Berki: Eb-ezüst, az arany egy ifjú angol zsenié

Olimpiai bajnokunk Szófiában a második helyen végzett lólengésben, a 21 éves Max Whitlock győzött.

2014. 05. 25. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve a londoni olimpia tornaversenyein az akkor 19 éves Max Whitlock bronzérme lólengésben igazából még a britek ingerküszöbét sem érte el, akik azt próbálták megemészteni, hogy a nagyobb sztárjuknak, Louis Smithnek csak ezüst jutott, mert az aranyat holtverseny után Berki Krisztián vitte el. A North Greenwich Arenában mindketten 16,066-ot kaptak a gyakorlatukra, Berki 6,9, Smith 7,0-s erősségűt mutatott be, de szerencsére a magasabb kiviteli részpontszám rangsorolt. Ezek a számok segítenek helyre tenni a dolgokat, hogy időközben milyen szintre jutott az amúgy nem szerspecialista, hanem kiváló összetett tornász, Maxi becenevű Whitlock. Az olimpiai bajnokunknál nyolc évvel fiatalabb hertfordshire-i legény a vasárnap véget ért szófiai Eb selejtezőjében 7,4-es (!) kiinduló pontszámú gyakorlattal rukkolt ki, amire 15,966-ot kapott, a csapatverseny döntőjében pedig – természetesen már egy másik zsűri – 16,200-re értékelte. Berkinek a selejtezőben a 6,7-es gyakorlata 15,500-at hozott a konyhára, ezzel harmadik lett – még a horvát Filip Ude keveredett eléje 15,600-zal –, s ugyan a döntőre 7,0-es erősségű produkciót tartogatott, be kellett látunk, most ezzel sem ő az első számú esélyes.

A hosszú kihagyás után visszatért Smith Szófiába nem ment el, az angolok harmadik ásza, a címvédő, s amúgy lólengésben kétszeres Eb-1. Daniel Keatings pedig a selejtezőben nagyot hibázott, 14,633-mal csak 13. lett, nem jutott be a döntőbe. Miként sajnos az olimpián nyolcadikként zárt, vb-4. Hidvégi Vid sem, ő 14,933-mal tizedik lett.

A lólengés nyolcas döntőjébe Whitlock, Ude és Berki mellett még a szlovén Saso Bertoncelj (15,366), az orosz Nyikolaj Kuksenykov (15,300), az ukrán Oleg Vernyajev (15,216) és két fehérorosz, Andrej Lihovicki (15,166) és Vaszilij Mihalicin (15,166) kvalifikálta magát. (Tavaly a moszkvai Eb-n Keatings mögött Berki lett a második, Whitlock a harmadik. Az antwerpeni vb-n Berki a selejtezőben rontott, nem jutott be a döntőbe, ahol a japán Kamejama Kohei 15,833-mal nyert, Whitlock ott már 7,2-es gyakorlatot mutatott be, s 15,633-mal a második helyen végzett.)

A szófiai Eb záró napja nem indult jól Whitlock számára, mert a talaj döntőjébe hiába került be az első helyen, csak ötödikként zárt. S egyből mehetett a lólengéshez.

Itt Bertoncelj 15,466 pontot érő gyakorlattal nyitott, a következő három versenyző pedig leesett a lóról. Vernyajev 14,133, Ude 13,766, Mihalicin 13,266 pontot könyvelhetett el. Ötödikként szólították Berkit, aki az ígéretéhez képest erősebb gyakorlattal állt elő, mint a selejtezőben; igaz, nem 7,0, hanem 6,9 lett a kiinduló pontszáma. Olimpiai bajnokunknak egy ízben kissé szétnyíltak a lábai, és a leugrása sem sikerült tökéletesre, de nem látszott elégedetlennek ő és mestere, Kovács István sem. Berki 15,633-mal az élre állt, ám rögtön jött utána Whitlock, ezúttal egy 7,3-as gyakorlattal, amire 16,166-ot kapott, s nem volt kérdéses, hogy ezzel meg is nyerte az Eb-t. Kuksenkov (15,333) és a szerről leesők táborát gyarapító Lihovicki (14,000) ránk sem volt veszélyes.

Így az olimpiai és kétszeres világbajnok, valamint hat Eb-aranyat őrző Berki Krisztián a kontinensbajnokságokon másodszor lett ezüstérmes. S nemcsak neki, a világbajnok Kamejamának és mindenki másnak fel kell kötnie az alsóneműt, aki le akarja győzni Max Whitlockot. Berki ígéri, felveszi a harcot:

„Örülök, hogy éremmel megyek haza, persze jobb lett volna arannyal, de az az igazság, hogy Whitlock 7,3-as kiinduló pontszámú finálés gyakorlatával nem tudtam felvenni a versenyt. Mindenképpen új elemet kell beépítenem a gyakorlatomba, nekünk is tovább kell lépni, hogy az én kiinduló pontszámom is magasabb legyen” – nyilatkozta olimpiai bajnokunk, s szavai egybecsengtek Kovács Istvánéval: „Nem vagyunk elkeseredve, itt tartunk, tudjuk azt, hogy nekünk is tovább kell fejleszteni az anyagerőt, 7,2-7,3-ra kell felhúzni a kiindulót. Krisztián már elkezdett tanulni egy új elemet, a cél, hogy a 2015-ös olimpiai kvalifikációs világbajnokságig beépítsük a gyakorlatába” – fogalmazott Berki Krisztián trénere, egyben a férfiválogatott szövetségi kapitánya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.