Rióban a legjobb tíz a cél

Élete hatodik olimpiájára készül a szörfös berkekben „csak” zseninek titulált Gádorfalvi Áron.

B.M.L.
2015. 11. 13. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki pályafutása során a hatodik olimpiájára is kivívja a részvétel jogát, az tényleg elmondhatja magáról, letett valamit az asztalra. Gádorfalvi Áron annak idején 12 évesen kezdett el szörfözni, és ma, 37 évesen is ő a legjobb sportágában. Nem véletlenül mondja róla Kruchina Károly, a Magyar Szörf Szövetség alelnöke, hogy született zseni. A magyar szörfkirály 1996-ban, Atlantában a 40., 2000-ben, Sydneyben a 24., 2004-ben, Athénban a 22., 2008-ban, Pekingben a 19., 2012-ben, Londonban pedig a 25. lett. Emellett svájci, ausztrál, német bajnok, junior világbajnok, valamint felnőtt vb-ezüst- és bronzérmes, háromszoros Világkupa-futam-győztes.

A most 37 esztendős Gádorfalvi példakép lehet a fiatalok előtt, hiszen a nemrég véget ért ománi világbajnokságon nemcsak több korábbi vb-győztest előzött meg, de még arra is képes volt, hogy a gyenge szél miatt lefogyjon öt kilót, mert így gyorsabb tudott lenni a helyi időjárási körülmények között. Pedig napi három futamot rendeztek meg a több mint 30 Celsius-fokos hőségben. Volt olyan futam, hogy a sportoló görcsöt kapott, mert annyira kihajtotta magát a nagy forróságban, hogy úgy kellett kivenni a vízből.

– Áron kiugró teljesítményt nyújtott, fizikálisan és fejben is felszívta magát, kiválóan versenyzett. Nehéz volt a kvalifikáció, de bíztunk benne, hogy megcsinálja. Rióban még nem voltunk, eddig az volt a cél, hogy kijussunk, a közeljövőben egyeztetünk a szakemberekkel a kinti viszonyokat illetően, és kezdjük az olimpiai felkészülést. Áron ugyan a nemzetnek szerezte a kvótát, de a hazai válogatóban olyan kimagaslóan vezet, és a hazai szabályok is úgy vonatkoznak, hogy gyakorlatilag ő tekinthető riói résztvevőnek – nyilatkozta a Mob.hu-n Utassy Lóránd szövetségi kapitány.

Gádorfalvi jövőre a legjobb tíz között szeretne végezni – Rióban is a számára kedvező kis szél várható –, igaz, ehhez a lehető legmegfelelőbb felkészülésre lenne szüksége. Mint elárulta, sokan azt gondolják a szörfösökről, milyen jó nekik, hiszen mindenki a filmeken látott stranddal, a fülbemászó muzsikával és a csodaszép lányokkal azonosítják a sportágat.

– A felkészülés majd hetven százaléka fizikai felkészülés, amely nagyon igénybe veszi a szervezetet. Sajnos számomra sosem adatott meg, hogy a riválisokhoz hasonló profi körülmények között készüljek, ám most bízom abban, hogy a szövetség és a MOB segíteni fog nekem – jelentette ki a Digisport Reggeli Start műsorában Gádorfalvi. Hozzátette: csak az érzékeltetés kedvéért említi meg, hogy az élmezőny tagjai egy évben tíz vitorlát tesztelhetnek, amiből öt marad meg a versenyekre, míg neki 2-3 vitorlával kell az egész szezont végigcsinálnia. Ráadásul manapság már nemhogy három, de egy tenger sem mossa Magyarország határait.

– Gádorfalvi olyan ország versenyzője, amelynek nincs tengerpartja, holott a nagy versenyeket mind tengeren rendezik. Hasonló ez, mint az alpesi síző Miklós Edit kiváló teljesítménye, aki úgy tudja felvenni a versenyt a világ legjobbjaival, hogy Magyarországon nincsenek magas hegyek – mondta a szövetség honlapján Kruchina Károly alelnök.

A 37 éves szörfös egyelőre nem tekint a 2016-os olimpia utáni időszakra, ám nem titkolja, ha minden összeállna, akkor esetleg nekimenne a 2020-as tokiói olimpiának is.

– Motivál az, hogy rekordot döntsek, mindig van bennem olyan vágy, hogy megmutassam, mit tudok. A most 43 éves portugál Joao Rodrigues 1992 óta minden olimpián ott volt és Rióban már hetedszer fog rajthoz állni az ötkarikás játékokon. Ha neki sikerült, akkor – közölte a legjobb magyar szörfös, aki a Balatonon saját szörfakadémiáját vezeti, azaz már neveli az utódait.

Az ötkarikás játékok legendái

Gádorfalvi Áron riói szereplésével beéri a magyar örök rangsorban Gerevich Aladárt, aki 1936-tól 1960-ig hat olimpián szerepelt, igaz, a legendás kardvívó valamennyiről éremmel tért haza, összesen hét aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert. Szintén hatszoros olimpikon lehet jövőre a kajakos Kammerer Zoltán és a vívó Mohamed Aida.

A nemzetközi sportvilágban több olyan klasszis is ismert, aki egészen elképesztő teljesítménnyel több nyári játékokon is eredményesen szerepelt. A kanadai díjugrató Ian Miller például tíz olimpián vett részt, és eddig egy ezüstérmet szerzett, míg a dán vitorlázó, Paul Elvström nyolc részvétel mellett négy olimpiai bajnoki címet szerzett. Az asztaliteniszezők közül a svéd Jörgen Persson, a horvát Zoran Primorac és a belga Jean-Michel Saive hét alkalommal indult az ötkarikás játékokon. A német díjlovagló, Reiner Klimke hat olimpiai szereplésén hat aranyat és két bronzot nyert. A téli olimpiák történetének legeredményesebb versenyzője, a norvég sílövő Ole Einar Björndalen hat ötkarikás szereplésén összesen 13 érmet nyert: 8 aranyat, 4 ezüstöt és 1 bronzot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.