Hosszú Katinka visszavág: vb-arany világcsúccsal!

Két nap után négy érmünk van a dohai rövidpályás vb-n.

Ch. Gáll András
2014. 12. 04. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka a Világkupa-szezonban még nem vesztett 100 háton (7/7-es mutatót produkált), azaz ha valamikor, most el kellett indítania az aranygyűjtést. És nem is volt kérdéses, hogy ki lesz az első – csupán az, hogy az idény közben már „megsimogatott” világcsúcs meglesz-e. Nos, meglett, 55,03-as ideje két tizeddel jobb, mint a japán Szakai 2009-es rekordja – ráadásul ne feledjük, egy újabb cáparuhás rekordot sikerült letörölni a lista tetejéről.

Katinka ezt követően még takaréklángon második idővel kvalifikálta magát a 100 vegyes döntőjébe (57,89), majd 800 gyorson egy ideig próbálta tartani a tempót a többiekkel, ám aztán belátta, míg vetélytársai csak erre a számra készültek egész nap, addig ő világcsúcsot úszott (meg egyet majdnem délelőtt 100 vegyesen), így behúzta a féket, s végül összesítésben a 9. lett (8:20,71). Ettől függetlenül mosolyogva nyilatkozott:

„Ma úgy indultam neki a száz hátnak, hogy belepakolok mindent, és semmi nem érdekel, az sem, hányadik leszek, az sem, milyen időt úszom, csak érezzem, hogy mindent kiadtam magamból. Ezért volt az, hogy amikor beértem, tényleg fogalmam sem volt, hányadik vagyok, mennyit úsztam, csak néztem, aztán a táblán végre sikerült kiszúrnom, ja, hát első vagyok – ja, hát világcsúccsal!... És akkor, azt hiszem, látszott, elég sok minden kiszakadt belőlem. Az az igazság, hogy szerdán túlságosan arra koncentráltam, mi lesz az eredmény, és jóval kevésbé arra, hogy mit is csinálok a vízben. Ez nagy tanulság. Este Shane-nel megbeszéltük, azért az elmúlt időszakban elég kevés olyan napom volt, amikor nem jött össze semmi – ez a tegnapi most ilyen lett, de ez sem akkora baj, néha erre is szükség van. És jó, hogy még így is nyertem két ezüstérmet, az pedig, hogy Mireia legyőzött, tényleg remek motiváció, de ez szerintem kölcsönös kettőnk között.\"

Megjegyzendő, hogy Kapás Bogi délelőtt elért legjobb ideje (8:16,32) az összesítésben a 4. helyre sorolta őt, ami fantasztikus eredmény a megannyi kihagyás után – Bogi egyébként az első hatba szeretett volna kerülni, ami sikerült.

Jó délutánja volt a Verrasztó családnak. Dávid a 400 vegyes döntőjében rendkívül taktikusan úszva végül a két japán, Szeto és Hagino mögött bronzérmes lett, élete legjobb idejével (4:01,82).

„Végül is nem volt rossz, a hát-mell jól sikerült, akkor már páran feladták, így Clary is. Ilyen jó időt még nem úsztam, ez nagypályán 4:11, decemberben az remek szerintem. A végén lehettem volna kicsit keményebb, de talán nem hittem eléggé a második helyben, pedig Haginót most megfoghattam volna. Ez a versenyen is múlott, Szeto elment, hagyták, ő ettől feldobódott, onnan már nem volt mese. Nem tudom, talán ha mellette úszom, jobban jövök vele, és akkor az idő még jobb lehetett volna – kicsit későn vettem észre, hogy mennyire előttünk van kint a kettes pályán, attól fogva inkább a másik japánnal foglalkoztam. Nagyon örülök az éremnek is, az időnek is, innen már tovább lehet építkezni.\"

Evelyn később vidáman ugrándozott, amikor kiderült, hogy 100 vegyesen döntős lett a 8. idővel (59,11) – és persze ismét csak Dávidról áradozott. „Örülök, hogy megint percen belül tudtam jönni, sikerült úgy összerakni az úszást, ahogy szerettem volna, csak a pillangó-hát forduló nem jött össze, kicsit messze voltam a faltól. És hát a mellnél már vártam, hogy jöjjön a fal és végre gyorsra forduljunk... Nagyon feldobott, hogy Dávid érmes lett. Így sokkal jobb, hogy ő jól úszik, és én tudok örülni neki. Régen, amikor fordítva volt, ez nem működött ugyanígy. Szóval most nagy a vidámság, megvan a döntő, ezért már érdemes volt kijönni!”

Rövidpályás világbajnokság, Doha.

4x50 m férfi gyorsváltó: 1. Brazília 1:30.51 perc, világcsúcs.
400 m férfi vegyes: 1. Daija Szeto (japán) 3:56.33 perc, 3. Verrasztó Dávid 4:01.82.
50 m női mell: 1. Ruta Meilutyte (litván) 28.84 mp.
100 m férfi hát: 1. Mitchell James Larkin (ausztrál) 49.57 mp.
100 m női hát: 1. Hosszú Katinka 55.03 mp, világcsúcs.
100 m férfi mell: 1. Felipe Franca Silva (brazil) 56.29 mp.
100 m férfi pillangó: 1. Chad Le Clos (dél-afrikai) 48.44 mp, világcsúcs.
800 m női gyors: 1. Mireia Belmonte García (spanyol) 8:03.41 perc, 4. Kapás Boglárka 8:16.32 perc, 9. Hosszú Katinka 8:20.71 perc.
4x200 m férfi gyorsváltó: 1. Egyesült Államok 6:51.68 perc.
4x50 m mix vegyes váltó: 1. Nagy-Britannia.

Folytatás pénteken, magyar idő szerint 7.30-tól. A program (benne a magyar résztvevők): 4x50m női vegyesváltó, 50 m férfi hát (Balog Gábor), 200 m női hát (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn), 50 m férfi pillangó (Holoda Péter, Kenderesi Tamás), 100 m női mell (Gyurinovics Fanni), 400 m férfi gyors (Bernek Péter, Gyurta Gergely), 200 m férfi vegyes (Grátz Benjámin, Verrasztó Dávid), 400 m női gyors (Hosszú Katinka, Kapás Boglárka), 200 m férfi mell (Gyurta Dániel, Horváth Dávid), 4x100 m női gyorsváltó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.