Katari jelszó: végy egy vb-t, és hozzá játékosokat

A megerősített férfikézilabdázók a világbajnokságon könnyedén jutottak a nyolcaddöntőbe.

2015. 01. 24. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként a Perzsa-öböl országai, Katar sincs híján olajnak, az igazi kincse azonban a földgáz, jelen állás szerint a világ készletének 14 százaléka felett rendelkezik. Ez adja a szilárd gazdasági alapot, és adva van a 2013 júniusa óta regnáló Tamím bin Hamad al-Tháni emír, a sport megszállottja. A 35 éves uralkodó még trónörökösként 2005-ben alapította meg a Qatar Sport Investments nevű céget, amely megvásárolta a Paris Saint-Germaint, az emír vezeti hazája olimpiai bizottságát, és NOB-tag. S nem kis szerepe van abban, hogy Katar így vagy úgy, de sorban nyeri el a világversenyek rendezését. 2010-ben az Élysée-palotában Nicolas Sarkozy akkori francia elnökkel együtt győzködte Michel Platinit, az UEFA első emberét, hogy az ő pályázatukat támogassa a 2022-es futball-vb rendezésére – és a gépezetben másoknak is megvolt a feladatuk. A szavazati joggal rendelkezők megkenésétől visszhangos történet részletezésétől azonban most eltekintünk.

A pénz mindenesetre akkor sem számít, ha versenyzőt kell vásárolni, és ezt sem most kezdték a katariak. Sokan meghökkentek, amikor egymillió dollárért megvették a fél bolgár súlyemelő-válogatottat, és a 2000-es, sydneyi olimpián Szaif Szaid Asszad – eredeti nevén Angel Popov – nyert nekik egy bronzot, ami az ország történetének második olimpiai érme volt. (Az elsőt 1992-ben az 1500 méteres síkfutásban Mohammed Szulajman echte katariként szerezte.) A katariak szétnéztek a kenyai piacon is, és Stephen Cherono immár Szaif Szaid Sahin néven nyerte meg a 3000 méteres akadályfutást a 2003-as párizsi atlétikai vb-n. Ám az athéni ötkarikás játékokon nem indulhatott, mert ehhez a kenyaiak belegyezése is kellett volna. Tíz nappal az olimpiai döntő után aztán Sahin megjavította a világrekordot, a világdöntőn pedig leverte egykori honfitársát, az Athénban győztes Ezekiel Kemboit. Egy év múlva újra világbajnok lett, a pekingi olimpiáról viszont – ahol már versenyezhetett volna – pechesen sérülés miatt lemaradt.

Katarnak így az olimpiai aranyra továbbra is fájhat a foga, még két bronzot szerzett, és ne legyünk igazságtalanok, ezek tényleg katariak nevéhez fűződnek: Londonban Nasszer el-Attijah – aki idén másodszor nyerte meg a Dakar-ralit – az ötödik olimpiáján lett harmadik koronglövészetben, Mutaz Essza Barsim pedig a magasugrás eredményhirdetése után állt a dobogó alsó fokára. Azóta tavaly Brüsszelben 243 centimétert ugrott, és ennél csak kubai Javier Sotomayor 245-ös világcsúcsa jobb.

Nehezebb ügy a csapatsportágaké, és a futballválogatottat már csak a hazai rendezésű vb miatt is ütőképessé kell tenni. A furfangos katariak több afrikai országban akadémiákat alapítottak, hogy majd ezekről elszipkázzák a tehetségeket. Már a most zajló Ázsia-kupán a csoportjában ragadt csapatban is akad már szenegáli, ghánai és algériai születésű játékos. A három vereség azt mutatja, itt még bőven akad tennivaló, a kézilabda-válogatott viszont a hazai vb-n már kivágta a rezet.

Mondani sem kell, hogy ez is nemzetközi alakulat, a 16-os keretben két-két montenegrói (nyitóképünkön Zarko Markovic) és bosnyák, egy-egy spanyol, francia, kubai, tunéziai és egyiptomi játékosnak is parancsol a spanyol Valero Rivera, aki az előző vb-n a dobogó tetejére kormányozta hazája válogatottját. Katar tegnap Fehéroroszországot is legyűrte 26-22-re, a nyolc közé jutásért Ausztriával játszik, és az eddig látottak alapján már az sem lenne meglepetés, ha az elődöntőbe is bekerülne. Motivációban nincs hiány, egyes hírek szerint a csapat meccsprémiuma egymillió euró, s emellett valóban aprópénz, hogy a katari szövetség hatvan spanyol szurkolónak fizette a repülőjegyét és a teljes ellátását, hogy szurkoljanak – természetesen a katari válogatottnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.