Albert Flórián a hungarikonok között

A nagyközönség várhatóan a Groupama Arénában is láthatja „A 9-es számú őrangyal” című alkotást.

2015. 09. 21. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albert Flórián emblematikus, csípőre tett kézmozdulatát örökítette meg a kortárs magyar művészet egyik meghatározó alakja, a ferencvárosi stadion előtt készült, hatalmas méretű sasszobor megalkotója, Szőke Gábor Miklós. Az egyetlen magyar aranylabdáson hátulnézetben egy 9-es mez látható csípőre tett angyalszárnyakkal, ha szembefordulunk vele, akkor a koronás címerrel díszített válogatott mezben feszít. Ezt a mezt viselte Albert Flórián 2000-ben a sydney-i olimpia díszvendégeként. Az installáció a tervek szerint a Ferencváros stadionjában, a Groupama Arénában is látható lesz majd.

Az avatóünnepségen Feledy Balázs művészettörténész méltatta az alkotást, a József Attila Színház művésze, Újréti László és Hegyi Iván sportújságíró emlékezett a Császárra, az 1967-es esztendő aranylabdás labdarúgójára.

A Hungarikon-sorozat tulajdonosa, Kárpáti Tamás tájékoztatta az MNO-t, hogy jelenleg Grosics Gyula meze, Zsolnay Vilmos kemencelapátja, Pege Aladár bőgővonója és Szőnyi István ecsetjei láthatóak a Hilton Icon-termében. A nagy sikerű, világot járt Hungarikon-gyűjtemény első darabja Barcsay Jenő ecsetje volt, többek között Puskás Ferenc cipője, Sir George Solti karmesteri pálcája és Kodály Zoltán metronómja is a sorozat tagja. Az Albert Flóriánról mintázott, A 9-es számú őrangyal című darab a 125. Hungarikon-alkotás a sorban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.