Orosz doppingbotrány: már a FIFA is vizsgálódik

A WADA-jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot.

MTI
2015. 11. 10. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WADA-jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko egyben az Orosz Labdarúgó-szövetség és a 2018-as világbajnokság szervezőbizottságának az elnöke, emellett a FIFA és az európai szövetség végrehajtó bizottságának is tagja. „Behatóan tanulmányozzuk az anyagot, mielőtt lépünk az ügyben” – közölte a FIFA etikai bizottságának a szóvivője.

Mutko hétfőn a vádakra válaszul felvetette a moszkvai doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, egyúttal közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

A 350 oldalas WADA-jelentés örökös eltiltást javasolt öt orosz atlétára, köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára. Sebastian Coe IAAF-elnök a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására az oroszoknak.

A független WADA-testület az orosz atlétikát – azon belül elsősorban a gyaloglást – alapjaiban megrázó, tavaly decemberben kirobbant botrányt követően alakult meg. Akkor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Az orosz sportminisztérium felszólította a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget, hogy vizsgálódása során tartsa magát a tényekhez és a bizonyítékokhoz. „Nagy különbség van a médiában terjengő információk és a bizonyított tények között” – hangsúlyozta közleményében a tárca, ugyanakkor jelezve, a hétfőn közzétett WADA-jelentés segít Oroszországnak az eredményesebb doppingellenes küzdelemben.

Az ausztrál sportvezetés azt szeretné, ha az oroszországi doppingbotrány miatt orosz atléták nem indulhatnának a jövő évi olimpián. „Ha Oroszország nem lehet ott Rióban, az javítana az atlétika megítélésén, mert a közönség tudná, hogy minden versenyző tiszta, és az olimpiai játékok eszmeiségét szem előtt tartva küzd” – nyilatkozta Kitty Chiller, az ausztrál olimpiai küldöttség csapatvezetője.

„Határozottan támogatjuk az orosz atléták riói részvételének tiltását, amennyiben szövetségük nem tartja magát a WADA doppingkódexéhez” – utalt arra, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vizsgálóbizottsága hétfőn az Összorosz Atlétikai Szövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt.

Phil Jones, az ausztrál atlétikai szövetség vezetője szerint nem szabad hagyni, hogy folytatódjanak a WADA-jelentésben megfogalmazott üzelmek. Egyúttal arra kérte a nemzetközi szövetséget, hogy vizsgálja felül korábbi döntését, amellyel Kazanynak ítélte a 2016-os junior-világbajnokság, illetve Csebokszárinak az ugyancsak jövőre sorra kerülő gyalogló-csapatvilágkupa megrendezését. Az oroszok a 2012-es londoni olimpián atlétikában tizennyolc érmet, köztük nyolc aranyat nyertek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.