Igazából most kezdődik a tánc Rio de Janeiróért

Férfi és női kajaknégyesünknek csak egy esélye lesz az olimpiai kvótaszerzésre, miként Berki Krisztiánnak is.

2015. 01. 08. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég női kézilabda-válogatott decemberben a Papp László Budapest Sportarénából az Eb megnyerésével jutott ki Rióba, ahol a teljesség igénye nélkül világbajnokként ott vannak az Egyesült Államok férfi és női kosárlabdázói is, az Ázsia-játékokat megnyerő indiai férfi gyeplabdázók, de kvalifikálta magát a németek, a britek és a hollandok díjlovagló csapata is. Sportlövészetben a kvóták negyede, vitorlázásban a fele gazdára talált, és itt mi is érintettek vagyunk: elsőként a sportpisztolyos vb-bronzával Tobai-Sike Renátát, majd a finn-dingiben vb-15. helyével Berecz Zsombort delegáltuk az ötkarikás játékokra.

A 2015-ös esztendőben hamarabb nem is indulhatott volna a kvalifikációs időszak: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség például gyaloglásban már január 1-től elfogadja a nevezési szintek teljesítését; de ne lepődjünk meg, hogy a szilveszteri mulatság másnapján senki sem szedte a lábát olimpiai álmokat kergetve. Alapvetően amúgy az atlétáknál május 1-től lehet megcélozni a szinteket, az úszóknál viszont már március 1-től. A kazanyi vizes vb-ről a váltóversenyekben az első tizenkét helyezett egyből kijut az olimpiára, s a világranglistáról később még négy váltó. A két alapsportágban nagy könnyítés a nevezési szintes rendszer, mert akinek ott a helye az olimpián, az többnyire ott is lesz. Ám azért nem minden esetben, az Egyesült Államokban a nemzeti válogatók döntenek, és a női 200 méteres pillangóúszásnak nálunk is meglesznek az áldozatai. A tavalyi világranglistán Szilágyi Liliána a 3., Hosszú Katinka a 9., Jakabos Zsuzsanna a 17., Verrasztó Evelyn a 20., nemzetenként azonban minden számban legfeljebb két versenyző indulhat.

Mivel az egyéni sportágakban a létszámstop miatt az olimpiákon kisebb a mezőny, mint a világbajnokságokon, nem költői túlzás, hogy olykor nehezebb kijutni az olimpiára, mint azt megnyerni. Kajak-kenuban a milánói vb-n kiosztják a kvóták nagy részét, de egy nemzet maximum tizennyolcat szerezhet: férfi kajakban nyolcat, férfi kenuban négyet, női kajakban hatot. S ha azt nézzük, hogy világverő négyesünk tavaly Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta összetételben nyert vb-t (nyitóképünkön), de idén visszatér három olimpiai bajnokunk, Janics Natasa, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina, a hét versenyző közül valaki biztosan kimarad a riói táncból. Lényeges, hogy a négyesek csak a vb-n szerezhetnek kvótát. Milánóból tíz egység jut ki Rióba, de közte kell lennie egy-egy hajónak négy kontinensről, így praktikusan az első hét között kell zárni. Egyesben ugyancsak az 1–7., párosban az 1–6. helyek érnek kvótát, a 2016-os európai duisburgi pótkvalifikációs versenyről számonként már csak egy-két hajó érhet révbe.

Birkózásban a Las Vegas-i vb-n a súlycsoportok első hat helyezettje dőlhet hátra, s bár jövőre még mindenkinek három kvalifikációs verseny kínál esélyt, ezeken már csak 2-3 kvótát osztanak, és a sok fogyasztás után a sikerrel járók is alaposan megnyúzva esnek be az olimpiára. Ökölvívásban még nehezebb a helyzet, itt a dohai vb-n összesen 23 (súlycsoportonként maximum három) kvóta lel gazdára, az európai versenyzőknek ezen kívül egyetlen kvalifikációs versenyük lesz, amelyen szintén három hely kiadó kategóriánként. A többi kvótát a félprofi WSB és APB szervezetek ranglistáiról kapja súlycsoportonként egy-két öklöző.

Az öttusázók berlini világbajnokságán sem szórják a kvótákat, a férfiaknál és a nőknél egyaránt az első három kap, de az angliai Eb-ről is kijuthat nyolc versenyző, a jövő évi vb-ről három, a világranglistáról hat, de mindenekelőtt az idei Világkupa-döntő győztese. Egy nemzet legfeljebb 2-2 férfi és női versenyzőt küldhet Rióba, így kvótával is hoppon lehet maradni; London előtt így járt Demeter Bence és Gyenesei Leila A glasgow-i torna vb-n Berki Krisztián számára hatalmas lesz a tét – de ez már London előtt is így volt –, érmet kell szereznie – ha csak férficsapatunk nem tesz csodát –, hogy Rióban megkísérelhesse a címvédést lólengésben.

Cselgáncsban korrektebb a helyzet, itt az olimpiai kvalifikációs sorozatban már fél éve lehet gyűjteni a pontokat, s a férfiaknál súlycsoportonként az első 22, a nőknél az első 14 biztosan ott lesz Rióban. Jelen állás szerint nyolc főt indíthatnánk, a 90 kg-ban éllovas Tóth Krisztián pedig gyakorlatilag kirobbanthatatlan az ötkarikás mezőnyből. Súlyemelésben férficsapatunk a tavalyi vb-n nagyon közel került három kvóta megszerzéséhez, ehhez idén a houstoni vb-n meg kellene ismételnie produkcióját.

A sportlövészetet már érintettük, de jegyezzük meg, hogy több Világkupa-versenyen, az Eb-n és a bakui Európa-játékon még több lehetőség nyílik a kvótaszerzésre. Igaz, minden versenyen legfeljebb három, de olykor csak egy lövő kvalifikálja magát az olimpiára. A vívóknál a világranglista a mérvadó, csapatban az ötödik hely már kvótát és ezzel automatikusan egyéni indulást is érhet. Bánhatjuk, hogy férfi kardban és női tőrben nem lesz csapatverseny, itt a világranglistáról az első tizennégynek – nemzetenként két pengeforgatónak – biztos a helye Rióban, azonban még hátrébbról is be lehet surranni az ajtón. Szilágyi Árontól persze azt várjuk, hogy címvédőként tokostól rontson be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.