Mesebeli Afrika-csúcsok, rejtélyes egyiptomiak

Pars Krisztián sem ismeri a világ idei legjobb eredményével rendelkező kalapácsvetőt, aki Londonban 29. lett.

2014. 05. 21. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tény, hogy a hetedik helyet éppenséggel az az Ihab Abdelrahman el-Szajed jegyzi, aki a tavalyi, moszkvai világbajnokságon a gerelyhajítás selejtezőjéből a második legjobb eredménnyel, 83,62 méteres egyéni csúccsal került be a döntőbe – addig 82,25 volt a legjobbja –, de ott már csak 80,94-ig jutott. A 25 éves egyiptominak viszont a múlt heti sanghaji Gyémánt Liga-versenyen nagyon elszaladt a keze. Rögtön elsőre 89,21 méterig repítette a szert, aminél nagyobbat ezt megelőzőleg 2011-ben dobtak. (A norvég Andreas Thorkildsen 90,61-et.)

El-Szajedről tudni kell, hogy nem a Nílus deltájában dobálja a gerelyt, jellemzően Finnországban készül, ahol a versenyszámnak hatalmas hagyományai vannak. A minden igényt kielégítő edzőközpontban Petteri Piironen foglalkozik vele, és a kenyai Julius Yegóval is, akinek 85,40 a legjobbja, ezzel lett negyedik a tavalyi vb-n, s az sem kis szenzáció volt. Ha nem is akkora persze, mint az, hogy a londoni olimpián a Trinidad és Tobagó-i Keshorn Walcott szerezte meg az aranyat 84,58 méterrel.

Egyiptomi hősünk edzője a sanghaji verseny után elmondta, már idén várta a nagy dobást, igaz ő is csak 87-88 méterest. Musztafa al-Gameltől (nyitóképünkön) viszont aligha várta bárki, hogy márciusban egy kairói versenyen 81,29 méterig hajítja a kalapácsot. (A Nemzetközi Atlétikai Szövetség, az IAAF toplistáján tévedésből 81,59 métert könyveltek el neki, holott az ottani tudósításban, mint mindenhol máshol, 81,29 szerepel.) Ő is 25 éves, viszont róla alig tudunk valamit azontúl, hogy tavaly még csak 77,73 volt a legjobbja, megnyerte az iszlám és a mediterrán játékokat. Két éve Londonban a selejtezőben a 29. helyen ragadt, nem csoda, hogy olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián nem is emlékszik rá.

„Passz, igazából fogalmam sincs, ki ez a gyerek. Azt tudom, hogy Egyiptomban is vannak kalapácsvetők, de az eredményeik miatt eddig nem kellett megjegyeznem őket” – fogalmazott érdeklődésünkre a Dobó SE versenyzője, aki a rangsorban jelenleg a negyedik, 79,31-dal. Ezt a múlt héten érte el Puerto Ricóban, ennyivel nyerte meg a poncei IAAF World Challenge GP-t, amely a kalapácsvető világsorozat része is.

Visszakanyarodva az egyiptomiak nagy dobásaihoz – mindkettő mesés Afrika-csúcs –, a sportág minden rezdülését követő Spiriev Attila menedzser, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója csak szűkszavúan szólalt meg a témában: „Fogalmazzunk úgy, hogy igen nagyot fejlődtek az egyiptomi dobók, s a gerelyhajító versenyzőjük eredményének javulásában bizonyosan nagy szerepe van a finn edzőnek. Kíváncsian figyeljük, a továbbiakban hogyan teljesítenek.”

S a kíváncsiság azért is megvan a szakemberekben, mert bizony nem mindennapos, hogy egy 25 esztendős versenyző egy év alatt úgy javul közel hat métert, hogy előtte négy év alatt csak egy méter nyolcvan centit tud. Ez nem vádaskodás, puszta tény, miként az is, hogy El-Szajed szerdán a pekingi IAAF World Challenge versenyen csak 74,03 métert dobott gerellyel, s tizedik lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.