Szilágyi bosszús, oda a vb-érem Kazanyban

Olimpiai bajnokunk az ötödik helyen zárt a vb-n, egy dél-koreai kardvívó állította meg, aki Londonban csapatban nyert aranyat.

2014. 07. 18. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve a budapesti vívó-vb-n férfikard-egyéniben olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron bronzérmes lett, Gémesi Csanád a hetedik, Szatmári András pedig a nyolcadik helyen zárt. S az, hogy három magyar kardozó jusson be a legjobb nyolcba, ezt megelőzően az 1975-ös, ugyancsak budapesti vb-n esett meg. Pénteken Kazanyban Decsi Tamás is ott volt a 64-es főtáblán, ám ezúttal a legjobb 16-ba csak Szilágyi verekedte be magát, és ő sem akármilyen izgalmak után.

Ám először lássuk, mi történt a többiekkel! Az idén Eb-bronzérmes Gémesi a csapatban olimpiai bajnok dél-koreai Oh Eun Szeok, Szatmári az Eb-címvédő, csapatban négyszeres vb-győztes orosz Alekszej Jakimenko személyében rögtön a 64 között nehéz feladatot kapott, és sajnos egyikük sem tudta megoldani. Gémesi 15-11-re, Szatmári 15-10-re maradt alul. Decsi a belga Seppe Van Holsbeke ellen 15-9-re nyert, de a következő körben ő is beleszaladt egy olimpiai bajnok csapattag dél-koreaiba, a világranglista-vezető Kim Dzsung Hvanba, és úgy kapott ki 15-3-ra, hogy 3-1-re még ő vezetett. Vagyis az ázsiai egymás után tizennégyszer találta el

Szilágyi gyakorlatilag bemelegített Mathias Willauval szemben, az osztrák 7-0 után tudta először eltalálni olimpiai bajnokunkat, aki végül 15-6-ra nyert, a második asszójában azonban vért izzadt a grúz Szandro Bazadze ellen, őt csak 15-14-re tudta legyőzni. 14-13 után egyenlített a grúz, majd az utolsó akciónál, amikor egymásnak rontott a két fél, Szilágyinak ítélték a tust. Bazadze nehezen vette tudomásul a döntést, fegyverét, sisakját eldobva vonult ki a csarnokból, majd a bejáratnál visszafordult és búcsúzóul még üvöltözött egy sort.

Ezután jóval nagyobb kaliberű ellenfél következett versenyzőnknek, egykori mumusa, a 2009-es világbajnok német Nicholas Limbach. Az asszó végig kiélezett volt, érződött, hogy mindkét vívó tart egy kicsit a másiktól. Szilágyi 12-10-re vezetett, de a német egyenlített. A következő akciónál olimpiai bajnokunk látványos védés-visszavágással talált, majd a német újabb egyenlítését követően kétszer is megelőzte ellenfelét, így 15-13-ra nyert.

A nyolc között azonban a Vasas klasszisát is utolérte az erre a napra nekünk rendelt koreai végzet, mert a londoni olimpián győztes dél-koreai csapat harmadik tagja, Gu Bon Gil 15-10-re legyőzte. Amikor az ázsiai vívó 8-7-re vezetett, még nem volt baj, viszont amikor már 13-7-re, annál inkább A világranglistán harmadik Szilágyi a vb-t az ötödik helyen zárta, ami az olimpiai bajnoki címvédőtől is vállalható eredmény, de azért – talán nem is annyira titokban – többre számítottunk.

„Nem tudok örülni ennek az ötödik helynek, volt már két vb-negyeddöntőm, most lett egy harmadik. Pedig a Limbach elleni győzelem után úgy éreztem, hogy végre kezd menni a vívás. Azonban Gutól a szünet után kaptam három olyan tust, amelyet nem lett volna szabad, egyértelműen én hibáztam, és az is igaz, hogy a koreai nagy formában versenyzett. A csapatversenyen javítani fogunk!” – mondta el Szilágyi a Magyar Vívó Szövetség honlapjának nyilatkozva.

Somlai Béla, a fegyvernem vezetőedzője, egyben Szilágyi edzője a következőket nyilatkozta: „Azt gondoltuk, hogy a grúz ellen kiszenvedett siker és a mumusnak számító Limbach legyőzése után Gu nem lehet akadály. Lehet, hogy ez túlságosan is megnyugtatott bennünket. A meccs egyértelműen a közepén dőlt el, ekkor Áron nem tudott ritmust váltani, és a hihetetlen fizikai adottságokkal rendelkező koreai nagyon elhúzott. Nagy teljesítmény világbajnokságon ötödiknek lenni, de azért most hiányérzetem van.”

Női kardozóink a férfiakhoz hasonlóan teljes létszámban, mind a négyen ott voltak a 64-es főtáblán, de Várhelyi Anna már az első körben, húga, Várhelyi Kata és Garam Nóra pedig a másodikban búcsúzott. Garam az első asszójában a a tavaly Budapesten csapatban világbajnok ukrán Olena Voronyinát 15-8-ra legyőzte, utána viszont 15-7-re kikapott a nálunk egyéniben vb-ezüstérmes, a világranglistán harmadik orosz Jekatyerina Gyjacsenkótól. Várhelyi Kata pedig a 32 között kifogta az egyéniben kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Mariel Zagunist, a világranglista második helyezettjét – aki a londoni olimpia megnyitóján a teljes amerikai küldöttség zászlóvivője volt –, s vele szemben 15-7-re maradt alul.

Márton Anna indonéz, majd hongkongi ellenfelével is könnyen elbánt, a 16 között azonban ő is összeakadt Gyjacsenkóval. Az első három tust az orosz versenyző adta, majd az idén junior világ- és Európa-bajnok, még mindig csak 19 éves magyar kardozó is végrehajtott eredményes akciókat, és 7-7-nél utolérte ellenfelét. Ezután is jórészt az orosz vezetett, 13-12-nél azonban már Mártonnál volt az előny. Az egyenlítés után 13-14-re, majd 14-14-re alakult az állás, aztán három együttes akció következett, végül pedig az, amelyik után a mérkőzésvezető a videofelvétel alapján orosz tust ítélt. Indoklása szerint a két vívó egyformán pengeütéssel indult, majd vágott, de Gyjacsenko volt a támadó fél, ezért adta neki a találatot.

„Oroszországban vagyunk, 14-14-nél egylámpás tust kell adni” – mondta utóbb Gárdos Gábor, a női kardválogatott vezetőedzője, egyben a végelszámolásnál 13. helyen zárt Márton Anna trénere, s szerinte az utolsó találatot rosszul ítélte meg a mérkőzésvezető.

„Borzasztó érzés 15-14-re kikapni, és ez velem mostanában nem először fordul elő. Úgy éreztem, hogy nem ment rosszul a vívás, egész nap. Talán Gyjacsenko ellen az elejét egy kicsit elrontottam, de gyorsan sikerült felzárkóznom. Hogy mi volt az utolsó tus? Az elején úgy éreztem, hogy én adtam, aztán a hosszú videózás közben kicsit elbizonytalanodtam. Igaz, azóta többen is odajöttek hozzám, és azt mondták, hogy én adtam. A kellemetlen az, hogy úgy érzem, ebben az esetben bármelyik oldalon állok, nálam adták volna a találatot. Ez van” – nyilatkozta Márton Anna a vívószövetség honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.