Győr és Montréal meccselhet a torna-vb rendezéséért

Van esély arra, hogy 2017-ben Győr torna-világbajnokságot rendezzen.

2014. 11. 17. 22:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség (Matsz) elnöke hétfőn bejelentette, hogy megpályázzuk a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia utáni világbajnokságot, amely szer-vb lesz, vagyis a csapatoknak és egyéni összetettben nem rendeznek versenyt, csak a hat férfi és a négy női szeren (talajon, ugrásban, lólengésben, gyűrűn, korláton és nyújtón, illetve ugrásban, gerendán, felemás korláton és talajon.) A vb-n várhatóan hozzávetőleg 400 versenyző vesz részt. A pályázatot az év végéig kell benyújtani a Nemzetközi Tornaszövetséghez (FIG), amely februárban dönt arról, hogy befogadja-e. Eddig egy ellenfelünk van, Montréal, amely már beadta a pályázatát. A FIG tanácsa májusban jelöli ki a rendezőt. A magyar szövetség úgy tervezi, hogy ha nyerünk, akkor Győr, az elmúlt hét végén átadott, 5500 fős befogadóképességű Audi Aréna adna otthont a világbajnokságnak.

Magyarország legutóbb 2002-ben rendezett torna-vb-t, érdekesség, hogy az is szer-vb volt, és akkor sem Budapest volt a házigazda, hanem Debrecen. A Főnix-csarnokban gyűrűn Csollány Szilveszter győzött, akinek ezzel lett teljes az aranykollekciója, hiszen 2000-ben, Sydneyben ő nyerte meg az olimpiát, Eb-n pedig még 1998-ban, Szentpéterváron állt a dobogó legfelső fokán. A debreceni vb-n lólengésben már indult Berki Krisztián, és 17 évesen hajszál híján csúszott ki a döntőből, kilencedikként zárt.

Debrecenben 2005-ben Eb-t rendeztünk, Berki ott már nyert, az eddig megszerzett hat Eb-aranyából ott gyűjtötte be az elsőt. Az UTE időközben olimpiai bajnoki és három vb-címet szerzett tornásza 2017-ben 32 éves lesz, s Győrben is szívesen megnéznénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.