A nemzet aranya

Egyikük 13 évesen kopogtatott be első egyesületéhez. Ma már túlkorosként mindenhol eltanácsolnák.

2014. 12. 24. 7:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jónyer István, Klampár Tibor, Gergely Gábor – így állt össze a világverő asztalitenisz-csapatunk, amely harmincöt éve Phenjanban úgy nyerte meg a vb-t, hogy kétszer is legyőzte a nagyvilág számára verhetetlennek hitt kínai válogatottat: a csoportküzdelmek során 5-2-re, a döntőben pedig 5-1-re. Annak az országnak az együttesét, amelynek akkor tízmillió igazolt játékosa volt.

Televíziós közvetítés híján 1979. április 30-án a délelőtti órákban a fél ország a rádió mellett ült, és hallgatta Vass István Zoltán tudósítását. A döntő előtt már egy órával telt ház volt az észak-koreai főváros gigantikus sportcsarnokában, 22 ezren zsúfolódtak össze a lelátókon. Egy kis magyar turistacsoportot leszámítva mindenki a kínaiaknak szurkolt, ám ahogy haladtunk előre az időben, úgy lett egyre csöndesebb a publikum, és hasított bele az éterbe a magyar kispadról – ne feledkezzünk meg az előcsatározások során szóhoz jutó Takács Jánosról és Kreisz Tiborról sem – a pontjainkat követő borzongató diadalüvöltés: „Jóóó!”

Jónyer 1975-ben már egyéni világbajnok lett Kalkuttában, és ugyanitt Gergellyel párosban is a dobogó tetejére állt, miként még 1971-ben Nagojában az akkor csak 18 éves Klampárral; de az az 1979-es csapatarany mindent visz. Berczik Zoltán három éve már nincs köztünk, az aranycsapat tagjait azonban szombaton újra láthattuk – játszani is – a Magyar Asztalitenisz Szövetség gáláján. A Körcsarnokban a köszöntésnél zúgott a vastaps, villogtak a vakuk, és még a svédek négyszeres világbajnoka, Mikael Appelgren is befurakodott a fotósok közé. Alábbi felvételünkön balról jobbra Takács, Kreisz, Klampár, Gergely és Jónyer igencsak megilletődött. Itt-ott kevesebb a haj vagy nagyobb a pocak, de az élmény, amit kaptunk tőlük, örök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.