Parádé a Margitszigeten, jönnek az oroszok

Keszthelyi Rita egymaga többször talált be, mint az összes brit együttvéve. Hétfőn a fiúk jönnek, kedden a lányok megint.

2014. 07. 20. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok után, hogy taktikus, energiatakarékos játékkal Hollandia vasárnap a délutáni kánikulában megverte Görögországot, csoportgyőztesként kiérdemelt három pihenőnapot a margitszigeti póló-Eb női versenyében. A délutáni program folytatásában aztán az is kiderült, hogy a körbeveréssel zárult B csoportból Oroszország lesz a Merész-leánysereg ellenfele a keddi középdöntőn. (Az olaszoktól korábban kikapott Oroszország csak egy góllal verte a címvédő taliánokat vasárnap délután simán – 5–1-es start után 12–8-ra – elkalapáló Spanyolországot, így az ibériaiak végeztek a 6 pontos továbbjutók kvartettje élén.)

Mindez tehát még mindaz előtt kiderült, hogy a válogatott vasárnap vízbe szállt volna a Margitszigeten a torna pofozógépe, Nagy-Britannia ellen, így sok megválaszolandó kérdés nem maradt erre a 4×8 percre, ha alapvetésnek vesszük Merész András kapitány szavait, melyek szerint egy vasárnapi vereség a legrosszabb álmaiban sem szerepel.

A csoportállás a zárómérkőzés előtt:

Mivel azonban női csapatjátékról van szó – és ez nem szexizmus, hanem rendszeresen előforduló sporttörténeti tapasztalás –, nem lehetett a briteket sem előre lebecsülni, ráadásul egy háromgólos sikerrel akár még tovább is juthattak volna a középdöntőbe Rosemary Morrisék.

Ennek megfelelően Pippa Temple-Craik a „vendégeket” juttatta előnyhöz a második brit támadásból (0–1), a mieink pedig emberelőnyből sem tudtak válaszolni – csak a harmadik percben, leindulásból, Keszthelyi Rita révén (1–1). Maradt a leindulás a fegyverünk, de Antal Dóra csak kapufáig jutott a negyed közepén, szerencsére Keszthelyi Rita második találata után megnyugodhatott mindenki (2–1). Hogy ez még a britekre is igaz legyen, gyorsan kaptunk két kiállítást, Francesca Clayton egalizált (2–2), ami Keszthelyit sarkallta újabb találat megszerzésére (3–2). Kettőre a megúszó Csabai Dóra növelte a különbséget, a játékrész utolsó két percére pedig tényleg feltehettük a kérdést, eldől-e már az elején a számunkra tét nélküli találkozó. A csapat mókamestere, Bujka Barbara sodort még egy vidámító gólt a negyedben, amely így 5–2-es magyar vezetéssel ért véget.

A második 8 perc ugyanúgy kezdődött, mint az első, Temple-Craik-góllal (5–3), kihagyott magyar helyzettel, Keszthelyi-válasszal (6–3). Megvillantotta a vízilabda szépségeit a brit csapat is, centerük csavart egyet Bolonyai kezébe egy távoli bejátszás után, kapusunk aztán még egy óriási ziccert kipiszkált, csípőig kiemelkedve. Talán „jutalomból” pihenőt is kapott Merésztől, így Gangl Edina is bemozgathatta magát a Hajósba. Közben Tóth Ildikó meglőtte a hetedik magyar gólt (7–3) is, Keszthelyi pedig faarccal ünnepelte saját maga ötödik találatát 8–3-nál. Itt meg is merevedtek az álláspontok, percekig semmi említésre méltó sem történt, a britek is belenyugodtak, hogy nem fognak itt hárommal nyerni.

A csoport:
Hollandia – Görögország 9–7 (3–1, 3–2, 2–3, 1–1)
A csoport végeredménye: 1. Hollandia 9 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Görögország 3, 4. Nagy-Britannia 0

 

B csoport:
Spanyolország – Olaszország 12–8 (4–1, 4–2, 3–3, 1–2)
Oroszország – Franciaország 18–6 (4–1, 6–3, 3–2, 5–0)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Olaszország 6, 3. Oroszország 6, 4. Franciaország 0

Az állásnak megfelelően tehát túl nagy étvágyat már nem várhattunk egyik féltől sem, Bujka, majd Keszthelyi is csak úgy ráhajította Morris kapujára a labdát, kevés elképzeléssel. Antal Dórát viszont valószínűleg zavarhatta, hogy még nem lőtt gólt, így nem kezdett el panaszkodni, amikor egyedül hagyták (9–3), és Bujka Barbara is cikinek érezhette volna, ha a következő megúszás végén, ziccerben hibáz (10–3). Tóth Ildikónak aztán még játékkedve is volt a sűrűben a tizenegyediknél (11–3), jól látszott ez gólöröméből. Szűcs Gabriella sem szerepelt még a lőlapon, de csak 12–3-ig. Ekkor tört meg egy rémesen hosszú gólcsendet a fehér sapkás vendégcsapat Ciara Gibson-Byrne révén (12–4). A játékrész végére Bujka – ugye a mókamester – eresztett meg egy elég jó poént, úgy 8 méterről, szinte háttal ejtette át Morrist (13–4).

A britek annyira szerencsétlenek is voltak, hogy negyedik ráúszásnál Aine Hoy bár gyorsabb volt Keszthelyi Ritánál, elúszott a labda mellett vagy 40 centivel. A tízgólos különbséget így sem sikerült beállítani még, annál is inkább, mert Gybson-Byrne jól célzott ballal emberelőnyben (13–5). A negyed első magyar találatára több mint négy percet várni kellett, ekkor préselte be negyedik gólját centerből Bujka Barbara (14–5). Keszthelyi Rita két perccel a vége előtt megpróbálkozott egy svédcsavarral, – női szinten – jó messziről, de kísérlete a kapufa sarkán placcsant. Kisteleki Hannára aztán rábízták a társak a megtisztelő feladatot, így háromtámadásnyival a vége előtt meglett a szurkolók által hőn áhított tízes különbség is (15–5). Az eredményt az utolsó másodpercben Keszthelyi Rita állította be (16–5), hat góllal zárt.

„Igyekeztünk olyan taktikával játszani, hogy kijöjjön az egyéni képességekben lévő különbség a két csapat játékosai között. Gyakoroltunk is kicsit ezen a meccsen. Mind a 13 pólós dicséretet érdemel” – nyilatkozta Merész András az M1-en.

Kedd délután jönnek az oroszok a négy közé jutásért, akik ugye megverték a B csoportban győztes spanyolokat is. Meglátjuk, mi lesz.

A férfiakkal hétfőn találkozunk, 20.30-kor Horvátország ellen játszik a Benedek-csapat, de már tét nélkül, hisz elődöntős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.