Verrasztó Dávid a csúcson, picike mellékzöngével

Vasárnapra egy arany- és két bronzérem jutott, tizenhét medália a remek összesített termés a berlini úszó-Eb-n.

Ch. Gáll András (Berlin)
2014. 08. 24. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap délben, afféle zárszámadásként – a délelőtti előfutamok és a délutáni döntők között – a Magyar Úszó Szövetség vendégül látta az Eb-ről tudósító újságírókat, s az alkalmat felhasználva Kis László szövetségi kapitány méltatta a csapat valóban parádés berlini teljesítményét: „Sajnálom, hogy a nancsingi ifjúsági olimpia időben egybeesett az Eb-vel, mert Szilágyi Liliána pillangón elért győzelmei itt is érmet értek volna. Hosszú Katinkát kell magasztalnom, hiszen a vasárnap délutánig megszerzett három arany-, egy-egy ezüst- és bronzérme maga a káprázat. Amit 100 háton művelt, arra nincs megfelelő jelző, a vegyes aranyakat szinte már elvártuk tőle. S ha a 200 m hát középfutama nem rögtön a 400 vegyes döntője után következik, akkor azt is simán nyerte volna, mert közepes idő is elég volt az aranyéremhez. Az országos bajnokságon helyes volt mind a 17 számot bevállalnia, azzal modellezte a berlini megterhelést. Le a kalappal Shane Tusup, az edző-férj előtt, mert rengeteget javított Katinka mell- és hátúszó stílusán!”

A pillangóval sosem volt gond, most se lett volna, ha nem a tizedik száma Katinkának ezen az Eb-n. Ötvennél még vezetett, aztán a két spanyol, Belmonte és Ignacio Sorribes megelőzte, így bronzérmes lett, Jakabos Zsuzsanna pedig önmagának is kellemes meglepetést szerezve negyedik. „Életem legjobb Európa-bajnoksága volt, hat éremmel, ebből három arany. Roppant boldog vagyok” – mondta Hosszú, Jakabos pedig, akinek kilenc hónapja építették újjá a vállát, talán még jobban örült.

Mennyit ér Verrasztó szerint az Eb-arany?

Verrasztó Dávid 26 évesen élete első Eb-aranyérmét szerezte 50 m-es medencében, 4:11.89 perccel, majdnem egyéni csúccsal fölényesen győzött. Bevezetésként furcsát mondott („Magyarországon sz.rt se ér az Eb-arany ”), de aztán mégiscsak elérzékenyült, főleg a dobogó tetején, a himnuszt hallgatva.

„Nézzék csak meg, Olaszországban például istenként tisztelik Cseh Lacit, de Gyurta Danit is, de nem csak őket, idehaza meg ” – tette hozzá Verrasztó, aki persze boldog volt, nem is felejtette el hangsúlyozni ezt, ettől függetlenül mégiscsak különös volt az a nyitómondat

A férfi 4x100-as vegyes váltónkat Kozma Dominik hozta be harmadiknak egy 47.08 mp-es száz gyorssal leverve a nagy Paul Biedermannt. „Ez tényleg olyan száz gyors volt, amiben nem találok hibát!” – lelkendezett a magyar csapat talán legszínesebb figurája. Gyurta Dániel is csatlakozott társához: „Szép jövő előtt áll ez a fiatal váltó (ezen a ponton a lassan 29 éves Cseh László köhintett egyet – a szerk.), csak még többet kellene együtt úsznunk.”

Kapás Boglárka ötödik lett 400 m gyorson, de ő sem lehetett szomorú a gyűjteményével, az egy ezüsttel és a két bronzzal.

Az Eb után néhány élversenyzőnk nem pihen, hétfőn öten is elindulnak Dohába, a Világkupa-sorozat első állomására, majd onnan tovább a Távol-Keletre: Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Verrasztó Evelyn és Dávid, valamint Kis Gergő.

Dobogón a nemzetek éremversenyében

A nemzetek éremversenyében (csak a medencés úszás) Nagy-Britannia (9 arany, 7 ezüst és 8 bronz), valamint Dánia (6, 1, 2) mögött Magyarország harmadik lett (5, 4, 5), a nyílt vízi és a műugró eredményekkel együtt pedig 17 érmet (5, 6, 6) gyűjtöttünk.

Az Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzőnője a svéd Sarah Sjöström, de ehhez a sikeres svéd váltók is kellettek, egyénileg Hosszú Katinka megelőzte őt.

NŐK

Sarah Sjöström (svéd) 3 arany, 4 ezüst, - bronz
Hosszú Katinka 3 1
Francesca Halsall (brit) 3 -
Mireia Belmonte (spanyol) 2 2 1

FÉRFIAK

Florent Manaudou (francia) 4 - -
Adam Peaty (brit) 4 - -
Chris Walker-Hebborn (brit) 3 - 1

Döntők, vasárnap, férfiak, 50 m gyors: 1, Florent Manaudou (francia) 21.32 mp; 400 m vegyes: 1. Verrasztó Dávid 4:11.89 perc; 4x100 m vegyes váltó: 1. Nagy-Britannia 3:31.73 perc, 3. Magyarország (Cseh László, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Kozma Dominik) 3:33.11 p; nők, 50 m gyors: 1. Francesca Halsall (brit) 24.32 mp; 50 m mell: 1. Ruta Meilutyte (litván) 29.89 mp; 200 m pillangó: 1. Mireia Belmonte (spanyol) 2:04.79 perc, 3. Hosszú Katinka 2:07.28 p, 4. Jakabos Zsuzsanna 2:08.03 p; 400 m gyors: 1. Jazmin Carlin (brit) 4:03.24 perc, 5. Kapás Boglárka 4:06.61 p; 4x100 m vegyes váltó: 1. Dánia 3:55.62 perc

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.