Aranyért játszik férficsapatunk az olimpián

Sakkozóink a második helyről várják a csütörtöki utolsó fordulót. A legutóbb 2002-ben szereztek érmet.

2014. 08. 12. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszerű siker küszöbén áll a magyar csapat a norvégiai Tromsőben zajló sakkolimpián a férfiak mezőnyében (hivatalosan éppen Polgár Juditra tekintettel a nyílt versenyben). A keddi 10. fordulóban a Románia feletti kiütéses, 3-1-es győzelemnek köszönhetően a magyar válogatott az utolsó forduló előtt Kína mögött a második helyen áll, így némi szerencsével a szerdai szünnap után, csütörtökön akár az első helyre is befuthat.

A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összeállítású együttesben kedden  Polgár Judit pihent. Ismét megmutatkozott Horváth Tamás szövetségi kapitány remek döntése, miszerint az Élő-pontszáma alapján a csapatrangsorban ötödik Baloghot a második táblára nevezte. A taktika szerint Lékónak az első táblán hoznia kell minimum az ötven százalékot, ugyanerre Balogh is képes lehet, a hátsó két táblán pedig az Almási, Rapport, Polgár trióból a szóhoz jutó kettő bármikor képes eldönteni a meccset.

Balogh a neki szánt szerepet alaposan túl is teljesíti, Románia ellen a hatodik győzelmét aratta, miközben csak egyszer kapott ki.

Rapport eleinte formán kívül sakkozott, a Venezuela, illetve a Spanyolország elleni mérkőzésen kellemetlen veresége szenvedett, a hajrára viszont formába lendült, zsinórban a harmadik győzelmét szerezte Vajda Levente ellen. Nem elírás, a székelyudvarhelyi születésű Vajda a román csapatot erősít, nővére, Vajda Szidónia viszont hosszú évek óta a magyart, Tromsőben azonban nem tagja a válogatottnak.

Románia ellen elsőként Rapport gyűjtötte be a teljes pontot, majd látva, hogy a többiek jól állnak, Almási döntetlenre adta az egyenlő állást. Miután Balogh is nyert, Lékó sem nyúzta tovább Lupulescut előnyösebb állásban, így alakult ki a 3-1-es siker.

A többi párharcban nem bírt egymással Ukrajna és Azerbajdzsán, s Örményország is csak 2-2-es döntetlent játszott Vietnammal. Az oroszok és az amerikaiak győzelmük ellenére egy pont hátrányban vannak a mieink mögött. (A csapatversenyeken immár több éve elsősorban a csapatgyőzelem számít – két pontot ér, a döntetlen pedig egyet – annak mértéke csak pontegyenlőség esetén nyom a latban.) Egyedül az kedvezőtlen a számunkra, hogy Kína – amelytől a mieink a 3. fordulóban egyetlen vereségüket szenvedték el – megverte a Franciaországot.

Az utolsó fordulóban a magyar együttes így is egyedüli második az éllovas Kína mögött. Kínai vereség és magyar győzelem magyar aranyat jelentene. De egyelőre álljunk meg itt, s inkább rögzítsük a tényt: válogatottunk legutóbb 2002-ben volt érmes (második), itt az idő az újabb szép eredményre.

A hölgyek 2,5-1,5-re kikaptak Mongóliától, s visszacsúsztak a középmezőnybe.

Férfiak, az állás az utolsó forduló előtt: 1. Kína 17 pont, 2. Magyarország 16, Ukrajna, Azerbajdzsán,  Franciaország, Lengyelország, Oroszország, Egyesült Államok, Üzbegisztán 15-15.

Az utolsó fordulóban a férfiaknál Magyarország Ukrajnával, Kína Lengyelországgal találkozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.