Japán nők foglalták el a Tüskecsarnokot

Pénteken nyolc magyar játékos kezdheti meg a szereplését a főtáblán a World Tour-sorozat budapesti állomásán.

2015. 01. 29. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvan annak a bája, amikor az asztaliteniszezők budapesti World Tour-versenyén a spanyol és a brazil játékos a Tüskecsarnok folyosóján kínaiul beszélget, mert mindkét lánynak az az anyanyelve. No persze az már nem újdonság, hogy az ázsiai pingpongosok elárasztják az egész világot. Olyannyira, hogy csütörtökön reggel egy még a média számára fenntartott asztalok egyikére is jutott, ott szunyókált, mígnem a sajtófőnök megkocogtatta a vállát és odébb tessékelte.

Mi tagadás, a férfiverseny selejtezőjében a csoportkör záró fordulójában a sportág egyik nagy hazai ígérete, Lakatos Tamás is álmosan kezdett. Az első két szettet elbukta a világranglistán hátrébb jegyzett olasz ellenfelével szemben, de 4:2-re fordított, és így továbbjutott, miként Jakab János és Ecseki Nándor is. Ám a férfiaknál olyan sok az induló – a versenyen a komplett mezőnyt 48 ország 342 játékosa teszi ki –, hogy a 64-es főtáblára jutáshoz késő este még egy meccs várt rájuk. Jakab és Ecseki sikerrel vette ezt az akadályt is, Lakatos viszont kikapott, így ő kiesett.

Ranglistás pozíciójából adódóan Pattantyús Ádám és Kosiba Dániel automatikusan főtáblás, a nőknél ugyanígy Póta Georgina és Madarász Dóra, s hozzájuk a csoportjából Lovas Petra és Pergel Szandra is csatlakozott.

„Ezzel a fehérorosz lánnyal, akit az utolsó körben most megvertem, korábban egyszer játszottam, egy belgiumi versenyen, amit megnyertem, így értelemszerűen ott is legyőztem. Örülök, hogy most sem okozott gondot és így feljutottam a főtáblára, ez azonban az alap volt, elvárták tőlem az edzők és a vezetők is. Amúgy nagyon szép ez az új csarnok, a pingpongra is ideális, a reflektorszerű lámpák kicsit zavaróak, de ez sem vészes” – nyilatkozta Pergel Szandra, hozzátéve, reméli, jó sorsolást fog ki a főtáblán.

S ebben a tekintetben csatlakozott hozzá Lovas Petra is: „Drukkolok, nehogy kapjak egy olyan ázsiai ellenfelet, akivel szemben esélytelen vagyok, mert az nem kellemes, ha gyorsan levágják a embert ”

A 34 éves Lovas tagja volt a 2007-ben Európa-bajnok együttesünknek, amely sok nagy csatát nyert meg neki köszönhetően azzal, hogy Tóth Krisztina és Póta Georgina mögött rendre megverte az ellenfél harmadik számú játékosát. Ám elmondása szerint két éve kicsit már besokallt attól, hogy akkoriban külföldön játszott – most már a Szekszárdot erősíti –, és a válogatottal is sokat utazott. „Visszavonulófélben vagyok, de nem vágtam el teljesen a szálat a válogatottól, és ha szükség lenne a segítségemre, akkor jövök, mint ahogy tavaly ősszel is jöttem a lisszaboni Eb-re” – mondja. A világranglistán a 98. helyével most is a harmadik legjobb magyar; meglehet, elkél még az a segítség.

Este kiderült, hogy pénteken a 64 között a férfiaknál Pattantyús a japán Ogata Riotaro, Kosiba a belga Cedric Nuytinck (aki Lakatost kiejtette), Jakab az osztrák Daniel Habesohn, Ecseki a lengyel Daniel Gorak ellen lép asztalhoz. A nőknél a negyedik helyen kiemelt Póta első ellenfele a francia Pauline Chasselin lesz, míg Madarász a szerb színekben versenyző Erdélyi Annamáriával, Lovas a lengyel Natalia Partykával, Pergel pedig a japán Hirano Miuval kezd. Érdekesség, hogy a női főtáblán tizenkét japán játékos található, kilencnek nem is kellett selejteznie, négyből pedig hárman sikerrel vették a kvalifikációt. Haruka Szakaj nagyon szomorú lehet, hogy kilóg a sorból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.