Csötönyi Sándor 65: Sohasem cukrozza a mézet

Az egyik legismertebb magyar sportvezető lankadatlanul szolgálja az ökölvívást, és évtizedek óta jókat mond.

Ch. Gáll András
2014. 02. 23. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilván csak véletlen egybeesés, a sors különös játéka, hogy a bokszbált, a legférfiasabb sportág hazai nagy buliját rendre Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó-szakszövetség (MÖSZ) elnökének születésnapja környékén tartják Szombaton huszonkettedszer gyűlt össze a sportág apraja-nagyja a Hotel Arena báltermében, huszonkettedszer adta át a kitüntetéseket a „családfő” az arra érdemeseknek, köztük Harcsa Zoltánnak, 2013-as év legjobb magyar bokszolójának.

A családfő – a bokszcsalád feje – természetesen Csötönyi Sándor, aki hétfőn ünnepli65. születésnapját. Majdnem kerek évforduló, jó alkalom egy kis összegzésre.

„Nem bánom, összegezhetünk, de nagyon bízom benne, hogy még messze nem jött el a zárszámadás ideje. Rengeteg energiát érzek magamban, amire szükség is lesz, mert a tennivaló is rengeteg” – kezdte az ünnepelt, az egyik legrégebben irányító magyar sportági elnök, akinél csak Hegedűs Csaba, Gyárfás Tamás és Baráth Etele vezeti régebben a birkózókat, úszókat, kajakosokat, kenusokat.

Menjünk vissza tizennyolc évet az időben, 1996-ig, amikor megválasztották a MÖSZ elnökének! Milyen állapotban volt a szövetség, amikor átvette?

Mehetünk akár 1994-ig is, amikor alelnök lettem. Csődközeli állapotban volt a szövetségünk, többmilliós hiány mutatkozott a büdzsében, az 1995-ös költségvetésünk sem volt rendben. Munkához láttam, és pénzügyi támogatók bevonásával sikerült talpra állítanunk a szervezetet. Mindenkinek elmagyaráztam, hogy hegynek fölfelé nem mehetünk behúzott kézifékkel.

 

Sokan azt mondják, ön diktátor.

Diktátor? Ugyan. Csak nem szeretem cukrozni a mézet. A kilencvenes évek közepén rájöttem, hogy a nehéz helyzetből nagy versenyek rendezésével tudunk kikászálódni. Az 1995-ös junior Európa-bajnokságot már hatmilliós nyereséggel zártuk, s a szakmai felemelkedés is megindult, az 1996-os vejlei Európa-bajnokságról Kokó arany-, Erdei Zsolt ezüst-, Mizsei Gyuri bronzéremmel tért haza. És aztán jött Atlanta, Kovács István olimpiai bajnoki címe harmatsúlyban, majd az 1997-es budapesti világbajnokság, amit nemcsak két aranyéremmel – Kokó és Madár révén –, hanem komoly pénzügyi nyereséggel is zárt a szövetségünk.

Hogyan sikerült rendbe tenni a MÖSZ anyagi ügyeit?

Másfajta, marketingjellegű szemlélet bevezetésével. Az üzleti partnereimet még csiszolták, amikor én már fényes voltam. Jobbára személyes ismeretségek révén sikerült kialakítanom egy olyan szponzori kört a szövetség körül, amely már akkor – többé-kevésbé – megoldotta a sportágunk anyagi gondjait, amikor még a bőkezű állami sportfinanszírozásról álmodni sem mertünk. A MÖSZ-nek – megannyi más szövetséggel ellentétben – sohasem volt köztartozása, az évek során tisztességes vagyont sikerült felhalmoznunk, amely biztosítékot jelentett a nehezebb időszakokra.

A kívülállónak feltűnt, hogy az ön elnöki időszakában mindig teljes létszámú csapattal utaztunk nemcsak a felnőtt, hanem a korosztályos világversenyekre is.

Nézze, mi egy sportszövetség feladata? A feltételek biztosítása. Minél nagyobb létszámú egy csapat, annál több az esélyünk arra, hogy esetleg olyasvalaki is odaér a dobogóra, akitől ezt nem feltétlenül elvárnánk. Most már hetven egyesületnek tudunk műhelytámogatást nyújtani, harminc edző kap tőlünk fizetést. Négy év alatt háromszor jártunk Havannában, a világ legerősebb amatőr bokszválogatottjával edzőtáboroztunk.

A feltételekkel nincs gond. És az eredményességgel?

Kevés olyan sportág van, mint az ökölvívás, amelyet évről évre úgymond „lerabolnak” a profik. Kokótól Erdein, Kótai Misin, Nagy „Csonttörő” Janin, Hidvégi Gyurin, a két Bedák fivéren át Szili Pistáig tucatszám sorolhatnám azokat a kiváló képességű amatőr bunyósokat, akik az évek során erejük teljében profinak álltak. Egyetlen más sportág sem lenne képes kiheverni ekkora veszteségeket. Mi viszont így is „csipegetünk” a világversenyeken, 2005-ben Bedák „Pimpa” ezüstérmes lett a kínai világbajnokságon, Káté Gyuszi két vb-bronzéremmel büszkélkedik, Bacskai Balázs 2010-ben Európa-bajnokságot nyert, s tavaly, Minszkben is volt két Eb-bronzérmünk Varga Miklós és Harcsa Zoltán révén. És akkor a fiatalokról – Szatmári Petra ifjúsági világbajnoki címéről, Gálos Roland ifi Eb-aranyáról, a többiek, Hámori Ádám, Szőrös Márk érmeiről – nem is beszéltem. A legújabb reménységünk a 18 éves fejjel a felnőttek között Bocskai-emlékversenyt nyerő Darányi Zsolt, aki ugyan Torontóban él, de a magyar boksz dicsőségére éri el a sikereket. E szép eredmények ellenére hiányérzetem van, nem lehetek elégedett, mert olimpiáról Sydney óta nem sikerült éremmel hazatérnünk. De annyira megváltoztak a körülmények az utóbbi években, annyi új ország bokszolóival kell szembenéznünk – hiszen a Szovjetunió és Jugoszlávia is osztódással szaporodott –, plusz az állandó szabályváltozások is annyira megnehezítik a helyzetünket, hogy nem könnyű tartani a lépést. Tehát a megalapozott kritikának lenne létjogosultsága, ám a gond az, hogy a fanyalgás nem kívülről, hanem a saját berkeinkből érkezik folyamatosan. Hallottam azt a mondást, hogy a magyar vízilabda legnagyobb ellensége saját maga, sajnos, valamennyire ez a bokszra is áll. Azt kellene látni mindenkinek, hogy a szövetség nem nevelhet versenyzőket, az a klubok, a műhelyek feladata. Mi csak a feltételeket biztosíthatjuk, s azt meg is tesszük.

 

 

 

Hétfőn betölti a hatvanötöt. Papíron ez a nyugdíjkorhatár

Nemcsak papíron, a „polgári” életben is. De mindez a bokszra nem vonatkozik, továbbra is szolgálom a bunyót, napi 6-8 órában. Nemzetközi szinten, érdekes módon, jobban megbecsülnek, mint idehaza. Az AIBA, a világszövetség végrehajtó bizottsági tagja vagyok, s az EUBC-ben, az európai konföderációban is bizottságvezető. Egy biztos: rengeteg a teendőm, s rengeteg energiát érzek magamban. Nem legenda akarok lenni, hanem valóság. Az én személyem nem fontos, a lényeg a feladat sikeres elvégzése.

Jövőre tisztújító közgyűlés lesz a MÖSZ-ben

Egy ciklusra még mindenképpen érzek magamban erőt és elhivatottságot, ha az egészségem megengedi.

 

„Az elmúlt ötven évben szenzációs korszakai voltak a magyar ökölvívásnak. Az 1969–1973 közötti aranycsapat a müncheni olimpiáról négy éremmel tért haza, Gedó György olimpiai bajnok lett, aztán az 1974-es vb-n már nem termett érem. A következő csúcspont az 1985-ös budapesti Eb volt, amelyben edzőként már komoly szerepet vállaltam. Ekkor hét érmet nyertünk, benne Somodi Ferenc aranyával. A kilencvenes évek csúcspontja az 1997-es budapesti vb volt Kokó és Madár diadalával, napjainkban pedig a rutinosabb – Varga, Bacskai, Harcsa Zoltán, Szellő – és a fiatal – Hámori, Darányi, Gálos, Szőrös – ökölvívók jelentik a sikerek zálogát.”

 

 

 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.