Eltiltása után visszatér olimpiai ezüstérmesünk

Carmelita Jeter, Ivan Uhov és Pars Krisztián mellett Kővágó Zoltán is indul a fehérvári Gyulai-emlékversenyen.

2014. 06. 05. 19:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 100 méteres női síkfutás világbajnoka, a váltóban Londonban olimpiai bajnok amerikai Carmelita Jeter visszatérő sztáratlétája a versenynek. Tavaly sérülésből felépülve is bizonyította különleges képességeit, és a táv második felében hátrányból is szenzációsan futva nyert 11,07 másodperces eredménnyel. Jeternek idén is szüksége lesz a jó formára, mert kiváló számos nagyszerű sprinter lesz a kihívók között, például a bolgár Európa-bajnok, Ivet Lalova. Jeter minden idők második leggyorsabb női sprintere, 2009-ben Sanghajban 10,64 mp-et futott, ennél csak honfitársnője, Florence Griffith-Joyner tudta le gyorsabban a távot, és ő is csak háromszor: 1988-ban 10,61-es és 10,62-es, valamint 10,49-es időt is jegyzett, értelemszerűen utóbbi a világcsúcs.

Carmelita Jeter 2011-ben Teguban „csak” 10,91-gyel nyerte meg a világbajnokságot:

Az elmúlt két év után idén is láthatja a magyar közönség a 110 méteres gátfutás világbajnokát, az olimpiai ezüstérmes Jason Richardsont. A rasztahajú közönségkedvencnek nagyon erős nemzetközi mezőnyt garantálnak a szervezők. Így a fedett pályás Európa-bajnokság negyedik helyezettje, Baji Balázs, ezúttal is világklasszisokkal csaphat össze a rangos eseményen.

Nagy visszatérő a 2011-es Gyulai István Memorial atlétikai magyar nagydíj diszkoszvetőszámának győztese, a 2004-es athéni ötkarikás játékok ezüstérmese, Kővágó Zoltán (nyitó képünkön), aki három éve 69,5 méterrel nyerte a számot, és ez abban az évben a világ legnagyobb dobása volt. Kővágó a londoni olimpia előtt zavaros doppingügybe keveredett, s két évre eltiltották. Egy osztrák ellenőr állítása szerint kivonta magát egy ellenőrzés alól, s bár ez nem nyert bizonyítást, és a versenyzőt itthon felmentették, a nemzetközi szövetség ezt megvétózta. Az semmit sem nyomott a latban, hogy közvetlenül a vitatott eset előtt és után is ellenőrizték...

Székesfehérváron diszkoszvetésben indul a pekingi olimpia bajnoka, az észt Gerd Kanter. S rajthoz áll a jövő nagy magyar reménysége, Szikszai Róbert is. A tavaly junior Európa-bajnoki címet nyert fiatalember idén már a felnőttek között is letette a névjegyét: a közelmúltban, Franciaországban dobott 63,2 méteres eredményével kvalifikálta magát az augusztusi zürichi Európa-bajnokságra. Az Eb-t Kővágó is megcélozza.

„Komoly elismerés, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, az IAAF megadta a jogot arra, hogy immár második alkalommal férfi, és első alkalommal a női kalapácsvetést is az IAAF Hammer Throw Challenge elnevezésű kalapácsvető világsorozat részeként rendezhetjük meg” – emelte ki a Gyulai-emlékverseny csütörtöki sajtótájékoztatóján Spiriev Attila sportigazgató.

A női versenyszámban a tavalyi év legjobb magyar atlétanőjének, a világbajnoki nyolcadik, Európa-bajnoki hetedik helyezett, Universiade-győztes Orbán Évának drukkolhat a versenyre kilátogató közönség. A roppant erős ellenfelek között ott lesz többek között a szám világcsúcstartója (79,42 m), az Európa- és világbajnoki címmel is rendelkező német Betty Heidler is.

A magyar atlétika legnagyobb sztárja, az olimpiai és Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Pars Krisztián eddig mindhárom alkalommal megnyerte a Gyulai István Memorialon a kalapácsvetést, és idén is szeretné megőrizni verhetetlenségét, még akkor is, ha roppant erős lesz a mezőny.

Magasugrásban is nívós versenyt láthatnak a nézők, s a sok kitűnő ugró között olyan világsztárt is közelről megcsodálhatnak, aki szinte valószínűtlen magasságokon is képes túljutni. Visszaigazolta ugyanis a részvételét az olimpiai bajnoki cím védője az orosz Ivan Uhov is, akinek az egyéni rekordja szabadtéren 241 centiméter, fedett pályán pedig 242.

Uhov 242 centi fölött, ezt idén ugrotta Prágában, és ezzel beállította a német Carlo Thränhardt 1988-as fedett pályás Európa-csúcsát:

S amire kevésbé lehet büszke, a 2008-as lausanne-i Szuper Grand Prix-versenyen ittasan akart ugrani, de nem jött össze:

Mint ahogy korábban jelezte már a szervezőbizottság, idén sem marad ki a hagyományosnak számító „TE mennyit futsz 100-on?” verseny, ahol bárki igazi versenykörülmények között kipróbálhatja, mennyi idő alatt teljesíti a klasszikus távot. De a korábbi tapasztalatok, illetve a nagyszámú jelentkezők miatt a versenyszámra nem a helyszínen, hanem a Gyulai István Memorial hivatalos honlapján előzetesen kell regisztrálni (a regisztráció jövő héttől indul). A korábbiaktól eltérően két kategória lesz, az „amatőr” és a „haladó”. Előbbiben a 2000-ben vagy korábban született igazolt atléták nem indulhatnak, ők a „haladók” között mutathatják meg tudásukat. Mindkét kategóriában lesz döntő, a nyolc-nyolc legjobb időt futó induló a nemzetközi program keretében újra pályára léphet.

„Ahogy azt már a Gyulai István Memorial atlétikai magyar nagydíj idei programjának meghirdetésekor is mondtam, Székesfehérvár számára megtiszteltetés, hogy otthont adhat a versenynek. Az idén átadott Regionális Atlétikai Központot a városban működő sportklub tagjai és a fehérváriak már birtokba vették, most pedig ezen a nemzetközi hírű sporteseményen ország-világ előtt is megmutathatjuk új büszkeségünket. Atlétikai hagyományaink és a városunkat jellemző sportélet miatt is fontos, hogy ez a létesítmény nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas” – mondta el Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette azt is, hogy már megkezdődött a jegyek árusítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.