Kistafírozták a Fradit

A Ferencváros labdarúgóinak mostanában mindenből új jár: új stadion, új idegenbeli mez, új ajándékbolt.

Ch. Gáll András
2014. 08. 06. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán megnyílt a Groupama Arénában a Nike és a Ferencváros új, a tulajdonosok szerint Kelet- és Közép-Európában egyedülálló ajándékboltja. Ebből az alkalomból mutatták be a csapat új idegenbeli mezét. A shop megnyitóján elhangzott: tíz éve van együtt a Fradi és a Nike. A sportszergyártó-óriás magyarországi képviselői hangoztatták: örülnek, hogy részesei lehetnek a stadionépítéssel fémjelzett megújulási folyamatnak.

Az ajándékbolt megnyitóján ott volt Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója, aki ezúttal sem hagyta ki a lehetőséget a már-már kötelező ígéretre: „A 2014–2015-ös idényben úgy lettünk harmadikok, hogy valamennyi mérkőzésünket idegenben voltunk kénytelenek lejátszani. Idén természetesen az aranyérem a cél.” Orosz elsütött egy poént a Chelsea-meccs felvezetőjében: „Könnyebb dolgunk lesz José Mourinho csapata ellen, mint volt a hét végén Pápán. A Chelsea ugyanis nincs tele egykori Fradi-labdarúgókkal ”

A Groupama Aréna impozáns Nike-ajándékboltjában találkozhattunk a Ferencváros 2014–2015-ös keretének frontembereivel: Gera Zoltánnal, Benjamin Lauthtal, Böde Dániellel és David Mateosszal. Valamennyien áradoztak a zöld-fehérek új otthonáról.

Gera Zoltán, ha akarta, se tudta volna tagadni, hogy alig várja a vasárnapi, Chelsea elleni pályaavatót. „A Groupama Aréna kiállja az összehasonlítást az angliai stadionokkal, a The Hawthornsszal és a Craven Cottage-dzsal mindenképpen, tudniillik ez volt a két angliai klubom, a West Brom és a Fulham otthona. A Premier League stadionjaiból szinte ránk zuhan. Ha történelem, olyan lenyűgöző a hangulatuk. Mondjuk, történelme a Fradinak is van, már csak egy jó csapat kellene Ha vasárnap betalálnék a Chelsea ellen – ami Angliában már kétszer sikerült –, az felérne egy tizennégy évvel ezelőtti gólommal, amit 2000. július 22-én fejeltem a Haladásnak életem első Fradi-meccsén.”

Benjamin Lauth, az ötszörös német válogatott támadó meglepő, de hízelgő kijelentést tett. „Németországban a Borussia Dortmund stadionja a csúcs, nekem mindig óriási élményt jelentett a Westfalenstadionban futballozni, még vendégként is. Remélem, hogy az lesz a Groupama Aréna Magyarországon, ami a Westfalenstadion Németországban. Egy bevehetetlen erődítmény.”

Böde Dániel pulzusa már attól felgyorsult, hogy szóba hoztuk a robusztus centernek a vasárnapi, Chelsea elleni stadionavatót. „Valamennyien hatalmas élményként éljük meg az első mérkőzést a Groupama Arénában, ha rálépünk erre a gyepre – amúgy már ráléptünk, egy fotózás során –, felgyorsul a pulzusunk. Biztos vagyok benne, a bajnokságban rengeteget jelent, hogy végre a saját otthonunkban fogadhatjuk az ellenfeleket, mert a Puskás-stadion nem igazán volt az otthonunk. Ha megtelik a Groupama Aréna – ami pedig 24 000 nézőt jelent –, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy ott kikapjunk, hiszen nekünk mindig is a szurkoló volt a tizenkettedik emberünk.”

David Mateos nem kispályás futballista, Valdebebasban, a Real Madrid akadémiáján nevelkedett, s tavalyig az aktuális BL-győztes igazolt labdarúgója volt. „A Groupama Aréna európai szintű stadion, ennél szebbet el sem tudok képzelni. Büszkeség tölt el, ha arra gondolok, hogy én is azok között lehetek, akik felavatják, és egy olyan csapat ellen, mint a Chelsea. Ez lesz a mi otthonunk, a mi házunk, a saját szurkolóink előtt, szinte családi környezetben futballozhatunk majd. Biztos vagyok benne, hogy jobban fogunk itt játszani, mint bárhol másutt. Egykori Real Madrid-játékosként jól ismerem a Santiago Bernabéu Stadiont, az új Fradi-létesítmény színvonala, a berendezés minimum ugyanazt a színvonalat képviseli. A nyáron megszületett Alejandro fiam, ha felnő, büszkén mesélem majd neki, hogy az apja ott volt e gyönyörű stadion avatásán, a Chelsea ellen.”




 


Egy mez – 18 pet-palack

A Nike számára továbbra is kiemelt fontosságú a környezetvédelmi fenntarthatóság, ezért az új mez ebben az évben is újrafeldolgozott (recycled) poliészterből készül. A mezeket úgy tervezték, hogy a különleges technikai jellemzők mellett alacsonyabb környezetterhelést biztosítsanak, épp ezért újrafeldolgozott vizespalackokból készülnek. A rövidnadrág anyaga 100%-ban, a felső 96%-ban, a sportszár 78%-ban újrafeldolgozott poliészterből készül.Minden egyes mez anyaga átlagosan 18 újrafeldolgozott műanyag palackot tartalmaz. A Nike az elmúlt négy évben csaknem kétmilliárd ilyen palackot használt fel a mezek gyártásához és mintegy 30 százalékkal csökkentette a teljes gyártási folyamat energiafelhasználását is.

Háromdimenziós testtérkép

A Nike a tökéletesebb szabás érdekében elkészítette a világ számos vezető labdarúgójának 3D-s testtérképét. Az új szabásnak köszönhetően a sportoló teste természetesebben mozoghat a mezben, amely nagyobb kényelemérzetet biztosít és jobb teljesítményt tesz lehetővé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.