Aranyfedezet a magyar sportnak a huszonhárom olimpiai érem

Magyarország a nyolcadik helyen végzett a nankingi ifjúsági ötkarikás játékok éremtáblázatán.

2014. 08. 27. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ruta Meilutyte, a litvánok csodaúszója, aki két éve Londonban 15 esztendősen győzött női 100 mellen, Nankingban „végre” ifjúsági olimpiai bajnok is lett, megnyerte az 50 és 100 méter mellet, majd elröpült Berlinbe, hogy az Eb végén legalább a rövidebbik távon ott is begyűjtsön egy aranyat. De a 14-18 éves sportolók ötkarikás fesztiváljáról a győztesek közül említhetjük a kínai Fan Csen-dongot, aki 17 évesen a felnőtt asztalitenisz-világranglista harmadik helyezettje, csapatban már világbajnok, ő is jó példa arra, hogy Nankingban nem csak a jövő ígéretei mérették meg magukat. Az ugyancsak 17 éves Szilágyi Liliána (nyitóképünkön) a „nagyok” között még nem robbantott, Nankingban azonban olyan időeredményekkel nyerte meg előbb a 200, majd a 100 méteres pillangóúszást, hogy ezekkel az Eb-n ezüst- és bronzérmeket szerzett volna.

Dicsőséglistánk örvendetesen hosszú. Az ifi olimpia hat magyar aranyérméből négy az úszóversenyeken született, a dobogó tetejére állhatott fel még Grátz Benjámin 200 méter vegyesen, valamint Kenderesi Tamás 200 méter pillangón – ebben a számban Grátz lett a második. Vívásban férfi párbajtőr egyéniben Esztergályos Patrik győzött, cselgáncsban pedig a női 63 kg-os súlycsoportban Gercsák Szabina, aki már felnőtt Grand Prix-n is volt harmadik, minden idők második legfiatalabb GP-érmese – hogy vele is kapcsolódjunk a bevezetőnkhöz.
Kajakosaink, Homonnai Luca és Mozgi Milán egyaránt másodikok lettek a speciális, nyolcas alakú pályán rendezett sprintversenyben, és szintén ezüstérmet szerzett öttusában Regős Gergely, korláton a tornász Kardos Botond, továbbá atlétikában a kalapácsvető Halász Bence. Utóbbi persze ennek nem örült, tekintettel arra, hogy idén korosztályos világcsúcsot dobott, amitől most több mint öt méterrel elmaradt.

A tizenegy bronzérem tíz fiatalunknak jutott, mert az úszó Sztankovics Anna duplázott, 50 és 200 méter mellen is harmadik lett. Férfi 200 méter vegyesen Szabó Norbert nyert bronzot, a legtöbbször viszont az atlétikai stadionban állt fel magyar a dobogó legalsó fokára: Bácskay Zsófia (kalapácsvetés), Bajnok Eszter (hármasugrás), Tóth Lili Anna (2000 méter akadály) és Schmölcz Márk Xavér (gerelyhajítás). S még Záhonyi Petra (vívás, kard egyéni), Péni István (sportlövészet, légpuska egyéni), Vadnai Jonatán (vitorlázás, Byte CII) és Könnyű Richárd (ökölvívás, 60 kg) szerzett bronzérmet. Az éremtáblán a vegyes csapatokban elért eredményeket nem veszik figyelembe, de ezek is ugyanúgy csillognak: légpuskában Péni aranya, vívásban Esztergályos, triatlonban Lehmann Bence és az öttusázó Zs. Tóth Anna ezüstje, valamint a teniszező Stollár Fanny bronza.

Nankingban csütörtökre már csak a záróünnepség maradt, érmeseink pályafutásában pedig valami most kezdődhet el igazán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.