Olimpiai bajnokunk lemaradt Szocsiról

Tizenhat magyar sportoló vehet részt az ötkarikás játékokon, Pulai Imre nincs köztük.

2014. 01. 27. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése hétfőn elfogadta a 2014-es költségvetést, illetve a jövő pénteken kezdődő szocsi téli olimpiára utazó magyar csapat összeállítását, majd s sportolók letették az olimpiai esküt. Az eskü szövegét, egyfajta „múltidézésként” Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncos mondta el. (A Regőczy, Sallay kettős 1980-ban, Lake Placidben állt a dobogó második fokán.)

– Az ember életében vannak felemelő, csodálatos pillanatok, mint amikor leérettségizik, házasságot köt, gyermeke születik; és biztos vagyok benne, ilyen pillanat az is, amikor valakinek lehetősége nyílik arra, hogy olimpián részt vegyen – fogalmazott Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a téli olimpiákon nem vagyunk olyan eredményesek, mint a nyári játékokon. Ám amikor kitartásról, szorgalomról esik szó, éppen olyan nagy dolognak lehet és kell is tekinteni azt, ha valaki a téli olimpiára jut ki. Ilyenkor a versenyzőknek vissza kell tekinteniük, és köszönetet kell mondaniuk a családnak, a támogatóknak, az edzőknek, a szakosztályoknak, akik segítették őket a felkészülésük során. Ahhoz, hogy valaki kijusson az olimpiára, erőfeszítés, küzdelem, lemondás, akarat szükséges. A sportolóinkban, akik ott lehetnek, ezek mind megvannak. S a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként én is szeretnék köszönetet mondani a kormánynak, amely soha ekkora támogatást nem adott a magyar sportnak. S két téli sportágat is kiemelt támogatásban részesít, a jégkorongot és a korcsolyasportot. Érezzük a támogatást a nagyközönség részéről is. Bízunk benne, hogy eredményesen szerepelünk Szocsiban, azzal együtt, hogy – miként említettem –, olyan eredményekről nem beszélhetünk, mint a nyári olimpiákon. S természetesen sportszerű versenyzéssel szeretnénk kivívni a magyar emberek elismerését. Biztos vagyok benne, hogy minden olimpikonunk átérzi, akkor, abban a pillanatban kell a legjobbját nyújtania. Ehhez kívánok mindenkinek sok-sok erőt, egészséget, kitartást” – fogalmazta meg útravalóját Borkai Zsolt.

 

Az eskü szövegét tizenöt versenyző mondta el, a csapat azonban tizenhat fős. A magyarázat az eltérésre az, hogy az alpesi síző Berecz Anna külföldön tartózkodik. A hét végén három sportolónk, Pulai Imre (szánkó), Gyarmati Anna (hódeszka) és Lykovcán Ágota (gyorskorcsolya) még bízott benne, hogy visszalépések estén befér az olimpiai mezőnybe, de a reményeik nem váltak valóra. Bár a Wikipedia olimpiai kvalifikációval foglalkozó részletes oldala szánkóban Pulait indulónak tünteti fel, ez sajnos nem felel meg a valóságnak. Szabó István, a Magyar Versenyszánkó Szövetség elnöke hétfőn délután érdeklődött a nemzetközi szövetségnél, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy Szocsiban férfi egyéniben negyvenen indulhatnak, és Pulai Imre nincs köztük.

Rövidpályás gyorskorcsolya: Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Béres Bence, Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia, Keszler Andrea, Darázs Rózsa. Gyorskorcsolya: Nagy Konrád. Alpesi sí: Berecz Anna, Miklós Edit, Farkas Norbert. Sífutás: Szabó Milán, Simon Ágnes. Sílövészet: Gombos Károly, Szőcs Emőke.

A fogadalomtételt követően Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára azt kérte a magyar indulóktól, hogy „nagy lélekkel és szívvel” versenyezzenek
Szocsiban.

A MOB összejövetelén a versenyzők „dupla esküt” tettek: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság világszintű támogatója, a Procter & Gamble „Köszi, Anyu!” programjához kapcsolódóan külön fogadalommal köszönték meg az édesanyáknak hosszú évek fáradhatatlan munkáját. A P&G magyarországi nagykövete Szabó Milán sífutó, akit 18 éves koráig édesanyja és édesapja edzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.