„Mindenki azt mondta, ott fognak meghalni az emberek”

Pénteken már tizedszer indul el a Budapest–Bamako-rali mezőnye, idén négyszáznyolcvanan állnak rajthoz.

2015. 01. 14. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-os Budapest–Bamako-ralit ismét verseny, 4×4-es kaland és túra elnevezésű kategóriákban rendezik meg. A hét országon áthaladó karaván pénteken 14 órakor a Lurdy Ház Bevásárló- és Irodaközpont elől indul.

„Ez lesz a tizedik Budapest–Bamako-rali, pedig amikor belevágtunk, nem sok esélyt adtak nekünk – fogalmazott az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Gál András főszervező és ötletgazda az egyik Duna-parti szállodában, amely előtt jó néhány jármű parkolt azok közül, amelyek elindulnak a nagy kalandra. – Az elején mindenki azt mondta, hogy óriási balhé lesz belőle, mert ott fognak meghalni az emberek a sivatagban, és egyébként is, ki akar ezen majd elindulni? Most pedig, tíz évvel később itt vagyunk úgy, hogy a Budapest–Bamakót nemzetközileg is a világ legnagyobb amatőr ralijaként tartják számon. Idén eredetileg hatszáz nevezőnk volt, és négyszáznyolcvanan rajthoz is állnak. Pénteken százhét személyautó, huszonnégy motor és három teherautó vág neki a távnak, s a résztvevők mezőnye negyvenkét országból tevődik össze. Úgy érzem, ez olyan esemény, amelyre mi, magyarok közösen lehetünk büszkék, és tarthatjuk magunkénak.”

Amint az esemény honlapjáról megtudhatjuk: „A Budapest–Bamako egy veszélyes, minimálasszisztenciás kaland és tájékozódási verseny. A B2 nem vasárnapi autózás a Pilisben vagy piknik a Városligetben. Itt nincsenek mentőhelikopterek, begyűjtő teherautók, idegenvezetők, animátorok vagy tolmácsok. Mindenki a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. Egy dolog biztos: minden bizonytalan. De a kaland erről szól. A Bamako nagy közösségi esemény, ahol esténként a tábortűznél hozzád hasonló őrültekkel oszthatod meg a napi élményeket és a sóletkonzerved.”

„Megszokhattuk, hogy miden évben van valami, ami kicsit borzolja a kedélyeket, az elmúlt években ez a terrorveszély volt Afrikában, most pedig mellé társult az ebolajárvány – folytatta  Szabó Gál András. – Ezért is a sok visszalépő, de jellemzően nem az indulók ijedtek meg, hanem a hozzátartozóik. Az jó hír, hogy Mali ebolamentes, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy ez a betegség a szomszédos Guineából bármikor átterjedhet. A mezőnynek egyébként két tájékoztatót is kiadtunk arról, mit kell tenni a megelőzés érdekében. S arra az esetre, ha Maliban az előttünk álló napokban járvány törne ki, több vészforgatókönyvünk is van. A terrorveszélyre való tekintettel pedig Mauritániában és Maliban is szoros együttműködésben vagyunk az ottani belbiztonsági szervezetekkel és a hadsereggel.”

A futam idén is kéthetes, és egy háromnapos, 3100 kilométeres „szupermaratonnal” indul. Budapestről Szlovénián át Olaszországba kell eljutni, Genova kikötőjébe, a karaván innen kel át kompon Afrikába. Marokkóban áthalad az Atlasz hegységen, érinti a Szahara északi részét, ezután Nyugat-Szahara következik, majd Mauritánia, végül pedig Mali. A mezőny idén is jelentős karitatív tevékenységet folytat, 1-1,1 millió euró értékű adományt visz Afrikába.

A 2014-es esemény összefoglalója:

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.