Fradisták bunyóznak Kispesten, de már nem sokáig

Szántó Imre álma megvalósult: édesapja után a mesteredző is dolgozhat a Ferencváros ökölvívó-szakosztályában.

Deák Zsigmond
2014. 11. 26. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi fradizmusban nőttem fel, de azt nem tudtam átélni, amit a fater, hogy a Fradiban, a Fradiért tehessek. Pedig a címerben szereplő három E, az erkölcs, az erő és az egyetértés nélkül nem lehet sportolni – vallotta meg tavaly decemberben, az FTC Zöld és fehér című havi magazinjában Szántó Imre. Aztán eltelt szűk egy év, és minden idők egyik legnagyobb magyar boksztrénerének az álma mégis megvalósulni látszik: szerdán bejelentették, hogy száznégy évvel az 1910-es alapítása és harminckét évvel az 1982-es megszűnése után újjáalakult a Ferencvárosi Torna Club ökölvívó szakosztálya, a 71 éves Öcsi bácsi szakmai vezetésével.

Aminek érdekében nem csak álmodozott, de tett is a mester(edző), hiszen hónapokig tartó tárgyalásokon gründolta össze a Fradi-bunyót. Ezek után érthetően megindulta mondta a keddi sajtótájékoztatón: „Nehéz most megszólalni. Olyan érzések keringenek bennem, mint amikor Kovács Pista olimpiai bajnoki címet szerzett Atlantában. Akkor is meg kellett felelni annak a színvonalnak, amit előtte elértünk. Most hasonló a helyzet, hiszen óriási felelősség az FTC múltjához méltónak maradni. Bízom benne, hogy a zöld-fehér mez és a Fradi címere a szívünk felett is hozzájárul majd ahhoz, hogy sikeresek legyünk.”

Az említett olimpiai, világ- és Európa-bajnok, profiként is Eb- és vb-címig jutott Kovács István, akivel 1996-ban már megpróbálták újjáéleszteni a fradista bokszéletet, de akkor még nem sikerült, ezúttal szakosztályvezetőként, Szántó másik egykori sikeres, vb-ezüstérmes tanítványa, Bedák Pál pedig edzőként tevékenykedik. A versenyzők közül kiemelkedik az Eb-bronzérmes, olimpiai és vb-ötödik Harcsa Zoltán, rajta kívül még ketten, Király Viktor és Mikófalvi Ádám képviselik majd a zöld-fehér színeket a jövő heti kecskeméti országos bajnokságon. További négy ifjú tehetséggel teljes a csapat, a cél a széles alapú ferencvárosi utánpótlás kiépítése.

Egyelőre Kispesten, Öcsi bácsi korábbi klubjában zajlik a felkészülés, de másfél-két hónap múlva már a IX. kerületbe költözhetnek „haza” az öklözők. Sőt Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatójának elmondása szerint két, két és fél év múlva a Népligetben épülő „Fradi-városba” lelnek közös csarnokban otthonra a fradista ökölvívók és birkózók. „Az ökölvívás rendkívül fontos egyesületünk számára, az FTC első olimpiai bajnoki címét is ebben a sportágban szerezte. A Fradi a harcosok klubja, mi soha nem adjuk fel, az ökölvívásra is ez a jellemző” – mondta a sportvezető.

Az általa említett ötkarikás aranyérmet 1928-ban Amszterdamban megnyert Kocsis Antalról és édesapjáról is mesélt érdeklődésünkre Szántó Imre: „A faterom 1924-től lett fradista, ráadásul örökös bajnok, hiszen négy éven keresztül ő nyerte az ob-t légsúlyban. Utána a negyvenes, majd a hetvenes években edzőként dolgozott a klubban. Soha nem felejtem el, volt egy fényképe Kocsistól, azt írta rá a Fradi mellett egyben a magyar ökölvívás első olimpiai győzelmét is arató klasszis: Kedves barátomnak, Szántó Csöpinek emlékül.”

Ezek után talán nem dőreség kijelenteni, szakmai és érzelmi szempontból egyaránt jó kezekbe került a megújult ferencvárosi ökölvívás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.