újságokat kinn is olvasom, s persze tartom a kapcsolatot édesapámmal, aki a sportág minden rezdülését követi. S noha másfél évtized alatt sok minden megváltozott, én is a magyar futballban nőttem fel.

– A magyar labdarúgás Erwin Koeman idején a holland modellt követte, a Csányi Sándor vezette elnökség eleinte a spanyolra esküdött, újabban viszont mintha a németet tekintené követendőnek. Az ön hatására?
– Kétségtelen, a németek 2002-ben ráálltak egy új útra, aminek látható az eredménye. Ám erre alapozva véletlenül sem kívánok okoskodni, nem szeretném eltúlozni a szerepem, csakis a segítő szándék vezérel.

– Mégis mi az alapvető különbség a német és a magyar képzési rendszer, felépítés között?
– Az egyik német, a másik pedig magyar... a labda pedig gömbölyű. Egykor a magyarok voltak a legjobbak, azért kell dolgozni, hogy ismét feljebb kerüljenek. Rendben, nem kívánom megkerülni a kérdést. Az egyik nemzet nagy, a másik kicsi, Németországban nyolcvan-, Magyarországon pedig tízmillió ember él, Magyarországon eleve kevesebb tehetség bukkanhat fel.

– S mi a helyzet a Magyarországgal szinte minden tekintetben egyforma Portugáliával? Azzal az országgal, amely a jelen egyik legnagyobb játékosát, Ronaldót adta a futballnak.
– Portugália még sohasem volt világbajnok, nem olyan eredményes, mint Németország. Onnan nagyjából ugyanannyi tehetség kerülhet ki, mint Magyarországról, ám az ottani rendszer nyilván jobban elősegíti az előmenetelüket.

– Szalai László, az edzőképző központ igazgatója szerint a mentalitás terén a legnagyobb a lemaradásunk. S nem csak futballban. Ausztriában ugyanabból az anyagból, ugyanazzal a technológiával építik az utakat, de azok mégsem lesznek olyan gyorsan kátyúsak, mint nálunk. Ehhez hasonlóan a gyerekek is odaadóbban végzik edzésen a feladatokat, mint nálunk. Egyetért ezzel?
– Ekképpen fölösleges az összehasonlítás, a tapasztalatokat kell átvenni. Szalai Lászlónak inkább azon gondolatával értek egyet, nagyon fontos, hogy a gyerekek példaképként tekintsenek az edzőkre. S ez elsősorban nem a futballtudáson, hanem a személyes kisugárzáson múlik. A gyerekek pedig szinte egyformák. Magyarországon is, Németországon is az interneten csüngenek, a Playstationt nyomkodják, itt is, ott is nógatni kell őket. Lényeges különbség talán inkább az oktatási rendszerben van. Németországban nem az alapján értékelik a gyerekeket, hogy amit, jellemzően dolgozatként, írnak, mert azt akár puskázhatják, súghatnak neki, hanem az órai viselkedésük alapján, hogyan viselkednek, mennyire aktívak, ki tölt be vezetőszerepet. Kicsiben ez talán a labdarúgásra is érvényes.

 

 

– A német edzők általában véve felkészültebbek, mint a magyarok?
– Hadd kérdezzek vissza, az ötvenes, hatvanas években csupa zseni foglalkozott a magyar gyerekekkel? Nem hinném. Megváltozott a labdarúgás a világban, s mellette a környezet is. Szalai Lászlónak volt egy találó hasonlata. Bárki kipróbálhatja a módszert a kertben. Nem mindegy, hogyan gondozzuk a tuját, termőföldbe ültetjük, nyesegetjük, locsoljuk-e eleget, különben csenevész, elvadult növény válik belőle. De ha mindent megteszünk a fejlődése érdekében, akkor sem lesz belőle jegenyefenyő. Most az utánpótlás válogatottak edzőin verték el a port. Tényleg nekik kellene csodát tenni évente nyolcszor öt napban? A klubokban dől el, kiből lesz tuja és kiből fenyő.

– Érezhető az MLSZ vezetőinek szándéka, szeretnék, ha vállalna valamilyen tisztséget. Létezik olyan feladat, aminek a kedvéért hazajönne?
– A magyar futballnak egyelőre többet tudok segíteni, ha tanulok, gyűjtöm a tapasztalatot. Németországban olyan dolgokba van betekintésem, amelyekre máshol nem lenne lehetőségem. A kapcsolataimnak köszönhetően bármelyik magyar edző kijöhet a Herthához tanulmányútra, akár több hónapra is. Közben végzem a pro licences tanfolyamot, először is legyen a kezemben a diploma, de az még másfél év.

– Nem ön lenn az első edző, aki a tanfolyam végzése közben dolgozik is. A családja köti Berlinbe?
– Három fiam van, mindhárom futballozik, a legnagyobb is csak tizenöt éves. Jó helyen vannak a Herthánál.

– S később, évek múltán?
– Játékosként is megtanultam, mindig a következő mérkőzés a legfontosabb. Ha meglesz a pro licences diplomám, szívesen válaszolok arra a kérdésre, edzőként mi a tervem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.