Régi dicsőségünk, régi sérelmek

Bár a férfi kardvívás egyéni olimpiai bajnokát történetesen Szilágyi Áronnak hívják, nincs abban semmi ellentmondás, hogy Horváth Géza tollából Ide veled, régi kardunk! címmel jelent meg könyv.

2014. 11. 19. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyrészt azért nincs, mert a londoni aranyunk dacára lehet hiányérzetük, a két évvel ezelőtti ötkarikás játékokra kardcsapatunk ki sem jutott, míg anno nagyjaink 1908 és 1960 között tíz olimpián az egyéni és a csapatversenyeken tizenkilenc aranyat nyertek a húszból. (1920-ban Antwerpenben nem lehettünk ott.) Másrészt pedig a mai kardvívás bizony már nyomaiban sem emlékeztet a régire, és a szerző, aki a nagy idők utolsó éveinek hiteles tanúja, talán nem ok nélkül aggódik a fegyvernem jövője miatt.

Ő maga a válogatott kerettagságig jutott, majd vívómesterként dolgozott, ám amikor a klasszikus kardvívás helyett a 70-es években egyre inkább az nyert teret, hogy a felek agresszívan egymásnak ugrottak – ahogy mondja: ahelyett, hogy megtanultak volna vívni, elkezdtek rohangászni –, külföldre távozott és pályát változtatott. Németországban fogorvosként vívott ki magának elismerést, de most visszatért a gyökerekhez, és így nem vész kárba sporttörténeti szempontból is jelentős munkája sem, amit negyven évvel ezelőtt kezdett el.

Tudniillik felbecsülhetetlen értékű hangfelvételeket készített a már eltávozott nagyokkal, Gerevich Aladárral, Kovács Pállal, Kárpáti Rudolffal, továbbá az őket követő generáció tagjaival, akik már nem tudtak elődeik nyomába érni, és a kordokumentumnak is tekinthető könyvben a miértről is képet kapunk. Az eredeti felvételek digitalizálva a mellékelt DVD-n meghallgathatók, kuriózum, hogy megszólalnak a korszak külföldi klasszisai is, ugyanakkor érezzük, hogy sok régi seb máig nem hegedt be, a tokiói olimpiai bajnok Pézsa Tiborral a szerző bevallottan nem is kereste a találkozót.

Külön kell szólni arról, hogy hallhatjuk a második világháború utáni generáció legtehetségesebb és legnagyobb tudásúnak tartott pengeforgatóját, Horváth Zoltánt, aki már 20 évesen, 1957-ben világbajnok volt csapatban, három évvel később a római olimpián is tagja volt aranyérmes csapatunknak, egyéniben Kárpáti mögött ezüstérmes lett, 1962-ben pedig egyéni vb-címet szerzett.

S aki a szerző testvérbátyja.

„Miután a Bay-éra (Bay Béla szövetségi kapitány – a szerk.), azaz 1963 után a hivatalosok mindmáig mellőzték, létezését is ignorálták (1966-ban azért csapatban világbajnok lett – a szerk.), úgy érzem, jogos, ha könyvemben az őt megillető helyre kerül” – írja Horváth Géza, aki írásában bevallottan úgy szándékozik bemutatni a klasszikus magyar kardvívást, hogy a laikusok is megérthessék.

Bizton állíthatjuk, sikerrel járt.

(Horváth Géza: Ide veled, régi kardunk! Filmkapu Kft., 5700 forint)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.