Kati néni folyamatosan sakkozik a parton

Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzőinek kőkeményen meg kell dolgozni a riói csapattagságért.

Lipiczky Ágnes
2015. 11. 06. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A versenyzők életében mindig különleges az olimpiát megelőző felkészülési időszak. Egy edző miként gondolkodik az utolsó évről?
– Mint a többiről – mondja Fábiánné. – Most annyi a különbség, hogy nem 2015-re, hanem 2016-ra készülünk. Az edzéseim eddig sem a kényeztetésről szóltak, ezután sem lesz így. Nem szeretem túlmisztifikálni, hogy olimpia következik, mert az senkinek sem tesz jót.

– Ha megtervez egy felkészülési időszakot, mennyivel tud előre gondolkodni?
– Nagyon sok tapasztalatot szereztem az elmúlt évtizedek során, és erre alapozok, ugyanakkor rengeteget improvizálok az edzéseken. Megesik az is, hogy a konditeremben javítom az aznapi programot, mert úgy ítélem meg, hogy másfajta edzésre van szükség. Én nem az az edző vagyok, aki leteszi a versenyzői elé a napi programot, nálam senki sem tudja, hogy mi vár rá. Most úgy kezdődött a felkészülésünk, hogy a srácok október elejétől egy hónapig egyénileg edzettek. Mondtam nekik, hogy csak élvezetből evezzenek, a hangsúly a futáson és a kondin legyen, és olyan állapotban jöjjenek ide, hogy elbírják a terhelést. Mert mostantól kezdve nincs kegyelem.

– Az elmúlt szezonban kiderült, hogy legidősebb versenyzője, Kammerer Zoltán továbbra is kulcsversenyzője a magyar mezőnynek. Hatodik olimpiája előtt más bánásmódban részesül?
– Ha kérné, neki könnyítenék olykor, de nem kéri. Mindent ugyanúgy megcsinál, mint a fiatalabb versenyzők. Ő aztán sosem mondja, hogy fáradt, még akkor sem, ha éppen beledöglik az edzésbe; sosem adná ki magát. A többieknek pedig mondom: figyeljétek Zolit! Figyeljétek, amíg lehet, mert tőle rengeteget tudtok tanulni. Annak idején Kőbán Ritával kapcsolatban is ugyanezt mondtam Kovács Katiéknak is.

– A nőket vagy a férfiakat könnyebb kezelni ebben a sportágban?
– Egyértelműen a férfiakat. Ők sokkal őszintébbek, nyíltabbak; és mernek kérdezni, ami rengeteget jelent.

– Ahogyan a nőknél, úgy a férfiaknál is viszonylag nagy csapatot mozgat, de az elmúlt években az olimpiai ezüstérmes négyes tagjait együtt tartotta. Tervez változtatást?
– Ha most kérdez, azt mondom, csak Kammerer Zoltánnak és Pauman Dánielnek biztos a helye a hajóban, de mindenkinek kőkeményen meg kell dolgozni azért, hogy számításba vegyem.

– Ez fizikailag vagy mentálisan jelent nagyobb terhet a versenyzőinek?
– Szerintem így is és úgy is. Egy olimpiai felkészülés érdekes dolgokat tud produkálni. Én ülök a konditeremben, a motorosban, vagy állok a futópálya szélén és árgus szemekkel figyelem őket. Nézem, melyik beteges vagy göthös, kinek fáj a torka vagy van hasmenése, hol húzódik, mi fáj, mert ebből is sokat le tud szűrni az ember. És közben folyamatosan sakkozom, gondolkodom az összeállításokon, mert mindig kell lennie A és B verziónak.

– Árulja el, még mindig élvezi ezt?
– Ha nem élvezném, nem csinálnám. Engem az edzősködés kikapcsol és feltölt, erre a pár órára el tudom felejteni a mindennapos gondokat. Persze én is fáradok. Néha úgy átélem az edzéseket, hogy a kimerültségtől alig tudok kiszállni a motorosból. De higgye el nekem, élvezet nézni azt, hogy micsoda munkabírása van ezeknek a srácoknak.

– Álmodik arról, hogy Rióban aranyérmes lesz a négyese?
– Álmodni, álmodhatok, de soha nem gondolhatok rá. Mert a siker nem csak rajtunk múlik. A legfontosabb az, hogy úgy tudjuk le ezt a felkészülési időszakot, hogy ne tehessünk szemrehányást magunknak. Nekem ebből a szempontból eddig is tiszta volt a lelkiismeretem. Ezúttal sem lesz másként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.