Török Zsolt elindult a Himalájára

A világ egyik legveszélyesebb hegyére indított expedíciót az aradi hegymászó. Serpák és oxigénpalack nélkül kelt útra.

SZN
2014. 03. 28. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aradi Török Zsolt új csapattal vág bele az április-május hónapra tervezett expedícióba. Cristian Tzecu temesvári fotós, hegymászó, Catalin Neacsu bukaresti hegymászó és George Porancia meteorológus, hegymászó társaságában indul útnak. A mászók a klasszikus útvonalon fognak haladni, amin 2012-ben a magyar expedíció is haladt, ez az úgynevezett német út, amelyen kisebb a lavinaveszély, mint a másik, francia szakaszon.

Az Annapurna tágabb értelemben a Himalája egyik hegytömbje Közép-Nepálban, szűkebb értelemben a vonulat legmagasabb csúcsa. A Föld 10. legmagasabb csúcsa (a tengerszint feletti magassága 8091 méter).

 

A nyolcezresek közül ezt mászták meg először – 1950. június 3-án-án Maurice Herzog és Louis Lachenal. A mászás történetét és körülményeit több, az expedíció tagjai által írt és a hegymászó-irodalom remekeinek tartott könyv dolgozta fel.

 

Technikailag nem nehéz, de a meredek jéglejtőkön állandó a lavinaveszély. Emiatt nagyon veszélyes hegy: a megmászásával próbálkozók 4 százaléka nem jut le róla élve, a csúcstámadók egyharmada hal meg itt. Az első sikeres expedíciót is beárnyékolták tragikus események (lefagyott Herzog összes kéz- és lábujja, Lachenal nyolc lábujja).

 

2012-ben Erőss Zsolt meghódította az Annapurna csúcsát.

Barabás László, az expedíció magyarországi képviselője kifejtette, hogy az expedíciós csapat március 28-án helyi idő szerint 10.15-kor indult útnak Katmanduba, ahol a tervek szerint három napot töltenek. Innen indulnak tovább Pokharába, majd pedig az alaptáborba, ahol megkezdődik az akklimatizálódás, a tábor kiépítése, ami egy nagyjából háromhetes feladat. Az időjárás változása befolyásolja a csúcstámadás időpontját, amit előreláthatólag májusban fognak végrehajtani.

Török Zsolt szerint egy hegymászó mindig komoly célokat tűz maga elé. A Nanga Parbat tavalyi, sikeres megmászása után is folyamatos tervei vannak (interjú az expedícióról Törökkel itt), újabb és újabb célokat szeretne megvalósítani. Elmondta: felkérést kapott Kollár Lajostól, Erőss Zsolt mászótársától, hogy ősszel vegyen részt a 6856 méter magas Ama Dablam Himalája-csúcs meghódítására induló expedícióban is.

A jelenlegi legfontosabb céljaként fogalmazta meg az annapurnai expedíció sikeres teljesítését. Emellett Török a hegymászásról alkotott korrekt, helyes kép kialakításán dolgozik, meg akarja teremteni azt a hegymászókultúrát, ami Nyugat-Európában már évtizedek óta jelen van.

Az annapurnai csúcs meghódításához társának egy majdnem 60 éves, kiváló fizikai állapotú hegymászót választott George Porancia személyében, amellyel kritikát fogalmaz meg a jelen társadalmakkal szemben, akik perifériára sodorják az időseket. Ezzel a nehéz érvényesüléssel párhuzamot vonva egy fogyatékosokkal foglalkozó alapítvány zászlóját is magukkal viszik az expedícióra, felhívva ezzel a figyelmet a diszkriminálásuk és kirekesztésük ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.