Vívóink négyéves átkot törnének meg az Eb-n

Nagy kérdés a szombaton kezdődő strasbourgi Európa-bajnokság előtt: lesz-e végre magyar aranyérem?

2014. 06. 03. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi Áron két éve Londonban olimpiai bajnok lett, férfi párbajtőrcsapatunk tavaly győzött a hazai rendezésű vb-n, viszont azóta már négy év is lepergett, hogy a magyar vívósportban valaki Eb-t nyert – 2010-ben ugyancsak férfi párbajtőrözőink szereztek aranyat –; és ezen a „tarthatatlan” állapoton szombattól huszonöt fős válogatottunk igyekszik változtatni Strasbourgban. S bár ez csak játék a számokkal: ha a világranglistás helyezéseket nézzük, akkor most nem is egy, hanem két első hely járna nekünk, elvégre a párbajtőrözők között a nőknél Szász Emese vezeti a rangsort, és férficsapatunk is éllovas. Együttesünkből a makacs vállsérülése után talpra álló Boczkó Gábor (nyitó képünkön) egymaga hét Eb-aranyat őriz, és a Magyar Vívószövetség keddi sajtótájékoztatóján bajba is került, amikor arra kérték, mindegyikhez gyorsan társítson évszámot...

„2002 óta minden Eb-ről van érmem, s remélem, ez a sorozat most sem szakad meg, de egyéniben csak a nyolc közé jutást tűztem ki célul. A csapatunk azonban odaérhet a dobogóra, erősek, jók vagyunk” – szögezte le Boczkó Gábor, s kitért a kálváriájára is: „Abból a szempontból még szerencsés is vagyok, hogy harminchét évesen ez az első komoly sérülésem, ráadásul ez olyan komoly volt, hogy fennállt a veszélye, be kell fejeznem a pályafutásomat. Az orvosok először azt mondták, hogy egy-két hónap alatt rendbe jövök, amiből fél év lett. Megesett, hogy minden edzés után két nap pihenőt kellett tartanom, és aztán le kellett állnom hosszabb időre, nehogy kockára tegyem a riói olimpiai szereplésemet. Amíg szenvedtem, a világranglistán a harmadik helyről visszaestem a huszonkettedikre, ami lelkileg nagyon megviselt, s mindeközben fogytam nyolc kilót is. Most már újra teljes értékű edzésmunkát végzek, de azért még előjönnek a fájdalmak. Ezekhez azonban már hozzászoktam.”

Strasbourgban csatasorba áll a vb után pihenőt tartó, hatszoros Európa-bajnok Imre Géza is, aki elismerte, most nem olyan kedvezőek számukra az előjelek, mint a vb előtt. Udvarhelyi Gábor szakági vezetőedző megemlítette, volt olyan időszak, amikor a válogatott keretből egyszerre öten dőltek ki különféle sérülések, betegségek miatt. Így a szakvezető is „csak” az éremszerzést jelölte meg elvárásként, ám hozzátette, hogy ez a rutinos csapat ebben az állapotában is bármire képes.

Szilágyi Áronnak (ő a férfi kardozók között jelenleg negyedik a világranglistán, az európai rangsorban pedig a harmadik) és Szász Emesének a kontinensbajnokságokról csak ezüstje és bronza van, s mindketten fényesítenének. „Egyelőre nem foglalkozom azzal, hogy esélyes vagyok az aranyéremre, nem izgulok, s remélem, kint sem fogok. Jól megy a vívás, mondhatom azt, hogy jól érzem magam a páston, és bízom benne, hogy ez így lesz vasárnap is. S mivel a csapatunk is jól szerepelt idén, itt is összejöhet egy jó eredmény” – fejtegette Szász Emese.

„Az áhított arany még nálam is várat magára, az évközi világkupa-versenyek azonban jól sikerültek a számomra, egyéniben két aranyat és egy ezüstöt gyűjtöttem. Ezek erőt és bátorságot adnak az Eb-re, s remélem, hogy sikerül átmentenem a formámat. S bízom a csapatunkban is. Ugyan a vk-eredményeink az idén szerényebbek, mint egy évvel ezelőtt voltak, a tavalyi Eb-ezüstünk kötelez bennünket” – jelentette ki Szilágyi Áron.

A Magyar Vívószövetség sajtótájékoztatóján jelen volt a női kardozók képviseletében az idei junior világ- és Európa-bajnokságon egyaránt aranyérmes Márton Anna is, aki tavaly a zágrábi Eb-n – a félreértések elkerülése végett a felnőtt Eb-n – a hatodik helyen zárt, és 19 évesen a Strasbourgba utazó válogatottunk legfiatalabb tagja:

„Kicsit izgulok, mert idén is szeretnék bizonyítani a felnőttek között is, nem csak az utánpótlásban. Azért lenne fontos, hogy megint bejussak a legjobb nyolcba. Így megmarad az esélyem arra, hogy a vb-n ott legyek a tizenhat kiemelt között. Jelenleg tizennyolcadik vagyok a világranglistán. Érzem, hogy már a legjobbak is figyelnek rám, a világranglista-vezető, olimpiai bajnok ukrán Harlan is mindig szigorúan vív ellenem, nem hagyja, hogy szemtelenkedjek vele. A korosztályos aranyérmeim persze adnak egyfajta önbizalmat, de tisztában vagyok azzal, hogy az utánpótlás és a felnőtt korosztály között van egy szakadék, és még sokat kell tanulnom. A csapatunk is nagyon fiatal, a világkupa-versenyeken azonban többször voltunk a legjobb nyolcban, és szinte bárkit meg tudunk verni. Na jó, az oroszokat és az ukránokat még nem, de őket az Eb elején biztosan elkerüljük, nem rossz az águnk. S azt a többiek nevében is megígérhetem, hogy igyekezni fogunk” – mondta el érdeklődésünkre Márton Anna.

 

június 7., szombat: férfi párbajtőr egyéni (Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter, Szényi Péter).
június 8., vasárnap: női párbajtőr egyéni (Antal Edina, Révész Julianna, Szász Emese, Tóth Hajnalka).
június 9., hétfő: férfi tőr egyéni (Dósa Dániel, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf); női kard egyéni (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata).
június 10., kedd: férfi kard egyéni (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron); női tőr egyéni (Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Kreiss Fanny, Varga Gabriella).
június 11., szerda: férfi párbajtőrcsapat (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter).
június 12., csütörtök: női párbajtőrcsapat (Antal Edina, Révész Julianna, Szász Emese, Tóth Hajnalka).
június 13., péntek: férfi tőrcsapat (Dósa Dániel, Németh András, Szabados Gábor, Szabados Kristóf); női kardcsapat (Garam Nóra, Márton Anna, Várhelyi Anna, Várhelyi Kata).
június 14., szombat: férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron); női tőrcsapat (Jeszenszky Szilvia, Knapek Edina, Kreiss Fanny, Varga Gabriella).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.