Szakított edzőjével és klubjával világbajnokunk, Cseh László

Tizenhét év után válik a sikerpáros.

Ch. Gáll András
2014. 12. 12. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint azt a Népszabadság elsőként megírta, Cseh László, a világbajnok, tizenkétszeres Európa-bajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó január elsejével távozik nevelőegyesületéből, a Kőbánya SC-ből, és Törökbálinton folytatja pályafutását. Elhagyja Turi Györgyöt, akinek eddigi fényes sikereit köszönheti. És aki – a versenyző olvasatában – akadálya volt a még fényesebb sikereknek, az olimpiai bajnoki cím elnyerésének.

És ezt ki is mondta az úszó a Telekom Sporthír Szolgálatnak adott interjúban: „Az új környezet egyszersmind új edzésmódszerek kipróbálását jelenti majd számomra, és egy esélyt ad arra, hogy Rióból olimpiai bajnokként térhessek haza.” A klubváltás tényét és azt, hogy Plagányi Zsolt lesz Törökbálinton az edzője – aki réges-régen, a Kőér utcában már tanította úszni a gyermek Cseh Lacikát –, maga a világbajnok is elismerte lapunknak, de ennél többet nem kívánt elárulni.

Annál beszédesebb volt Turi György, aki abban az uszodában fogadott, amelynek homlokzatát egy gigantikus méretű Cseh László-fénykép díszíti.

Cseh felejthetetlen 400 méter vegyese a pekingi olimpián:

„Ha akarnám, se tudnám elfelejteni Lacit, tizenhét évet dolgoztunk együtt, aktív edzői pályafutásom nagyobb és szebbik felét. Itt benn is látja a hatalmas fotóját, itt minden róla szól. Vagy most már inkább szólt. Itt van a fiókomban a karácsonyi ajándékom, amelyet a szokásainknak megfelelően Lacinak vettem, ezt még átadom neki, ha eljön az ünnepségre. Azt mondta, eljön ” – révedt a távolba a mesteredző tekintete.

„Egy hasonlattal tudnám érzékeltetni azt, ami kettőnk között történt – mondta Turi. – Ha valakinek érszűkülete van, szép lassan farigcsálni kezdik a beteg végtagot: először egy kisujj esik áldozatul, majd a lábfej, a lábszár, és így tovább. A mi kapcsolatunk is így szeletelődött, szép lassan. Próbáltam minél tovább nyújtani a folyamatot, amelynek – éreztem – előbb-utóbb szakítás lesz a vége. Mindent elnéztem, megengedtem neki, de csak neki, és talán ez is volt az oka a klub bomlási folyamata megindulásának. A kibontakozó sztárjelöltjeink, Bernek Péter, Kozma Dominik nehezményezték, hogy Lacival elnéző vagyok, velük pedig nem, és ki akartak törni a másodhegedűs szerepéből, önálló karrierre vágytak. Ezért is távoztak a BVSC-be, illetve az MTK-ba. A kapcsolatunk azonban ettől még nem romlott meg, mint ahogy Lacival sem.”

A mester tépelődik, egyik kérdést teszi föl magának a másik után. „Tökéletesen megértem, hogy Laci az embertelen mennyiségű edzésmunkát a személyemmel azonosította, s amikor meglátott, egyből az úszásra asszociált rólam. Egyszerűen túl sok voltam már neki, új ingerekre, impulzusokra vágyott. S talán új edzésmódszerekre is? De milyenekre? Én csak magamat tudtam adni, azokat a módszereket, amelyek tizenhét évek keresztül Lacinak a sikereket jelentették. Ha neki valami más, valami új kell, hát sok szerencsét hozzá!”

Persze Cseh mindig is igényelte a törődést, miközben függetlenségre is vágyott Turitól. Meglehet, ezért vette zokon, hogy az edző nem kísérte el őt az augusztusi berlini Eb-re, inkább az ifjú reménységgel, Szilágyi Liliánával tartott a nankingi ifjúsági olimpiára. „Talán ez volt az utolsó előtti csepp a pohárban. Mert az utolsó nyilvánvalóan az, amikor pénteken látta Berneket a dohai világbajnoki dobogó tetején. Számomra napnál világosabb, hogy akkor fogalmazódott meg benne: ha másnak bejött a környezetváltozás, akkor neki is bele kell vágnia.”

Cseh László tehát Törökbálinton folytatja pályafutását, a nemrég épült, takaros önkormányzati sportkomplexumban, amely 25 méteres uszodával rendelkezik.

 

Edzője Plagányi Zsolt lesz, aki Lacinak hatéves korától hét éven át volt a mestere – az a Plagányi, aki Kovács Ágnest is felfedezte a Kőér utcában –, ha úgy tetszik, a nevelőedzője. A szakember a közelmúltig Érden volt edző, de onnan elküldték, és Törökbálinton alakított szakosztályt, amely hivatalosan még a gründolás fázisában van, ezért versenyzői papíron az Eger színeiben indultak a megmérettetéseken.

 

Nos, az örök nevelőedző most egy 29 éves világklasszist próbál meg hozzásegíteni nagy álma, az olimpiai bajnoki cím megszerzéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.