Nem megy bele a sárdobálásba az elnök

A sportágfejlesztési program keretében több mint ötezer négyzetméternyi tatamit fektetnek le az országban.

2014. 05. 15. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogadjuk el, hogy a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) jövő szombati tisztújító közgyűlése előtt az elnöki posztra kandidáló Antal Kadosát, a Provital Fejlesztési Tanácsadó Zrt. társtulajdonosát a jobbítás szándéka vezérli, ám a bírálataiból az a tétel, miszerint a 2020-ig 11 milliárd forint kiemelt állami támogatás felett diszponáló szervezet nem rendelkezik átfogó sportágfejlesztési koncepcióval, csütörtökön látványos keretek között dőlt meg. A Magyar Sport Házába az ország minden szegletéből érkeztek az egyesületek és az iskolák képviselői, akik Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkártól, valamint Tóth Lászlótól, az MJSZ elnökétől – aki maradna a posztján – jelképesen több mint ötezer négyzetméternyi tatamit, kétezer dzsúdósruhát pedig kézzel foghatóan vehettek át. (Nyitó képünk a tavalyi budapesti Eb sajtótájékoztatóján készült, balra Tóth László, jobbra Simicskó István.)

Az egészen pontosan 5050 négyzetméternyi szőnyegfelületből a felnőtt programokra, az iskoláknak, a műhelyprogramokra, az utánpótlásra és a fogyatékkal élők sportjára is bőségesen jut. A legtöbb tatami a tatai edzőtáborba érkezik, 832 négyzetméter.

Azáltal, hogy a cselgáncs bekerült a Nemzeti Alaptantervbe, ugrásszerűen nőhet az utánpótlásbázisa, s nem mellékesen a program az egészséges nemzedékek felnövését szolgálja, ami összecseng a deklaráltan sportbarát kormány célkitűzéseivel:

„Természetesen nagyon fontos, hogy az olimpiákon, vb-ken, Európa-bajnokságokon milyen eredményeket érnek el a sportolóink, de a legfontosabb az, hogy minél több gyermek sportoljon. Örömteli, ha az iskolákban egyre több sportrendezvény és sportolási lehetőség teremtődik, s számomra – mivel jómagam is rendelkezem küzdősportos múlttal – külön öröm, ha a gyermekek jellemfejlődését is elősegítő dzsúdó erősödik az iskolai sportoktatásban, a testnevelési órákon és azokon kívül” – fogalmazott Simicskó István.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a cselgáncsozóké az egyik legjobb program a tizenhat kiemelt sportág közül, és elismeréssel szólt arról is, hogy a dzsúdósok tavaly a világversenyeken tizenkilenc érmet, közte hét aranyat nyertek. Ugyanakkor leszögezte: az állami sportvezetés nem szól bele abba, hogy a sportági szövetségekben ki milyen tisztséget lát el, így az elnökválasztás is a küldöttek feladata – s fontos a fair play.

A Magyar Judo Szövetség jövő szombati tisztújító közgyűlése előtt Tóth László nem kívánta tételesen cáfolni a kihívója, Antal Kadosa pályázatában szereplő „vádpontokat”. Ám azt megjegyezte, hogy riválisa sportágfejlesztéssel szembeni kritikái megalapozatlanok, s ha az MJSZ jogszerűtlenül működne, akkor a cselgáncs semmiképpen sem kerülhetett volna be az állam által kiemelten támogatott sportágak közé.

„Nyolcéves korom óta benne vagyok a sportágban, sok mindent megéltem. Az elmúlt tizenhat év alatt két vagy három közgyűlésen volt ellenjelöltem. Amikor végül is mellettem döntött a tagság, mindig azt mondtam az ellenjelölteknek, hogy fogjunk össze és dolgozzunk közösen a dzsúdóért. Ám ezután ezek az illetők rövid időn belül eltűntek ” – jegyezte meg az MJSZ élén 1998 óta regnáló Tóth László, aki bízik benne, hogy folytathatja a munkáját.

A június 21–22-i budapesti Grand Prix-n várhatóan mintegy 80 ország 500-600 versenyzője lép tatamira a Papp László Budapest Sportarénában. Az érdeklődés nemcsak a 100 ezer dollár összdíjazásnak szól, hanem annak, is, hogy a verseny a Rio de Janeiró-i olimpiai kvalifikációs sorozat második állomása lesz. Az Arénába a hazai „dzsúdóstársadalomból” 3500-an tiszteletjeggyel juthatnak be. A versenyt ötnapos nemzetközi edzőtábor követi majd a Körcsarnokban, ami jól szolgálhatja a riói felkészülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.