Az avokádó kedvelt „szuperélelmiszer”, amelyet egyre többen fedezünk fel magunknak. Nemcsak azért szeretjük, mert krémesen lágy és sokoldalúan felhasználható, hanem mert valóságos tápanyagbomba is. Tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják a szervezet optimális működését. Az avokádó E-, C-, K- és B-vitaminokban is gazdag, valamint jelentős mennyiségű káliumot is tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szívünk, az idegrendszerünk és az izmok egészségéhez. Többek között a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik.

Szív- és érrendszer – egy falat védelem
Az avokádóban található zsírok a „rossz” koleszterinszint csökkentésében játszanak szerepet, miközben növelik a „jó” HDL-koleszterint. Így az avokádó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Emésztés és anyagcsere – a rost ereje
Az avokádó rostban igen gazdag élelmiszer. Már egyetlen avokádó akár a napi rostszükségletünk egyharmadát is fedezheti. A rostok pedig nemcsak emésztésünket segítik, hanem hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához, csökkentik a puffadást, hosszabb ideig tartó teltségérzetet, és órákig tartó energiát biztosítanak. Egyszóval nem érzünk fél óra múlva farkaséhséget, és érdekes módon a szénhidrátokat, a cukrot sem kívánjuk úgy, mint bármely más zöldség vagy gyümölcs fogyasztása után. B-vitamin tartalma szintén az anyagcsere területére van jó hatással, de segíti a stresszel való megküzdésünket is.
Bőr, haj és szem – belső szépségkúra az avokádó erejével
Az avokádó antioxidánsai, köztük a lutein, a zeaxantin és az E-vitamin, segítenek megvédeni a szemünket az oxidatív stressztől, károktól. Ezek a tápanyagok nemcsak a látásunkat óvják, hanem fiatalosan tartják a bőrünket és hajunkat is. Természetesen az avokádó kívülről is hatékony ápolószer- a friss pép hidratálja és puhítja a bőrt, csökkenti a szárazságot és „feltölti” a finom ráncokat.
Gyulladáscsökkentés és immunerősítés egyszerre
A rostban gazdag zöld gyümölcs olyan növényi vegyületekkel telt, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben alakuló gyulladásos folyamatokat. Rendszeres fogyasztása támogatja az immunrendszert, hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához és a sejtek regenerálódásához.



















