Elvihetnek a Tüskecsarnokból 35 ezer amerikai dollárt

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a Tüskecsarnokban az asztaliteniszezők World Tour-viadala.

2015. 01. 27. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nemzetközi bajnokság lesz az ITTF World Tour-sorozatának idei nyitóversenye. A széria összesen huszonhárom viadalból áll, s decemberben rendezik meg az úgynevezett nagydöntőt. Azt, amelyben tavaly év végén a világranglistán időközben a 14. helyre kúszott Póta Georgina bronzérmes lett. A sorozat versenyeit három kategóriába sorolják (super, major, challenge), mégpedig a pénzdíj mértéke, a megszerezhető világranglista- és World Tour-pontok függvényében. A mi versenyünk, a legkisebb, challenge besorolású, az összdíjazása 35 ezer dollár. A World Tour-sorozatban azonban idén összesen 3 millió dollárt osztanak ki, amely a valaha volt legmagasabb összeg.

A budapesti viadalon négy kontinens (Európa, Ázsia, Amerika, Afrika) 48 országából 342 versenyző lép asztalhoz. A sportágban jelentős szerepet játszó ázsiai nemzetek közül a Korea Köztársaságból, Hongkongból, Szingapúrból és Tajvanról is érkeznek pingpongosok.

Mi több, a férfiverseny első kiemeltje a tajvani Csen Csien-an lesz, a legfrissebb világranglista 19. helyezettje, aki 2013-ban Párizsban párosban világbajnokságot nyert, így ebben a számban vb-címvédő. Ami nagyon nagy szó, tekintettel arra, hogy a kínaiakat szinte lehetetlen megverni. Neki a társával sikerült, hetedik kiemeltként két kínai párost is legyőztek, a döntőben az első kiemeltet verték. Érdekesség, hogy itt van a világranglistán 14. hongkongi Tang Peng is, de csak párosban indul. A női mezőnyben az osztrák színekben játszó, kínai születésű Liu Jia az első kiemelt, ő a 12. helyen áll a világranglistán.

„Az év legkiemelkedőbb hazai asztalitenisz-versenye előtt állunk, s mivel a 2016-os Európa-bajnokságot is a Tüskecsarnokban rendezzük meg, egyfajta főpróbának is tekinthetjük a jövő évi kontinensviadalra. Örömünkre szolgál, hogy rendkívül nagy az indulók létszáma, jóval több, mint a tavalyi World Tour-versenyünkön, amit még Szombathelyen bonyolítottunk le” – fogalmazott Nátrán Roland, a magyar szövetség (MOATSZ) elnöke az esemény keddi sajtótájékoztatón a helyszínen.

Az említett tavalyi, szombathelyi versenyen Póta Georgina ezüstérmes lett, a döntőben Liu Jiától kapott ki, akivel tehát most is összecsaphat.

„Nagyjából egyforma szinten vagyunk, de az utolsó két-három meccsünket én nyertem. S nem bánnám, ha megint összecsapnánk a döntőben. Most jóval erősebb a mezőny, mint tavaly, de negyedik kiemeltként legalább az elődöntőig mindenképpen el kellene jutnom. Egyébként most már jobban szeretek itthon játszani, mint régebben, amikor feszélyezett a hazai közönség. Hatodik éve légióskodom Berlinben, s volt időm megszokni, milyen az, ha nekem drukkolnak. Ezzel együtt továbbra is nagyon izgulós vagyok, de az első szett után általában feloldódom” – mondta el a kétszeres Európa-bajnok Póta Georgina.

A viadal programjában hat versenyszám szerepel: férfi és női egyes, férfi és női páros, valamint U21-es férfi és női egyes. Mi huszonegy férfi és húsz női versenyzővel képviseltetjük magukat, s a házigazda „előjoga” még a külön öltöző, ahova a hipermodern, tavaly átadott Tüskecsarnok wellness-részlegéből néhány nyugágy is átkerült. A kényelemre nem lehet panasz.

A felnőttversenyben négy hazai induló kapott helyet a 64-es főtábla kiemeltjei között: a negyedikként rangsorolt Póta Georgina mellett Madarász Dóra a 25., a férfiaknál Pattantyús Ádám a 18., Kosiba Dániel pedig a 21.

A selejtezőket szerdán és csütörtökön rendezik, a főtábla meccsei péntektől lesznek láthatók, míg a döntőkre – amelyek közül az egyes finálékat a Duna World élőben közvetíti – vasárnap kerül sor. A vasárnap délutáni döntők előtt, 13 órától a sportág hazai világbajnok legendái, Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor tartanak bemutatót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.